Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonens val – dagar efter Arne Weises begravning

Den 25 september gick SVT-programledaren Arne Weise bort, 89 år gammal. Nästan på dagen en månad senare fördes han till sin sista vila.
Andreas Weise på pappan Arne Weises begravning den 24 oktober. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Andreas Weise och fästmön Sofie Brange på begravningen. Foto: OLLE SPORRONG
Andreas och Arne Weise tillsammans 2001.Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Arne Weise blev 89 år gammal. Foto: OLA AXMAN / IBL

Tv-legendaren Arne Weise dog den 25 september i år.

Sonen Andreas Weise har varit fåordig utåt sedan pappans bortgång, men berättar nu om den svåra tiden i en intervju med Norran.

Och hur han mitt i sorgen ändå ger sig ut på turné.

– Det är ingen enkel sak att göra, man får bearbeta det i sjok, säger han till tidningen.

Andreas Weise, 33, är ute på sin första egna turné med showen ”NÄRA Andreas Weise”. Han genomför den samtidigt som det bara är veckor sedan hans pappa Arne Weise gick bort.

– Jag åkte ut på turné en vecka efter att han gick bort, det var inte riktigt så jag planerat min första turné. Det blev lite väl maxat, dessutom har jag en tvåårig dotter hemma som kräver sin uppmärksamhet, säger han till Norran.

Enligt Andreas Weise var det dock aldrig någon tvekan om att fortsätta jobba och genomföra sina föreställningar som planerat. Intervjun med Norran gör han i anslutning till sin show i Luleå, som han gjorde i söndags. Bara tre dagar efter pappan Arne Weises begravning i Stockholm.

– Är det någon som lärt mig hur man kan tänka i den här branschen så är det just pappa. Han sa ”i vårt jobb måste man bara gå upp på scenen”. För mig är det också terapi med tanke på att det är en så personlig resa, jag pratar om mig själv på ett personligt plan för första gången. Det är ingen enkel sak att göra, man får bearbeta det i sjok.

Andreas Weise: ”En speciell situation” 

Vid begravningen i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm berättade Andreas Weise om sina känslor för Expressen:

– Jag kommer minnas honom som oerhört levnadsglad, han hade en sån fantastisk vilja att leva, jag är så glad att han på något sätt fick avsluta på det bästa sättet. För han ville inte fortsätta om han inte fick göra det han älskade. Så vill jag också avsluta mitt liv, säger han efter begravningen. 

För Norran berättar Andreas Weise också hur sorgen ändå påverkar dagsformen under turnén. 

– Det är en speciell situation för alla människor att förlora en förälder men i det här fallet delar jag sorgen med miljontals människor och det blir väldigt skevt kan jag tycka. Sedan har jag en egen familj också och det blir mycket att tänka på.

– Samtidigt är jag ansiktet utåt för showen och mycket hänger på mig, så jag har inte så mycket val, fortsätter han.

Andreas Weises pappa Arne Weise blev 89 år gammal.

Arne Weise har gått bort

Weise blev mr julafton Arne Weise död – blev 89 år gammal,