Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Soldoktorns” skräckupplevelse hos tandläkaren: ”Låg och grät”

”Soldoktorns” drömsommar med Lotta: Visar fina stunden
Mikael Sandström.
Foto: STINA STJERNKVIST
Mikael Sandström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Många känner ett obehag och en rädsla inför att gå till tandläkaren.

Mikael Sandström är en av dessa.

I podcasten ”Utforska vården” berättar han om en skräckupplevelse som han aldrig kommer att glömma.

– Jag var vettskrämd, säger han i podden.

Att ha tandläkarskräck är inte ovanligt. I podcasten ”Utforska vården” som görs av Vården.se, och där Mikael Sandström är expert, handlar det senaste avsnittet om just detta.

”Soldoktorn” avslöjar då att han själv varit rädd för tandläkaren.

– Jag kan själv berätta min skräckupplevelse. Det förändrade mitt liv kan jag säga. Att jag som nioåring låg och grät hemma i sängen i Södertälje för att jag skulle till tandläkaren, säger han i podcasten.

Sandström berättar att det var en specifik tandläkare som gjorde att han blev rädd.

– Det finns någonting som skapar ett kraftigare minne än någonting annat och det är att bli kränkt. Jag satt i den där stolen, in stormar en arg kvinna som inte presenterar sig. Bänder upp munnen i stället för att be mig öppna munnen. Jag förstår ingenting, jag vet inte när det börjar, jag vet inte när det ska sluta. Man har ont, man har vassa saker, man värmer en spegel, varför ska man ha eld i min mun? Jag var vettskrämd av den här personen.

”Förändrade mitt liv”

Även om det var 55 år sedan som den otäcka händelsen inträffade så har han inte glömt bort det, säger Mikael Sandström.

– Det förändrade mitt liv på många sätt för jag var så jävla ledsen och tyckte det var så svårt det här. Jag skulle tillbaka på något återbesök och det skulle petas i någon annan tand eller inte vet väl jag, för någon information hade jag inte. Men tillbaka skulle jag.

Trots rädslan och oron inför nästa besök bestämde han sig för att göra något åt saken och vinna över de jobbiga känslorna. 

– Jag kommer ihåg en morgon när jag vaknade och var helt slut för jag hade inte sovit. Då gjorde jag upp med mig själv att jag inte ska ta ut skit i förskott. Jag ska vara rädd på morgonen om tre veckor men inte varje dag till dess. Och jag var rätt nöjd med min lösning, säger Mikael Sandström i podden.

Se mer:

Ur arkivet: Lotta och Soldoktorns nya hus: "Känns utmärkt"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.