Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarfina fötter

Våga visa fötterna i sommar! Glöm torra hälar, fula naglar och förhårdnader. Vi har bästa tipsen för att fötterna ska matcha dina snygga sandaler.

FAKTA

Så gör du ett fotbad:


Använd en balja som är tillräckligt stor, du ska kunna få ner fötterna i den och kunna sitta avslappnat.

Fyll baljan med vatten, gärna varmare än kroppstemperatur. Men på sommaren kan det också vara skönt med ljummet eller svalt vatten för att svalka fötterna.

Häll i fotbadsalt och låt det lösas upp. Tänk på att det tar längre tid om vattnet är svalt.

Sätt i fötterna, sitt kvar i minst 10 minuter så att huden och naglarna hinner mjukas upp.

Johanna Karlsson är hudterapeut, nakelteknolog och ägare till salongen Studio Paus i Stockholm. Här är hennes tips!

1. Bada fötterna

Gör ett fotbad med antingen fotsalt eller en olja. Du kan också lyxa till det lite extra med skum i vattnet.

2. Peela dig mjuk

Peela fötterna med en grov peeling, kornpeeling eller sockerpeeling. Fötterna ska vara lite fuktiga, glöm inte att peela ovansidan av fötterna också. En peeling tar bort döda hudceller och mjukar upp huden.

3. Fila lagom

Fila bort torr hud och förhårdnader med en fil eller pimpsten. Fila inte för mycket och har du sprickor ska du fila i sprickans riktning, annars luckrar du upp sprickan och kan förvärra den. Tvätta av filen efter användning och byt ut den regelbundet.

4. Mask för foten

Testa en fotmask om dina fötter är torra. Torka dina rena fötter och lägg på masken. Vira in fötterna i gladpack eller sätt på plastpåsar och täta. Plasten gör att fötterna blir varma och porerna öppnas. Tvätta bort eller torka av masken med en fuktig handduk.

5. Fixa nagelbanden

Peta ner nagelbanden med en orangepinne i trä efter fotbadet. Tryck försiktigt.

6. Snygga naglar

Klipp tånaglarna med en nagelklippare eller nagelsax. Klipp rakt av och fila av de vassa kanterna. Om du klipper rakt av undviker du nageltrång. Du kan också fila lite längs hela nagelkanten, det hjälper den att sluta sig igen.

7. Polera för fin yta

Om du har missfärgningar eller ojämna naglar kan du använda en trestegspolerare som du filar med ovanpå naglarna. Var försiktig med den grövsta ytan på poleraren, använd den sparsamt. Vill du inte lacka naglarna blir de ändå snyggt blanka med en polering.

8. Underlack skyddar

Använd alltid underlack om du ska måla naglarna med mörka färger, i synnerhet röda färger som annars kan missfärga naglarna eftersom de innehåller mycket pigment. Om du målar med ljusare färger är ett underlack inte nödvändigt.

9. Massage för svullna fötter

Om du har svullna fötter kan en massage vara skönt. Ta hjälp av en handduk eller smörj in fötterna med olja och tryck med händerna under fotsulorna.

10. Ta bort gammalt lack

Ta alltid bort gammalt nagellack med en remover utan aceton, aceton skadar nagelfibrerna. Smörj gärna in nagelbanden med en olja efteråt.

11. Ha tålamod

Ha tålamod och gott om tid du målar naglarna med flera lager. Det tar en stund för alla lager att torka.

12. Fotkräm varje kväll

Använd en fotkräm med läkande egenskaper om du har problem med spruckna och torra hälar. Smörj in varje kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.