Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sommarpratarens varning – kan du släppa mobilen?

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare sommarpratar 25 juni. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Vi har aldrig haft det bättre än nu. Men ändå mår vi sämre än någonsin.

Det berättar överläkaren Anders Hansen, 45, om i sitt sommarprogram den 25 juni.

Med sin bok ”Skärmhjärnan” visade han oss på riskerna med ett alltför uppkopplat liv.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri på Sofiahemmet i Stockholm. Han är civilekonom, författare, föreläsare och entreprenör och skriver krönikor i Dagens industri. Han är aktuell med boken ”Skärmhjärnan” som visar att vår digitala livsstil kan leda till psykisk ohälsa.

– Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression, skriver han på Sveriges Radios hemsida om temat för sommarprogrammet den 25 juni.

Han varnar för att ständigt vara uppkopplad. Det är datorerna, surfplattorna och kanske mest mobilerna som påverkar oss.

Undersökningar visar att vuxna använder sina telefoner tre timmar i snitt per dygn. Unga fyra timmar.

https://www.instagram.com/p/Bypms5SiiHG/?utm_source=ig_web_copy_link

Därför är sociala medier så lockande

Hjärnan har ett belöningssystem som heter dopamin. Är vi hungriga och ser mat, stiger nivåerna så att vi kan koncentrera oss på maten och äta den. Om vi postar något i sociala medier som Instagram eller Facebook och får många likes, då belönar hjärnan oss med dopamin och vi känner att vi gjort något bra.

Baksidan är att detta är beroendeframkallande och att jakten på ”gilla”-markeringar och reaktioner får oss att reagera varje gång mobilen surrar till – och vi måste kolla vad som händer.

– Vi vet att det ständiga uppkopplandet stör vår koncentration. När man låter personer göra koncentrationstester för minnet skiljer det sig en hel del mellan de som har mobilen med sig i fickan och de som inte har det. De som har den med sig gör oftare sämre ifrån sig än de som inte har det, förklarar Anders Hansen för Expressen tidigare.

Vi är inte gjorda för långvarig stress

I ”Skärmhjärnan” börjar Anders Hansen med att åskådliggöra hur den tekniska utvecklingen sprungit från människans.

Under mänsklighetens 10 000 generationer långa historia har vi levt som jägare och samlare i 9 500. Bara de tre senaste generationerna har vi haft el, flygresor och datorer. Smarta telefoner är ett privilegium och hot mot den senaste generationen.

– Det är ett perspektiv vi glömmer hela tiden. Utifrån en enskild individs erfarenhet kan det här med elektricitet, bilar och Tinder-appar skapa en känsla av att vi är luftlandsatta i en värld som den såg ut omkring 1950-1960. Går man några steg bakåt inser man att vi är gjorda för något helt annat, sa Anders Hansen till Expressen.

Den som kanske bäst förklarat skillnaden mellan stress då och nu är Robert Sapolsky, professor i biologi och professor i neurologi vid Stanford University i USA.  

https://www.instagram.com/p/Bu_QiZGhCCd/?utm_source=ig_web_copy_link

Bilden är från Anders Hansens Instagram när han träffade Robert Sapolsky i San Francisco i våras:

”Stress har historiskt sett varit tre minuters terror på savannen. Därefter har det varit över, antingen för en själv eller för motståndaren. I dag belastar vi samma system med 30-åriga villalån”. Det ligger något i det, tycker Hansen.

Anders Hansen

Ålder: 45.

Gör: Överläkare i psykiatri, författare och civilekonom.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma och bror.

Känd för: Skrev boken ”Hjärnstark” som beskriver hur motion stärker hjärnan och gör dig mer intelligent och stresståligare. 

Ska prata om: ”Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression. I mitt Sommar undrar jag varför vi mår så dåligt när vi har det så bra – och vad kan vi göra åt det.”