Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Soldoktorns” tuffa upplevelse – gick ner åtta kilo

”Soldoktorns” drömsommar med Lotta: Visar fina stunden
Mikael ”Soldoktorn” Sandström.
Foto: STINA STJERNKVIST
I somras spelade han in överlevnadsprogrammet ”The Island”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Han är en sådan överlevare hela han” säger kärleken Lotta Engberg.
Foto: HENRIK JANSSON
”Soldoktorn”

Mikael ”Soldoktorn” Sandström var bland de svenska kändisar som i somras reste till en öde ö i Stilla havet för att överleva i två veckor i programmet ”The Island”.

I podcasten ”Utforska vården” berättar han att han gick ner åtta kilo under de två veckorna – och om upplevelsen som helhet.

– Det har varit totalsvält, det är väldigt speciellt och man beter sig inte alls som man tror att man ska göra, säger Mikael Sandström i podcasten.

Tv-doktorn Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 63, reste i augusti till en öde ö utanför Panamas kust i Stilla havet. Tillsammans med bland andra Magdalena Graaf, Thomas Wassberg, Maria Montazami och Lisa Ajax tvingades de på egen hand försöka överleva genom att skaffa mat, vatten och sovplatser.

I podcasten ”Utforska vården med doktor Mikael” berättar Sandström om upplevelsen – och hur han gick ner åtta kilo på de två veckorna.

– Hungerkänslorna tycker jag inte var ett problem alls. Man var hungrig i tre dagar sedan går det där över, säger han.

Nog för att hungern kan gå över, behovet av att äta förblir sig likt – något som var en utmaning för andra i gruppen.

– En del kan inte någonting annat än att bara prata om måltider hela tiden, dessutom hade vi två kockar med. De var ansvariga för köket men vi hade ju ingen mat, säger ”Soldoktorn”.

Mikael Sandström: ”Det har varit totalsvält”

Mikael Sandström berättar vidare att det knappt fanns någon mat att hitta på ön, och att gruppen i stora drag led.

– Det har varit totalsvält, det är väldigt speciellt och man beter sig inte alls som man tror att man ska göra. Det finns många aspekter, den mentala biten, den rent fysiologiska biten och det finns sjukdomsbiten för de som inte klarar det här.

I podcasten berättar Sandström mer ingående kring vad det är som faktiskt händer när kroppen inte får mat

– Man blir lite som amerikanarna säger ”slow cerebrated”, man blir lite långsam.

– Hjärnan blir lite segare, det där rättar till sig, men det tar några veckor. Det börjar rätt tidigt sedan är det individuellt hur pass lång tid det tar. Man går huvudsakligen i slutet på den här perioden på fettförbränning och lite proteinförbränning. 

Soldoktorns glädje över riset

Efter två veckor utan praktiskt taget någon mat alls var inspelningen över och lagad mat som inte behöver skaffas fram av egen maskin stod på menyn.

Men Mikael ”Soldoktorn” Sandström, som vid det här laget hade förlorat åtta kilo i kroppsvikt, gick inte överdrivet hårt ut när han fick välja mat.

– Det var faktiskt ganska tråkigt. Det var ris kokt i vanligt saltat vatten, rent ris. Det var så gott. Det var så fantastiskt gott, säger han och fortsätter:

– Vi fångade några fiskar som vi skulle dela på elva personer. Jag åt ju mindre på de där två veckorna än vad man kan lägga på en halv hårdbrödmacka. Men att vanligt ris med salt kunde vara så gott.

Samtidigt som ”Soldoktorn” befann sig på en öde ö hejade hans kärlek Lotta Engberg, 58, på honom hemifrån.

– Han är en sådan överlevare hela han. Han ville göra det här så vansinnigt mycket. Och det gläder mig att han ska få göra saker som han tycker är roligt, sa Lotta Engberg då.

”Den osannolika mördaren”, ”Knutby”-serien och ”Chucky” – tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om vad som är sevärt och inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.