Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19 år efter ”Vintergatan” – skådespelarna berättar allt

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden.
”Jag har jobbat med väldigt många projekt i tv, men ”Vintergatan” var en speciell tid, som jag minns mycket mer av än annat”, säger Petter Bragée, som både skrev manus och regisserade programmet.Foto: SVT
Amerikanen Wilson D Michaels bodde två somrar i Växjö för att kunna spela in tv-programmet.
Philomène Grandin när allt startade.
Anders Linder.
Inspelning av ”Vintergatan”.
Utomscenerna spelades in både på Teneriffa och på Öland.
1 / 7

”Våra liv blev en saga, utan regler och lagar”.

”Vintergatan 5A”, ”Vintergatan 5B” och ”Tillbaka till Vintergatan” är en självklar del av uppväxten för en hel generation.

Men att berättelsen om Mira, Henrik, Glen och Peo skulle bli den mest repriserade serien i SVT:s historia var inget skådespelarna hade kunnat räkna med.

Nu berättar de inblandade om minnen från inspelningarna, relationerna med varandra och livet efter ”Vintergatan”.

– Det var som fabriksarbete, man skulle göra väldigt mycket ambitiös tv på kort tid, säger Philomène Grandin, som spelade Mira.

”Allt kan hända i rymden”.

Det är början av sommaren 2000, och i en tv-studio i Växjö spelar ett litet inspelningsteam in de första avsnitten av årets sommarlovsmorgon – ”Vintergatan 5A”.

Historien om tre barn – spelade av vuxna – som ska skjutsas till kollo av en butter taxichaufför men i stället hamnar på ett rymdskepp är regissören Petter Bragées idé. Med tajt budget har han bestämt sig för att underhålla sommarlovsuttråkade barn med ett rymdäventyr. Men han har ingen aning om vilken succé hans barnprogram ska komma att bli.

– Jag har jobbat med väldigt många projekt i tv, men ”Vintergatan” var en speciell tid, som jag minns mycket mer av än annat, säger Petter Bragée.

Med sig på det stora sommararbetet har Petter Bragée skådespelarna Philomène Grandin, som spelar Mira, Wilson D Michaels, som spelar Glen, Pelle Hanæus, som spelar Henrik och veteranen Anders Linder, som axlar sin gamla karaktär Kapten Zoom, utöver taxichauffören Peo. 

Fick tips om Michaels

Wilson D Michaels och Pelle Hanæus träffades i New York på 90-talet och blev snabbt ett par. Det skådespelande kärleksparet flyttade sen tillbaka till Hanæus hemland Sverige. När Petter Bragée letade efter en amerikansk skådespelare som pratade svenska fick han tips om Michaels, och de två möttes.

”Han hade ursprungligen inte tänkt sig en afroamerikansk skådespelare men han var öppen för idén och började få nya idéer”, berättar Wilson D Michaels om det första mötet med regissören.

När Michaels fick veta att det fanns en till roll som skulle fyllas rekommenderade amerikanen sin svenska sambo – och så kom paret att jobba tillsammans, och bo ihop i Växjö under två somrar.

– Det var ju praktiskt och bra att man kunde ha med sin partner och vara tillsammans i flera månader. Det är ju klart, det är ju aldrig enkelt att bo tillsammans och jobba tillsammans. Då kunde vi vara lite irriterande ibland. Men jag är jätteglad vi gjorde det tillsammans, nu är det ett fint minne, säger Pelle Hanæus.

Philomène Grandin som Mira.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Anders Linder som Peo.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Wilson D Michaels som Glen.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Pelle Hanæus som Henrik.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
”Vintergatans” allra största succé kom med ”Tillbaka till Vintergatan”.

”Alla ville göra sitt jobb jäkligt bra”

Under inspelningen av ”Vintergatan 5A” – och sommaren därpå uppföljaren ”Vintergatan 5B” – tvingades produktionen att trolla med knäna för att hålla sig inom SVT:s budget.

– Vi spelade in 15 minuter tv om dagen, då är det ”good enough” som gäller. Jag är ingen utbildad regissör, jag ville att det skulle bli good enough. Alla ställde upp på att historien var det viktiga. Hade rekvisitan bara 1000 spänn, så byggde man för 1000 spänn. Alla ville göra sitt jobb jäkligt bra, säger Bragée. 

Philomène Grandin minns att regissörens entusiasm smittade av sig på alla som jobbade med projektet, och ser det som en stor anledning till att serien blev så lyckad som den blev.

– Det var många i teamet som var eldsjälar. Det var mycket tack vare Petter, som kunde engagera folk omkring sig.

Under vårarna 2000 och 2001 spelades de olika planetscenerna in, på platser som Teneriffa och Öland, medan scenerna ombord på rymdskeppet spelades in under sommaren efter att programmet hade sänts varje morgon.

När regissören drog med produktionen till Teneriffa för att gestalta en stenig planet var det många som höjde på ögonbrynen åt hans ambitionsnivå.

– Vi åkte till Teneriffa och spelade in. Jag minns att någon sa: ”Man kan inte göra ''Star Wars med 'Anki och Pytte'-budget”, och att jag hade tagit mig vatten över huvudet. Sommarlovsmorgon var ingen stor grej på den tiden.

Pelle Hanæus har tydliga minnen från inspelningarna på Teneriffa.

– När vi var på Teneriffa och spelade in hade vi de här utomhusoverallerna och det var jättesvårt att få till så att vi inte fick imma på insidan av plexiglaset. Och tänk då att ha på sig en stor overall högt upp i en stor vulkankrater och det är jättevarmt och man har en plexiglasbubbla på huvudet och man svettas och det får inte komma imma och man ska komma ihåg sina repliker. Det var svettigt kan jag säga, säger Pelle Hanæus.

Anders Linder i ”Vintergatan”. Än i dag kommer barn fram och ropar ”Peo” till honom.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Rabbel i ”Vintergatan”.Foto: SVT
Pelle Hanæus minns bland annat hur varmt det var att spela in scenerna på Teneriffa – iklädd en stor overall med en plexiglasbubbla påhuvudet.
Philomène Grandin på Teneriffa.
Efter inspelningen på Teneriffa spelades resten in i en studio.
Philomène Grandin under en av inspelningarna.
Serien har en stor skara fans – vissa har gått längre än andra och gjort ”Vintergatan”-tatueringar.Foto: Foto: Camilla Haern
1 / 7

Skådespelarna får fortfarande reaktioner – efter alla år

Wilson D Michaels: Det är överväldigande att få feedback från våra tittare som nu är vuxna och deras barn som också har drabbats av showen. Det är helt enkelt underbart.

 

Philomène Grandin: Jag träffar dagligen folk som säger att det var deras barndom. Det har påverkat många.

 

Anders Linder: Små ungar kommer fram och säger: ”Peo Peo Peo!”. Det är alltså över 20 år sedan. Den hade någon speciell laddning, det var nästan som en familj man fick tillhöra.

 

Pelle Hanæus: När jag träffar folk i 25-årsåldern eller lite yngre så blir de ju alldeles till sig. Det är jätteroligt verkligen att man ser människor som bryr sig. De tror inte sina ögon och blir alldeles spralliga.

Anders Linder som Peo. Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Philomène Grandin som Mira.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Pelle Hanæus som Henrik. Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö
Wilson D Michaels som Glen.Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö

När väl sommaren kom, och de förinspelade plantscenerna skulle klippas ihop med scenerna från tv-studion och de livesända segmenten med tittare som ringde in, så stod produktionen för en stor utmaning. Med 44 avsnitt per säsong och 26 minuter per avsnitt, så pusslade Petter Bragée och hans medarbetare med enorma mängder material. Samtidigt tvingades skådespelarna jobba hårt.

– Det var väldigt roligt i studion och kul gäng. Men det var som fabriksarbete, man skulle göra väldigt mycket ambitiös tv på kort tid. Man filmade hela dagarna, och pluggade repliker på kvällen, säger Philomène Grandin.

Anders Linder, som spelade Peo och Kapten Zoom, var den i gänget med mest erfarenhet av tv-produktion och barnprogram sedan tidigare.

– Det var ett himla pussel. Vi stod och väntade och de sa: ”Nu är det live, nu ska ni in”, och så vidare.  Men det var så kul, säger han.

Produktionen drog ner till Teneriffa för att hitta en miljö som skulle gestalta en stenig planet.Foto: SVT
”Det var många i teamet som var eldsjälar”, berättar Philomène Grandin.
Inspelning av ”Vintergatan”.Foto: SVT
Jonas Sykfont och Anders Linder. Foto: SVT
Intensiv inspelning under ”Vintergatan”.
Inspelning i värmen på Teneriffa.

Gjorde storsuccé – två somrar i rad

Efter att programmet hade gjort succé två somrar på raken klippte Petter Bragée om ”Vintergatan 5A” och ”Vintergatan 5B” till serien ”Tillbaka till Vintergatan”. Somrarnas sammanlagt 89 avsnitt blev i stället 44 avsnitt över två säsonger, där Peo berättar historierna från sommarlovsprogrammen för den nyfikne hjälpredan Garsson. Och det var med ”Tillbaka till Vintergatan” som det stora genomslaget kom. Mellan 2000 och 2015 repriserades ”Tillbaka till Vintergatan” elva gånger, och programmet är ett av de mest sedda barnprogrammen i SVT:s historia.

– Vi hade ingen aning om att det skulle bli det mest sedda barnprogrammet genom tiderna. Det var först två sommarlov, och det fanns en enorm efterfrågan. Sen har det bara rullat på, det kommer en ny generation tittare vartannat år. Den är lika aktuell oavsett när den sänds, säger skådespelaren Jonas Sykfont, som spelar karaktärerna Femman, Garsson och Benke Bengtsson i serien.

Huvudpersonerna Mira, Glen och Henrik blev idoler för ”Vintergatans” fans, och alla hade sin favorit när de lekte – röda Glen, blåa Mira eller gula Henrik.

– Det finns några som ”Vintergatan” betydde väldigt mycket för som barn. Jag tror inte att det beror på att det var världens bästa program, men man kunde relatera, säger Petter Bragée.

– De vuxna var väldigt konfunderade. ”Det är ju riktigt lågbudgetskräp. Varför vill barnen se det här?” Vuxenvärlden överlag har varit extremt ointresserade.

Men kanske fick de vuxna upp ögonen för ”Vintergatan” till sist, när de kunde se hur mycket det betydde för deras barn. Regissören har särskilt ett minne som visar på seriens genomslagskraft.

– Efter första säsongen av ”Vintergatan” fick vi ett tackbrev från föräldrar som hade lovat sina barn att åka till Disneyland, men där barnen hade tvingat dem att ställa in resan för att de inte ville missa sista avsnittet. Det brevet har jag kvar.

 

Anders Linder – Peo

Foto: Johanna Wallin/SVT Växjö

Ålder: 78.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambo Anna Roll, sonen Olle Linder.

Anders Linder har sin ålder till trots inte gått i pension – han är mer aktiv än någonsin. Han inte bara håller föredrag och sätter upp revyer. Linder, som är arkitekt till yrket från början, spelar också i sitt band Lira.

 

Philomène Grandin – Mira

Ålder: 45.

Bor: i Stockholm.

Familj: Gift med Lars Demian, har barnen Tim-Iasha, 14, och Paloma, 6.

Efter ”Vintergatan”-tiden fortsatte Philomène Grandin att skådespela, och syntes både på teaterscener, på tv och i filmer som ”Puss”. Hon har också varit programledare för pysselprogrammet Philofix i Barnkanalen. Nu skriver Philomène på sin debutbok, som ska handla om henne och hennes pappa. Hon läser också in ljudböcker.

 

Pelle Hanæus – Henrik

Ålder: 47.

Bor: I Stockholm.

Familj: Singel

Sedan han lade rollen som Henrik på hyllan har Pelle Hanæus fortsatt att skådespela, men jobbar också som regissör. I höst syns Hanæus i SVT play-serien ”Kurs i självutplåning”, där han har en större roll. Det är hans första stora tv-roll sedan ”Vintergatan”.

 

Wilson D Michaels – Glen

Ålder: ”Jag är gammal nog för att komma ihåg telefoner med sladdar, men ändå ung nog för att behärska smartphones och sociala medier”.

Bor: Hamburg, Tyskland.

Familj: Singel, har en åttaårig gudson.

Efter ”Vintergatan 5B” 2001 valde Wilson Michaels att flytta utomlands för att vara en del av uppsättningen i Disneys ”Lejonkungen” i tyska Hamburg. I samband med flytten tog relationen med Pelle slut. Wilson Michaels har sedan dess inte återvänt till Sverige, utan bor i Tyskland och Spanien, men reser världen över i sin chefsroll för TUI Cruises Entertainment Teams. ”Jag tänkte stanna ett år utomlands. Det året blev 18 år”, säger Wilson Michaels.

 

Jonas Sykfont – Femman, Garsson, Benke Bengtsson

Ålder: 46.

Bor: Malmö

Familj: Dottern Leia och hunden Luna.

Jonas Sykfont var etablerad medlem i humorkollektivet Varanteatern redan innan han spelade flera ikoniska roller i ”Vintergatan”. Han skådespelar fortfarande i perioder, men till vardags arbetar han som brandman och brandingenjör.

Petter Bragée – regi och manus

Ålder: 51

Bor: Malmö

Familj: Sambo Cecilia Björck och sonen Malte, 14.

Petter Bragée fortsatte sin karriär på SVT efter ”Vintergatan 5A” och ”Vintergatan 5B”, och har gjort flera sommarlovsprogram till genom åren. I dag är han programchef på SVT Malmö, och fortsätter jobba med barnprogram i public service.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.