Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soldoktorns livsändring – vill inte leva ensam

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 61, jobbade tusen timmar övertid förra året.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: STINA STJERNKVIST

Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 61, jobbade tusen timmar övertid förra året.

Nu väljer han att lägga om sitt liv av rädsla för att gå in i väggen – och för att ge sig själv chansen att hitta kärleken.

– Målet är inte att vara ensam, säger han.

Han jobbar mer än heltid som narkosläkare samtidigt som han syns i tv-program som ”Nyhetsmorgon”, ”Helt sjukt”, ”Biggest loser” och ”Alla mot alla”. Mikael Sandström, också känd som ”Soldoktorn”, är nästan aldrig ledig.

– Jag gick nästan tusen timmar övertid förra året. Men man sover däremellan, det går bra, och jag förfogar ju över min egen tid. Jag är ju ensam så jag har ingen annan att anpassa mig efter. Men i det långa loppet är det nog inte bra, säger han.

Tusen timmar övertid, är det inte en risk att man går in i väggen?

– Det är det alltid och läkare blir också trötta, inklusive jag. Det är därför jag väljer att ändra stil nu. Som juni var i år, då var det för mycket men jag kom inte ur det. Då var det lättare att jobb på än att trassla och byta. Men nu drar jag ner på det.

Mikael Sandström har arbetat som läkare i 33 år och han har räknat ut att han under den tiden har gått sju år kontinuerlig jour, dygnet runt. Att han hela tiden har valt att fortsätta jobba kliniskt tycker han är en av hans styrkor som tv-läkare.

– Ena dagen står jag på akuten och nästa är jag i en studio. Det är det som jag tycker ger mig trovärdighet att svara på frågor, därför att jag står mitt i elden hela tiden. Väldigt många andra har ju lagt av, säger Mikael Sandström.

Soldoktorn lägger om livet

Men nu väljer han alltså att lägga om sitt arbetsliv.

– Jag ska dra ner lite yrkesmässigt, jag ska jobba mindre på sjukhuset och mer med roliga program. Jag har ingen ambition att gå i pension men jag har en plan på att göra lite annat.

Mikael Sandströms sambo dog 2007 och sedan dess har han mer eller mindre levt som singel. Han vill dock gärna hitta kärleken igen och även om han inte tror att hans hårda arbetande har hindrat honom från det tänker han att andra dörrar kan öppnas nu.

– Man jobbar ju inte isolerat så man träffar man väl människor ändå, jag tror inte att jag skulle träffa fler om jag jobbade mindre. Men jag ska jobba annorlunda nu, vem vet vem man träffar då, säger Mikael Sandström.

Mikael Sandström om kärlekslängtan

Som framgångsrik läkare som dessutom är tv-kändis saknas det inte förslag och han berättar att han får många brev. Men det har inte känts rätt.

– Jag är inte jättestolt över hur jag tänker men jag blir ju bekväm. Man har byggt ett nytt liv och gör vad man kan för att må bra själv och så ska man rucka på det, jag har hittills inte lyckats med det, säger Mikael Sandström.

– Det är ju rart att folk skriver men jag kan inte åka till Örnsköldsvik för att hitta kärleken. Jag är inte beredd att göra det. Man får nog börja här på något vis, annars räcker inte tiden till.

Varit förföljd i 20 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.