Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sommarkrysset"-skandalerna vi aldrig glömmer

TV4 "Sommarkrysset" har sänts direkt från Gröna Lund sedan 2005.

Sedan dess har många händelser inträffat som blivit riktiga snackisar – scenen rasade, en popstjärna fick fly och i några minuter blev det helt tyst på scen.

Här är några av snackisarna från programmet.

1. Popstjärnan tvingades fly

Foto: Annika Af Klercker

Trycket blev för stort för Eric Saade

När den svenska popstjärnan Eric Saade skulle uppträda under "Sommarkrysset" utbröt kalabalik. När han kom ner från scenen och skulle skriva autografer till sina fans blev det "trångt och kaotiskt". 

Saades livvakt fick tillslut komma till räddning och dra upp sångaren på scenen. 


2. Helt tyst

Foto: Mikael Sjöberg

Ljudet försvann på scenen

I ett program år 2012 blev det helt tyst på scenen. Gry Forssell intervjuade Markoolio då ljudet plötsligt försvann.

Ljudmissen förklarades sedan med ett strömavbrott och ljudet var borta i två minuter.  


3. SD=rasister

Bandets oväntade tröjor

Bandet Teddybears hade år 2012 på sig oväntade tröjor när de uppträdde under "Sommarkrysset". Under låten "Sunshine" hade de tröjor med texten "SD = rasister". De hade även Palestinasjalar. 

– Om vi ska vara med i ett program som "Sommarkrysset", som har så många tittare och som når ut till så stor publik, så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att passa på att säga något viktigt också, sa Teddybears-medlemmen Jocke Åhlund då. 


4. Flera svimmade

Foto: Anna Bergkvist

Klämdes mot kravallstaket

När The Fooo Conspiracy besökte "Sommarkrysset" och Gröna Lund år 2015 fick Sverige bevis på att bandet har hängivna fans. 

När bandmedlemmerna skulle träffa fansen blev trycket mot kravallstaketet för hårt och flera unga tjejer fick panik och klämdes fast. En tjej hamnade under stängslet och hon togs om hand av vårdpersonal. 

– Det blev fruktansvärt tumultartat, sa ett ögonvittne då. 


5. Scenen kollapsade

Foto: Sara Strandlund

Inga skadades

År 2012 kollapsade scenen på grund av högt tryck från publiken. Det var tvillingarna Jedward som orsakade hysterin. Under samma uppträdande svimmade en person i publiken, men ingen kom till skada. 


6. Ville ha in politisk reklam

Foto: Robert Eklund / STELLAPICTURES

Gry Forssell sågade reklamen

De rödgröna partierna ville ha in sin reklamfilm inför valet år 2010 i "Sommarkrysset". 

Expressen visade reklamfilmen för Gry Forssell och hon sågade den totalt. 

Hennes känsla var att den lika gärna skulle kunna ha haft alliansen som avsändare - och att den verkar rikta sig till tioåringar. Hon ger den bottenbetyget en geting.

– Men den var ju snyggt producerad och speakerrösten var lugn och trivsam så den får mer än gärna rulla i "Sommarkrysset", säger programledaren i alla fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.