Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sonens svåra sorg på Sven-Eriks dödsdag

Oscar Magnusson berättar om sorgen, saknaden och hur han vill föra Sven-Ingvars arv vidare. Foto: SVEN LINDWALL
I dag har det gått ett år sedan Sven-Ingvars legendariska sångare Sven-Erik Magnusson gick bort i cancer, 74 år gammal. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON
I kväll hedras Sven-Erik Magnusson på hemmaplan i Karlstad. Foto: SVEN LINDWALL
På dödsdagen hyllas Sven-Erik Magnusson på Scalateatern i Karlstad, en scen som alltid har varit hemmaplan för Sven-Ingvars. Foto: SVEN LINDWALL
Sven-Erik Magnusson på scen. Foto: SARA PETTERSSON
Sven-Erik Magnusson diagnosticerades med prostatacancer 2010 men trotsade sjukdomen och fortsatte att turnera i ytterligare sex år. Foto: TOMMY HOLL / GT-EXPRESSEN
1 / 7

KARLSTAD. För ett år sedan i dag förlorade han sin pappa.

I kväll hedras Sven-Erik Magnusson på hemmaplan i Karlstad och nu berättar Oscar Magnusson om sorgen, saknaden och hur han vill föra Sven-Ingvars arv vidare.

– Men den sista tiden såg vi på honom att... man ser i varandras ögon att nu är det här sista svängen, säger han.

I dag har det gått ett år sedan Sven-Ingvars legendariska sångare Sven-Erik Magnusson gick bort i cancer, 74 år gammal.

Sven-Erik Magnussons bortgång lämnade ett ärr i den svenska folksjälen men Sven-Ingvars, som för två år sedan firade 60-årsjubileum, lever dock vidare.

På dödsdagen hyllas Sven-Erik Magnusson på Scalateatern i Karlstad, en scen som alltid har varit hemmaplan för Sven-Ingvars.

Bakom mikrofonen står Sven-Erik Magnussons son Oscar Magnusson.

– Det är en en enorm tomhet. Det är som att hugga av sig ena armen. Pappa har alltid funnits där vad det än har varit, jag kunde säga vad som helst till honom. Nu kan jag inte det längre, säger Oscar Magnusson.

 

LÄS MER: Sonen avslöjar sin försoning med Sven-Erik Magnusson 

Slutsålda konserter

Veckans tre konserter är alla slutsålda sedan länge – och på Västra Torggatan i ropar en man efter Oscar Magnusson för att berätta att han precis lyssnade på "Anita". Kanske talande för vad Sven-Ingvars har betytt för Karlstad.

Det har inte alltid varit självklart att fortsätta i pappas fotspår.

– Men de senaste åren känner jag att det är något som har landat i mig. För mig handlar det om det större perspektivet, det vill säga Sven-Ingvars och låtskatten. Det är musiken som ska stå i första rummet och leva vidare.

Sven-Erik Magnusson på scen. Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Oscar Magnusson: ”Tudelad kväll”

Konserten är inte bara speciell med tanke på att det var ett år sedan Oscar Magnusson förlorade sin pappa. I dag fyller medgrundaren Ingvar Karlsson dessutom 80 år.

– Ja, det är nästan lite kusligt att de två följs åt på något sätt. Det är jättefint men konstigt att pappa lämnade jordelivet just på Ingvars födelsedag. Det kommer bli en väldigt tudelad kväll, det är glädje och sorg stöpt i en form.

Kommer Ingvar vara med på scen eller sitta i publiken?

– Nej, det hade varit jättekul men i dag är det pappas dag och så vill Ingvar också ha det.

Att det kommer bli en känslosam kväll är egentligen det enda som är säkert.

– Men hela bandet hjälper och stöttar varandra i sorgen.

Hur har det här året varit för dig?

– Omtumlande. Sorgen är otroligt påtaglig men samtidigt är pappa så närvarande. Rationellt förstår jag att han är borta men samtidigt känns det otroligt overkligt. Att det har gått ett år... det känns som att det var nyss.

 

LÄS MER: Sven-Eriks smärtor –  opererades för sent 

Sven-Erik Magnusson trotsade sjukdomen

Sven-Erik Magnusson diagnosticerades med prostatacancer 2010 men trotsade sjukdomen och fortsatte att turnera i ytterligare sex år.

– Cancer är lömskt och märks kanske inte alltid fysiskt utan den sitter i huvudet. Det är klart att den formar och styr ens liv. Men cancern gjorde inte livet mindre värt att leva för pappa, tvärtom. Vi fortsatte på samma bana som vi var på och jag är övertygad om att det hade gått fortare om vi inte hade gjort det.

– Pappa hittade sitt kall och att sluta tvärt med det hade inte varit bra. Jag tror snarare att musiken blev ett livselixir som gjorde att han höll stången så länge som han gjorde. Jag tror att det finns något väldigt läkande i kärleken från publiken.

Samtidigt fanns det dagar då sjukdomen gjorde sig påmind.

– Han kanske hade ont och det ena med det tredje. Men det var inget jag tror att man såg från scen. Men den sista tiden såg vi på honom att... man ser i varandras ögon att nu är det här sista svängen. Det insåg man i någon slags overklig känsla.

– Vi skojade om det där, att det inte skulle bli 60 år till. Men kopplat till det finns vetskapen att när det här inte finns längre så är det på grund av någonting. Jag hade bytt armar och ben mot att få ha honom kvar.

 

Oscar Magnusson uppträdde på Skansen i somras. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Pratade ni om att du skulle fortsätta med Sven-Ingvars innan Sven-Erik gick bort?

– Det är alltid en speciell situation att prata framtid med någon som kanske inte har så lång framtid kvar. De samtalen handlade nog mer om familj och barnbarn men vi vidrörde absolut ämnet. Välsignelsen att göra det här finns ju från både pappa och Ingvar.

Hur ser du på framtiden med Sven-Ingvars?

– Det har sagts ett år i taget sedan 1956 och det tycker jag är ett väldigt bra koncept. Det viktiga för mig är att allt vi gör  ska kännas rätt i hjärtat.

Ska ni skriva nya låtar?

– Absolut, det måste vi göra för att hålla bandet vitalt.

Sedan Sven-Erik Magnusson gick bort har kondoleanserna strömmat in och Oscar Magnusson är nästan förvånad över hur mycket hans pappa betytt för många svenskar.

– Jag önskar, hoppas och tror att han själv visste om det. Livet tar inte slut vid hjärtats sista slag, det är när människor glömmer som vi man försvinner. Och jag tänker inte tillåta att pappa försvinner än.