Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sonens löfte till pappa Sven-Erik

Oscar Magnusson hedrade sin pappa Sven-Erik Magnusson i ”Allsång på Skansen”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Oscar Magnusson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Oscar Magnusson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Det blev en känslosam hyllning till Sven-Erik Magnusson under "Allsång på Skansen" i SVT och sångarens son Oscar Magnusson stöttades av Sanna Nielsen.

Efteråt berättade Oscar Magnusson om, sorgen, saknaden och löftet till sin döda pappa – att Sven-Ingvars skulle leva vidare efter hans död.

– Det här är ett sätt för mig att fortfarande ha honom väldigt nära och levande, säger han.

I mars avled den omtyckte sångaren Sven-Erik Magnusson i sviterna av cancer. Men Sven-Ingvars lever vidare genom sonen Oscar Magnusson. Under tisdagen framförde Oscar Magnusson och Sven-Ingvars gitarrist Staffan Ernestam en bejublad version av bandets klassiska låt "Anita" i "Allsång på Skansen".

– Man börjar landa lite nu. Det är inte en känslostorm men det är klart att det ändå är känslosamt. Det här är ett väldigt enkelt sätt för mig att fortfarande ha honom väldigt nära och levande. Det är inte så länge sedan han gick bort så den känslan håller jag gärna fast vid ett tag till. Jag sa att jag ville göra en låt som är pappa för mig rakt in i hjärtat. Och det fick jag, säger Oscar Magnusson.

Oscar Magnusson: ”Tårarna kommer hemma”

Samtidigt hjälper stödet från publiken att hantera sorgen.

– Alla människor runtomkring än är ju otroligt fina och hjälper en att bearbeta sorgen. Man får lovord på vägen och det känns varmt känslomässigt. Men det är klart, han har stått där på min vänstra sida. Jag slänger en blick ditåt ibland och då är han är inte där. Men jag föreställer mig att han sitter där på min vänstra axel och ledsagar mig. Tårarna kommer hemma.

Även programledaren Sanna Nielsen stöttade och gav sångaren en kram på scen.

– Sanna är fantastisk. Hon är en sådan där genuin människa som bara är varm. Vi kände oss väldigt omfamnade. Sanna har sina minnen av Sven-Ingvars och delade med sig av dem.

Sanna Nielsen och Oscar Magnusson kramar om varandra efter uppträdandet på "Allsång på Skansen".
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Första uppträdandet sedan Sven-Erik Magnussons begravning

Oscar Magnusson, som spelat i Sven-Ingvars i tio år, har inte uppträtt sedan hans pappa begravdes i slutet av april.

– När han gick bort fick jag försöka ta mig tid och landa i det. Det har inte riktigt sjunkit in än att han är borta. Ibland fipplar jag telefonen och vill ringa till honom. Efter att han gick bort var det så klart inte så att jag kände att "nu ska jag ut och spela".

– Men det har varit skönt att träffas, bandet är ju som en andra familj. Min privata sorg är en sak, den håller jag för mig själv. Men sedan har vi den andra familjens sorg och den kan man inte prata om med någon annan. Man måste ha varit med på den här resan för att förstå.


LÄS MER: Familjen om Sven-Erik Magnussons sista tid 


Sven-Ingvars kommer nu att fortsätta som band med Oscar Magnusson på sång. Det var ett löfte som Oscar Magnusson gav till sin pappa innan han dog.

– Att jag tar över är fel ord. Jag har egentligen fått den frågan sedan jag var icke talför, men det handlar definitivt inte om det. Pappa är ju oersättlig och jag kan aldrig fylla hans skor. Jag varken vill eller ska det. Men jag vill föra hans livsverk vidare till nya generationer på bästa sätt och med värdighet. Sedan har vi en enorm katalog att gå igenom och jag känner att jag vill bottna i de låtar som jag sjunger, säger han och fortsätter:

– Det ska ju vara låtar som jag känner att jag kan göra rättvisa. Vissa låtar kommer säkert vara heliga för att de är så mycket pappa och jag kan inte göra dem rättvisa för det är han i folksjälen de låtarna. Jag pratade med pappa om det här också och han tyckte att det skulle vara fantastiskt om jag och vi ville föra det vidare. Så då sa jag att jag gör jag det.

”Sven-Erik” går aldrig att ersätta

Staffan Ernestam är gitarrist i Sven-Ingvars sedan 16 år tillbaka:

– Sven-Erik går ju aldrig att ersätta. Men Oscar tar ett steg in i mitten och det kommer han att göra fint. En av de sista gångerna jag träffade Sven-Erik frågade jag honom rakt ut om han ville att vi skulle fortsätta. Då var han tveksam till om Oscar skulle vilja men han tyckte att det vore fantastiskt, säger han och fortsätter:

– Jag tror han skulle känna sig oerhört stolt. Det här handlar inte om att ersätta någon utan om att Sven-Ingvars lever vidare. Kungen är död, länge leve konungen.

Sven-Ingvars-gitarristen Staffan Ernestam.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Oscar Magnusson beskriver månaderna som gått sedan hans pappa gick bort som tunga.

– Det är ju otroligt sorgligt. Han var ju sjuk länge men det går ju inte att förbereda sig på det som komma skall. Men jag har min familj och nära och kära vänner runtomkring som är otroligt stöttande. Det är klart att det går upp och ner.

– Ibland överrumplas man fullständigt och ibland har man dagar där man känner att det nästan går för bra, "jaha, ska jag inte vara ledsen mer". Men jag tror att så kommer det nog få vara fortsatt. Det är livets gång. Han kommer vara otroligt saknad i resten av mitt liv.

Oscar Magnusson.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Stöttades av familjen

På plats på Skansen fanns även Oscar Magnussons syster.

– Min fru och min son var i publiken också. Sedan har jag lite vänner här också. Så det känns stöttande också givetvis. Min son är 2,5 år och det enda han vill göra är att titta på dokumentären om Sven-Ingvars. Han står där med min ukulele och bara kör, så pappa finns ju där också. Jag har en skatt av minnen att gräva i.


LÄS MER: Sonens kärleksfulla hyllning på begravningen 


Efter sig lämnade Sven-Erik Magnusson även hustrun Eva.

– Det är klart att det är en omställning för alla i familjen. Jag menar, det går egentligen inte att beskriva om man inte har mist någon som är så nära. Men vi finns till för varandra och stöttar varandra. Och det mår vi bra av. Vi minns honom på bästa möjliga sätt, säger Oscar Magnusson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.