Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommar i P1 – skandalerna, anmälningarna och succéerna

Tv-profilen blir sommarpratare – "Mycket jag vill prata om"
Foto: Naina Helén Jåma, TT/Khashayar Naderehvandi/CARL-JOHAN SÖDER, SVT
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Foto: Albert Bonniers/Khashayar Naderehvandi
Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT / CARL-JOHAN SÖDER/SVT

De populära Sommarpratarna är givetvis tillbaka i P1 i sommar.

Vem ska häda, avslöja hemligheter eller beröra oss extra den här gången?

Här är några av skandalerna, anmälningarna och succéerna vi minns från förr.

Vilka som blir Sommarvärdar 2020 presenteras i direktsändning i P1 och på SVT Play torsdag 11 juni.

Det första Sommarprogrammet sänds på midsommardagen 20 juni och sedan sänds ett varje dag resten av sommaren. Alltid klockan 13.00 och när du vill i SR Play.

Sommarpratare vi minns

Här är några av de populäraste och mest oväntade programmen, och några av de mest anmälda och förargelseväckande Sommarpratarna i programmets över 60-åriga historia.

Jan Guillou fälldes och hotades till livet

Journalisten och författaren Jan Guillou sommarpratade 1979 och beskyllde då socialdemokraten och före detta statsministern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor. Bland annat från Guillous egen morfar.

Programmet anmäldes och fälldes av Granskningsnämnden då Jan Guillou inte kunde styrka sitt påstående. Jan Guillou hotades till livet – och fick förnyat förtroende av Sveriges Radio. Den populäre författaren har sommarpratat sammanlagt fem gånger, senast 2009.

Jan Guillou 20 juli 1979.

Bianca Ingrosso pratade om ätstörningar

Influencern Bianca Ingrosso pratade närgånget om sin ätstörning och om skilsmässan mellan hennes föräldrar, artisten Pernilla Wahlgren och dansaren Emilio Ingrosso. 

Efter bara en vecka hade programmet mer än en miljon unika lyssnare. Det gjorde hennes sommarprat till det mest digitalt lyssnade SR-programmet någonsin.

Bianca Ingrosso, 24 juni 2018.

”Sommar i P1” – det sista Kristian Gidlund gjorde

Cancersjuka musikern och författaren Kristian Gidlunds visste att han snart skulle dö och hans sommarprat blev det sista han gjorde i offentligheten. Många berördes djupt av programmet där vi fick följa Kristian Gidlunds gripande och osentimentala skildring av berättelsens slut.

Tre månader efter programmet sändes avled Kristian Gidlund, 29 år, bara några dagar innan han skulle fylla 30.

Kristian Gidlund, 13 juni 2013.

Lena Andersson jämförde Jesus med diktatorer

2005 gjorde Lena Andersson ett program som skapade en rejäl lyssnarstorm. Tusentals hörde av sig till Sveriges Radio (SR) och anmälningarna var många till Granskningsnämnden. Lyssnarna hatade och hyllade programmet om vartannat.

Under rubriken ”En ateists predikan – om och med Jesus” granskade Lena Andersson Jesus budskap – och kopplade det till diktatorer. Programmet gav den bokstavstroende kristendomen pisk – men var samtidigt en hyllning till en troende farmor.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden, men friades.

Lena Andersson, 9 juli 2005.

Succé för sommarpratare Anja Pärson – med flickvän

Skidgiganten Anja Pärson hade en viktig nyhet att berätta när hon sommarpratade först av alla under 2012. Hon hade haft en stor kärlek i fem år, Filippa från Umeå.

Anja Pärson hade aldrig tänkt sig att hon skulle leva med en kvinna, men när hon mötte Filippa föll hon pladask.

Anja Pärsons sommarprat blev en jättesuccé, och numera är hon och Filippa gifta och har tre barn.

Anja Pärson, 23 juni 2012.

Fiskeexperten i ”Sommar i P1” – hemlig agent

Mikael Engström presenterades inför sitt sommarprat som författare, fotograf, journalist och fiskeexpert: ”I mitt program ska jag försöka reda ut varför pappas hembyggda roddbåt alltid drog snett”, påstod han.

Efter en stund tog hans sommarprat en oväntad vändning. Mikael Engström hade varit anställd som agent på FRA, och började berätta om Sveriges försvarssamarbete med USA under kalla kriget. Dåvarande utrikesministern Lennart Bodström fick bemöta uppgifterna.

Mikael Engström, 11 juli 2006.

Athena Farrokhzad – mest anmälda Sommarpratare

Den iransk-svenska poeten Athena Farrokhzad gjorde det mest anmälda programmet i historien. Farrokhzad pratade rasism, klassfrågor och politiskt våld med ett vänsterperspektiv.

Den moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén blev så upprörd att han slängde ut sin tv – för att slippa betala public service-avgift. En liberal ledarskribent kallade Athena Farrokhzad en ”radikal våldsbejakande vänsterextremist”.

Över 70 anmälningar kom till Granskningsnämnden, mer än något tidigare Sommar i P1 har fått.

Sommarprogrammet friades i Granskningsnämnden, men Farrokhzad stoppades från att medverka i SVT:s ”Sommarpratarna” på grund av att hennes program var ”för politiskt”.

Athena Farrokhzad, 21 juli 2014.

När Christian Falks Sommar sändes var han död

Musikern och musikproducenten Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes. Christian Falk var känd från grupper som Madhouse och Imperiet och en Grammisbelönad solokarriär.

Hans ”Sommar i P1” sändes postumt, två dagar efter hans död. Att det planerade sändningsdatumet inte ändrades var enlighet med Christian Falks och hans familjs önskemål.

Christian Falk inledde programmet med att berätta om sin cancer och att han snart skulle dö och likt en av sina idoler Frank Zappa inte bli äldre än 52 år.

Christian Falk, 26 juli 2014.

Farnaz Arbabi uppmande till lagbrott

I regissören Farnaz Arbabis sommarprat fick lyssnarna höra en uppmaning till lagbrott. Hennes förslag ”uppmanar jag alla att planka” följdes av rådet att under musiken gå in på www.planka.nu och ”bli inspirerad”. Det väckte omedelbar folkstorm – och en reaktion från Sveriges Radio.

Senare i programmet fick Farnaz Arbabi korrigera sitt uttalande. Om man skulle planka skulle man göra det ”med en giltig biljett i fickan – bryt inte mot lagen”.

Farnaz Arbabi, 22 juli 2004.

Regina Lund spelade bara sin egen musik

Skådespelaren och sångerskan Regina Lund valde ett annorlunda sätt att sommarprata. Hon pratade nästan inte alls. Hon spelade i stället sin egen musik, nutida outgivna verk av henne själv, förstatagningar, material som aldrig tidigare spelats i radio och läste också en och annan egen dikt.

Radiolyssnarna reagerade starkt och protesterade mot det ovanliga greppet och många som det som en reklamkupp för Regina Lunds kommande album.

Regina Lund besvarade kritiken med ett långt offentligt brev, där hon bland annat skrev: ”Jag har sjungit egna låtar i P1 sommar! Ve och fasa! Bränn häxan!”.

Regina Lund, 23 juni 2004.

Anders Hansens oväntade succé om hjärnan

Mest lyssnade ”Sommar i P1” i poddformat 2019 var en överraskning: överläkaren Anders Hansens program om hur hjärnan fungerar.

Han berättade ingen personlig historia, han skildrade inte personliga motgångar han övervunnit – programmet handlade om de lärdomar han fått med som överläkare i psykiatri: vikten av att vi tränar, umgås, lägger ner mobilen och sover gott för att må bra.

Programmet fick mer än 2 miljoner digitala lyssningar, vilket är ytterligare ett rekord för Sommarpratarna.

Han är lyssnarnas sommarvärd 2020

Redan nu är det klart att lyssnarnas sommarvärd 2020 heter Torbjörn Johannesson. Den 55-åriga yrkesofficeren har lång erfarenhet av utlandstjänst, och har varit stationerad i Syrien, Afghanistan, Egypten och Kosovo.

15 juli får lyssnarna – som själva röstade fram honom – höra om vardagen i fredens tjänst och om oron att bli skadad och kanske inte komma hem till familjen i Sverige igen.

Jan Guillou om sin bok ”Den andra dödssynden”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.