Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sommarprat vi minns – lyssnarstorm och skandaler

Förra årets sommarpratare – snart presenteras sommarpratare för 2019. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarpratare i radio är en djupt rotad tradition.

Att lyssna på sin idol prata personligt och spela sin favoritmusik, eller upptäcka någon man aldrig hört talas om, är ett kärt sommarnöje för många.

Snart presenteras årets värdar – då passar det att minnas sommarprat från förr.

Snart är det dags för sommarprat igen.

När presenteras sommarpratarna 2019?

Den 13 juni är det dags, då får vi veta vilka som pratar 2019, och när. Men redan innan dess, den 4 juni, får vi reda på vem som är lyssnarnas sommarvärd.

De flesta sommarprat flyter fram med musik och personliga berättelser, och lyssnarnas reaktioner håller sig till skratt, gråt eller en ilsket knuten näve i fickan. Men så ibland slår de ned som bomber, och blir nyheter som engagerar hela landet. Här är några av de sommarpraten.

Avslöjade krigshemligheter

Mikael Engström Foto: SVERIGES RADIO / SVERIGES RADIO

Mikael Engström, 11 juli 2006.

Mikael Engström presenterades inför sitt sommarprat som journalist och fiskeexpert. Men efter en stund tog hans sommarprat en oväntad vändning. Mikael Engström hade varit anställd på FRA, och började berätta om Sveriges försvarssamarbete med USA under kalla kriget. Den dåvarande utrikesministern Lennart Bodström var tvungen bemöta uppgifterna.

Dödshot och fällning i Granskningsnämnden

Jan Guillou Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Guillou, 20 juli 1979.

Journalisten och författaren Jan Guillou sommarpratade 1979 och anklagade då folkhemspolitikern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor. Bland annat från Guillous egen morfar. Programmet anmäldes och fälldes av Granskningsnämnden - Guillou hotades till livet.

Det stora kärleksavslöjandet

Anja Pärson och Filippa Rådin Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Anja Pärson, 23 juni 2012.

Skidgiganten hade en stor nyhet att berätta när hon sommarpratade först av alla under 2012. Hon hade haft en stor kärlek i fem år, Filippa från Umeå. Anja Pärsons sommarprat blev en jättesuccé, och numera är hon och Filippa gifta och har barn.

Borås ringer upp

Helge Skoog Foto: EMIL NORDIN

Helge Skoog, 13 augusti 1988.

Skådespelaren och komikern Helge Skoog valde att såga sin gamla hemstad Borås - men får oväntat svar på tal mitt i programmet då ordföranden i Borås kulturnämnd ringde upp. 

Alexander Bard och ecstasyn

Alexander Bard Foto: OLLE SPORRONG

Alexander Bard, 11 juli 2002.

Att Alexander Bard kan vara kontroversiell är inget nytt, men efter hans sommarprat 2002 tvingades SR sätta in ett specialsänt ”Studio Ett” där Alexander Bard fick debattera mot en drogexpert. Anledningen? Han hade påstått att ecstasy var bättre än alkohol.

Uppmanade till att bryta mot lagen

Farnaz Arbabi Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Farnaz Arbabi, 22 juli 2004.

I regissören Farnaz Arbabis sommarprat fick lyssnarna höra en minst sagt ovanlig uppmaning. Hon bad lyssnarna att gå in på sajten planka.nu medan musiken spelades och ”bli inspirerade”. Att åka kollektivt utan biljet är ett lagbrott, och det får man inte uppmana till i radio. Under låten klev helt sonika en chef in i rummet och bad Arbabi backa från sitt uttalande, och när musiken tystnade sade Arbabi att man skulle planka ”med en giltig biljett i fickan – bryt inte mot lagen”...

Bianca slår rekord

Bianca Ingrosso Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Bianca Ingrosso, 24 juni 2018.

Hon pratade personligt om sin ätstörning och hennes föräldrars skilsmässa, och efter bara en vecka hade mer än en miljon människor lyssnat på Bianca Ingrossos program. Det gjorde hennes sommarprat till det mest digitalt lyssnade SR-programmet någonsin.

Toppmoderat slänger ut tv:n

Athena Farrokhzad Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Athena Farrokhzad, 21 juli 2014.

Det mest anmälda programmet i historien. Farrokhzad pratade rasism, klassfrågor och politiskt våld med ett tydligt vänsterperspektiv. Den moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén blev så upprörd att han sa upp sin tv-licens. Sommarprogrammet friades i Granskningsnämnden, men Farrokhzad stoppades från att medverka i SVT:s ”Sommarpratarna” på grund av att hennes program var ”för politiskt”.