Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Sommar med Ernst” välkomnas – men delar tittarna i två läger

Ernst Kirschsteiger. Foto: CECILIA MÖLLER/TV4 / Cecilia Möller/TV4

Ernst Kirschsteiger brukar entusiastiskt säga att hus talar till honom.

I sommar pratar huset skånska.

”Sommar med Ernst” har lämnat Bergslagen efter att ha rätat upp många gistna kåkar i området. Förra året utbröt ett enfaldigt lokalbråk över att Ernst renoverade en gammal kvarn i Hallsberg. Grannar protesterade mot kommunen, som beviljat bygglov och bidragit med en halv miljon. Länsrätten gav Hallsberg en knäpp på näsan för att ha slirat i byråkratin.

Visserligen säger Ernst i dag att han lagt allt det där bakom sig, men jag tror han faktiskt varit bitter.  Och det kan vara en anledning till att Ernst bytt landsända och taktik.

Nya projektet är en gammal ödegård på Österlen i Skåne. Kommunen är inte inblandad, gården har en privat ägare.

Men det blir förstås en affär för skatteverket. Hoppas TV4 har ett avtal, där man reglerar detta. Ingen kan få en miljonrenovering skattefritt även om det görs som tv-underhållning.

Ernst är entusiastisk. Han kallar gården för en ”bedagad skönhet”, som varit öde i över 30 år och nu ”behöver väckas”. Själv ser jag ett hus, som är rätt fult på utsidan och halvruttet på insidan.

– Huset och jag, säger entusiastiske Ernst, vi har något tillsammans. 

Låter kanske komiskt, men jag tror att det är där succén för ”Sommar med Ernst” ligger. I veckan startade tolfte säsongen med över 800 000 tittare. 

Entusiastiske Ernst får här inte riva och kasta ut. Stilen ska finnas kvar, det mesta ska återanvändas, aktuella ordet ”hållbarhet” är även hans motto.

Ernsts tittare brukar dela upp sig i två läger. Många gillar när mys-Ernst skapar fantasifulla miljöer, andra protesterar högt eftersom de vet hur svårt och dyrt det är att renovera.

Förr verkade det som om Ernst gjorde allt själv, grävde, snickrade, murade, sydde, målade, planterade och lagade mat. Numera får hantverkare och maskiner synas och dessutom har Ernst sin dräng ”Mackan”.

Ibland blir det för mycket Ernst av Ernst. 

Som när han jublande gör en förvaring genom att stapla gamla gråa, fula, skitiga äppellådor på varandra.

Eller när muraren låter honom klappa in lera i väggen med bara händerna.

Men jag delar hans förtjusning över det lilla skåpet som är inbyggt i matsalens vägg.

Ernst lovar att bevara snappsskåpet.

LÄS MER: Så styr Ernst Kirchsteiger TV4-inspelningen – i kulisserna