Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonen Isacs återförening med Frank – berättar nu

I dag hedras Frank Andersson av sin familj under en begravningsceremoni i Trollhättan.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
I dag hedrar Isac Forsberg sin pappa Frank Andersson genom att sjunga på begravningsceremonin i Trollhättan.Foto: PRIVAT
Isac Forsberg var sju år när han träffade sin pappa Frank Andersson första gången.Foto: PRIVAT

Han var sju år gammal när han träffade sin pappa Frank Andersson första gången. Det dröjde tre år innan de träffades igen. 

I dag sjunger Isac Forsberg till sin far under brottningsstjärnans begravningsceremoni. 

–  Jag har aldrig känt något hat mot honom. Jag har bara känt att jag önskade att vi fick mer tid ihop, säger han. 

Ikväll hedras Frank Andersson av sin familj, sina närmaste och sin barndomsstad under begravningsceremonin i Trollhättans kyrka. För en person kommer akten vara lite extra känslosam. Isac Forsberg, 21, ska sjunga till sina far Frank Andersson. 

– Jag är lite nervös, men jag bestämde att om det är någon gång jag ska sjunga så är det nu, säger han.

Första gången Isac träffade sin far var han sju år gammal. 

– Jag träffade honom första gången när hans mor dog, på begravningen. Det är mitt första minne av honom. Jag var kanske sju år då. Det var skitkul. Vi brottades på gräsmattan ihop. Det var hur kul som helst, säger han. 

Nästa besök kom först tre år senare. Frank Andersson skapade tumult på Isacs skola när han hämtade sin son i en silverfärgad Mercedes. 

– Jag kunde knappt komma fram till bilen för alla barn, säger Isac och skrattar varmt åt minnet. 

Tredje besöket kom fem år senare.

– Mamma var väldigt noggrann med att vänta med att säga något förrän han faktiskt dök upp för annars skulle det bli förväntningar och han var en sådan som kunde säga att jag kommer klockan åtta, men det var väldigt låga odds på att han kom.

LÄS MER: Barnen hyllar Frank under begravningen 

Isac Forsberg gick i pappas fotspår och brottades som barn.Foto: PRIVAT

"Var ingen ond människa"

Isac Forsberg har valt att sjunga Bon Jovis "Wanted dead or alive" under begravningen för att han tycker att den personifierar pappa Frank.

– Jag tycker att texten summerar hans liv bra. Han var en person som levde lite som han ville. Det är typ hans liv. Frank Andersson var ingen ond människa. Men det är svårt att ha ett fungerande familjeliv med någon som inte kan ta ansvar för sina handlingar och det var lite han. Han var lite ansvarslös och gjorde vad han kände för, och man kan inte leva så som en förälder. Men han var inte en ond människa och jag har aldrig känt något hat mot honom. Jag har bara känt att jag önskade att vi fick mer tid ihop. Det var något i den mannen som gjorde att han hade svårt att anpassa sig till vissa situationer. När det uppstod en konflikt så hanterade han dem ofta ganska dåligt... han stack. 

Under de senaste åren har de träffats betydligt oftare. Trots att Isac haft en långt ifrån idealisk relation med sin far har han hela tiden försökt få sin pappa att släppa skuldkänslorna. 

– Varje stund som vi väl har umgåtts tillsammans har jag känt att jag vill förmedla till honom på något sätt att det förflutna är sällan så som man vill ha det och i framtiden vet man inte vad riktigt vad som ska hända. Jag har försökt förklara för honom att det är så bra om vi lyckas fånga det vi har tillsammans här och nu och bygger på det och försöka bygga på en bra framtid tillsammans från och med nu. Jag talade om för honom att det som har hänt är det ingen idé att leva kvar i, då blir det knappast bättre, säger han.
– Jag har försökt förklara, eller rättare sagt försökt banka in det i skallen på honom att han inte behöver vara rädd att kontakta mig. Jag finns där. Även om han inte alltid har funnits för mig så fanns jag alltid där för honom. Det försökte jag förklara för honom varje gång. Tyvärr så blev det inte så många gånger som vi träffades, men gångerna då vi väl sågs ihop så hade vi bara underbara stunder tillsammans. Det var det verkligen. jag hade bara goda minnen tillsammans med min far. Jag har bara känt glädje. Jag har knappt kunnat sova när han har varit här, även som vuxen Jag har bara velat att nästa dag ska komma så vi, kan hitta på något kul igen. 

Frank Andersson 1979.Foto: BILDBYRÅN

"Han hade mycket skuldkänslor"

Isac slutat aldrig försöka bygga vidare på relationen med sin pappa. 

– Jag ville ju ha en nystart, men jag kunde inte ändra på honom. Det är klart, det är inte mitt ansvar, men jag kände att det skadade ju inte att försöka. Och jag vet ju att även om han inte fanns där för mig så vet jag att han han trodde alltid på mig. Det vet jag. Därför valde jag att försöka att kämpa ändå, när jag väl kunde. 

Isac studerar industriell ekonomi. Han har ett stort musikintresse, som sin far, och berättar att en musikkarriär är lite av en dröm.  

– Han var noga att säga att han var stolt över mig och han sa allt några gånger att han älskade mig. Och jag vet att det fanns känslor där. Han hade mycket skuldkänslor och antagligen skämdes en del och var lite rädd också för vad jag skulle känna när jag växte upp. Just därför försökte jag förtydliga för honom att han inte behövde oroa sig för något sådant. 

Precis som Frank Andersson höll han på med brottning som barn, och hade till och med samma tränare i Trollhättans AK.

– Jag var precis som min far en otroligt dålig förlorare, men till skillnad från min far gav jag upp, säger Isac och skrattar.

– Men att han var världsmästare var inget min mamma talade om för mig. Jag vet inte hur jag fick reda på det.

LÄS MER: Frank Anderssons dödsorsak  

Isac Forsberg är idag 21 år gammal – han träffade sin pappa och Frank Andersson när han var sju år.Foto: PRIVAT

Sonen vill att han begravs i Trollhättan

Frank Andersson avled den 9 september på grund av komplikationer efter en hjärtoperation. På grund av en tvist om var Franks Andersson ska begravas hålls två begravningsceremonier för den folkkära idrottsstjärnan. Tidigare i veckan höll hans ex-fru Jeanette Bouvin Nygren, som har två barn med Frank Andersson, en begravningsceremoni på Skogskyrkogården. Hon hävdar att han ville få sista vilan i Stockholm, där han bodde. Fredagens begravningsceremoni anordnas av Frank Anderssons familj som uppgett att Frank Andersson ville bli begravd i Trollhättan. 

– Kort före operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har brodern Tommy Andersson tidigare berättat.

De anhöriga väntar på ett beslut från Länsstyrelsen om var Frank Andersson ska begravas. Han kommer dock, efter sin vilja, att kremeras efter fredagens akt. 

– Jag vill att han ska vila i Trollhättan för det är vad jag tror och känner att han ville, säger Isac. Jag försöker sätta mig in i hans huvud och var han vill vara någonstans och vad jag känner så talar det för Trollhättan. Han var ju mammas lilla gullgris. Han växte upp i Trollhättan, det var här han fick sin karriär och sitt namn och den senaste tiden har han åkt väldigt mycket till Trollhättan speciellt när han har haft problem i Stockholm. Jag ser absolut ingen anledning till varför han inte skulle vara här. 

– Gravsätts han i Stockholm så är det helt lugnt med mig, även om det inte är vad jag innerligen önskar. Det viktigaste för mig är att han ska få sin ro

LÄS MER: Frank Andersson - därför begravs han två gånger  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.