Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sonens kärleksfulla hyllning på begravningen

Populära bandets Sven-Ingvars frontfigur Sven-Erik Magnusson avled efter en tids sjukdon 22 mars, 74 år gammal.
Foto: Tommy Holl / GT-EXPRESSEN
Oscar Magnusson och hans mamma Eva.
Foto: Sven Lindwall

Här är Sven-Ingvars känslohyllning till sin avlidna sångare Sven-Erik Magnusson.

Det omtyckta dansbandet kommer att spela på hans begravning på torsdag - och sonen Oscar kommer att ta faderns plats bakom mikrofonen.

– Det känns väldigt naturligt att de som har varit så nära varandra i så många år och följts åt, att de i bandet nu får visa honom sin aktning, säger biskop emeritus Esbjörn Hagberg, som leder begravningsgudstjänsten.

Populära bandets Sven-Ingvars frontfigur Sven-Erik Magnusson avled efter en tids sjukdon 22 mars, 74 år gammal.

På torsdag klockan 13:00 hålls begravningen i domkyrkan i Karlstad.

Programmet för begravningen är klart - och det kommer att bli mycket musik under begravningsgudstjänsten.


LÄS MER: Familjen om Sven-Erik Magnussons sista tid


Det framgår nu att Sven-Ingvars kommer att spela - och sonen Oscar Magnusson tar pappans roll som sångare.

– Bandet Sven-Ingvars kommer och Oscar kommer att sjunga ett stycke, säger Micael Stenkvist på Widéns begravningsbyrå, som håller i begravningen.

Det är efter den inledande psalmen som bandet ska spela "Så många mil, så många år". Den specialskrevs åt bandet av Dan Hylander och var med på samlingsalbumet "Livet är nu" från 2005.

Men det kommer att bli mer Sven-Ingvars. I domkyrkan kommer det att spelas upp en inspelning av deras klassiker "Anita". Det var ursprungligen en dikt av Gustaf Fröding från 1884 men som tonsattes av Sven-Erik Magnusson och var med på albumet "Sven-Ingvars i Frödingland" 1971.

Sven-Erik Magnusson tonsatte Fröding

"När solen färgar juninatten", ytterligare en låt som skrivits av Sven-Erik Magnusson, kommer att framföras på piano. Den var med på studioalbumet "Playa blanca" som kom 1976.

Dessutom kommer den värmländska jazzsångerskan Rigmor Gustafsson att sjunga "Värmlandsvisan", ackompanjerad bara av ett piano.

Esbjörn Hagberg var fram till nyligen biskop i Karlstad stift. Där lärde han känna Oscar Magnusson och det är genom den kopplingen han nu fått uppgift att hålla i begravningsgudstjänsten.


LÄS MER: Dotterns hyllning till Sven-Erik Magnusson


Han är mån om att begravningsgudstjänsten ska nå ut till både familjen och andra närstående, men också till de ur allmänheten som var berörda av Sven-Ingvars musik.

– Det känns viktigt att tala för många. Det är ju många som känner att man har en relation till Sven-Erik, och många känner sig berörda på olika sätt, säger han och fortsäter:

– Det är viktigt för mig att både kunna tolka de närståendes upplevelser och erfarenheter liksom många andras som på olika sätt känner sig berörda i den här situationen.

Sven-Erik Magnusson blev sjuk i prostatacancer redan 2010, men lyckades hålla sig ute på vägarna i flera år efteråt. Bandet hade sin sista turné under sommaren 2016, med turnéavslutning 21 augusti i Blekinge.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.