Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Soldoktorns” egna knep – för att slippa bakfylla

Soldoktorn gästar podden ”Utforska vården”.
Foto: STINA STJERNKVIST
I podden berättar ”Soldoktorn” hur han resonerar kring alkohol.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Pizza, vätskeersättning eller råa ägg? Det finns otaliga husmorsknep för att lindra en baksmälla. 

Men i podden ”Utforska vården” avslöjar Soldoktorn sina favoritknep mot bakfylla och avslöjar dessutom vilka metoder han själv använder sig av. 

Julen närmar sig med stormsteg och för många är den förknippad med både god mat och dryck. Men med goda, och alkoholhaltiga, drycker kommer ofta en negativ baksida – den förrädiska bakfyllan. 

Därför passade Mikael ”Soldoktorn” Sandström på att ge sina bästa råd och prata om hur han själv hanterar en jobbig bakfylla i podcasten ”Utforska vården”, som görs av vården.se, där han figurerar som återkommande expert. 

”Soldoktorn” berättar att han exempelvis enbart dricker små snapsar till silltallriken, för att inte få i sig för mycket alkohol.  

– Den sociala faktorn är stor. Men jag dricker själv och jag kan säga nej, säger han inledningsvis och fortsätter.

– Jag själv är förtjust i rödvin till julbordet, inte så mycket snaps. Jag dricker små snapsar, tvåor, om jag ska ha. Det funkar för mig. 

Enligt Mikael Sandström kan man inte förebygga en bakfylla genom att dricka mycket vatten dagen innan. Men han håller med om att det klassiska rådet ”varannan vatten” – att dricka ett glas vatten mellan varje alkoholhaltig dryck – fungerar utmärkt. Alkohol är nämligen vätskedrivande vilket kan leda till uttorkning som yttrar sig i huvudvärk, yrsel och trötthet. 

– Om man håller en bra hydreringsgrad är det bättre, även om man dricker samma mängd sprit. Varannan vatten är inte en dum grej, säger Soldoktorn. 

Rådet: Drick inte efter midnatt

I avsnittet pratar ”Soldoktorn” ärligt om sina egna alkoholvanor och hur han själv resonerar när han dricker. Bland annat menar han att man aldrig ska fortsätta dricka när klockan slagit midnatt. 

– Många tycker om alkoholens euforiska effekter, det gör jag också. Men det gör jag bara så länge koncentrationen är i stigande. När den har planat ut och när någon bara är full och packad finns ingen eufori.

– Alltså ska man vänta, varannan vatten. Då sjunker koncentrationen och då kan man ta en slurk vin, och då blir man glad igen, säger han skrattandes och påpekar att han inte ger rådet i egenskap av läkare.

– Det här gillar inte många kolleger att jag pratar om på det här sättet. Men det är så här farmakologin fungerar.

”Tar två alvedon”

Men har man råkat slarva med vätskeintaget under festkvällen så finns det faktiskt sätt att lindra bakfyllan, menar Soldoktorn. 

– Jag ser till att jag dricker ordentligt med vatten eller Resorb (vätskeersättning reds. anm.) innan jag går och lägger mig.

– Sedan tar jag dessutom två alvedon i förebyggande syfte, så när man vaknar nästa gång har man inte ont i huvudet. Detta är inte godkänt av svenska läkarförbundet, men jag gör så ändå.

Han avråder dock bestämt från hård fysisk träning efter en blöt utekväll. 

– Att röra sig är alltid att föredra. Man ska göra något lätt, simma eller jogga lätt. Men allra helst ta en promenad.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Förutom din lokala vårdcentral eller 1177.se kan du kontakta:

• Alkohollinjen, 020-844 448

Alkoholhjälpen

Beroendecentrum


Se mer:

Experten om beslutet i ”Bonusfamiljen”: Kommer säkert irritera tittare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.