Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Soldoktorns” dejtingplan med Lotta: ”Får försöka”

”Let’s Dance”-profilens coronabesked
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Doktor Mikael har gjort en kärleksplan: ”Istället för att säga nej kommer jag säga ja”.Foto: OLLE SPORRONG
Mikael Sandström och Malin Watson dansar vals i finalavsnittet av ”Let's dance”.Foto: OLLE SPORRONG
”Jag ska inte dö ensam”, säger Mikael Sandström.Foto: STINA STJERNKVIST
Mikael Sandström.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lotta Enberg tog första steget och visade att hon tycker doktor Mikael är en intressant person.Foto: NORA LOREK
1 / 7

Det började med en invit från Lotta Engberg om att hon kunde tänka sig en romans med Mikael ”Soldoktorn” Sandström – nu har hennes första steg lett vidare till ett ömsesidigt intresse.

Coronapandemin har gjort att de fått lära känna varandra över telefon – men tv-doktorn tänker ta sig till Västkusten för att ge honom och Lotta en chans på riktigt.

– Jag får försöka få till det. Jag ska fråga Lotta om en dejt, så får vi se vad hon säger, säger Mikael Sandström.

Intensivvårdsläkaren och TV4-doktorn Mikael Sandström, 62, tog tjänstledigt för att vara med i ”Let's dance” men avbröt sin medverkan för att återgå till sitt jobb under coronakrisen.

– Det fanns inget alternativ. Samhället är hotat på ett sätt som inte tidigare existerat. När de ringde och sa att läget var desperat föll polletten ner, jag förstod att jag måste hjälpa till, säger han.

Mikael Sandström arbetar med de coronapatienter som mår sämst, och det har varit en hårt påfrestande tid med 80-timmarsveckor. Han kunde inte vara med i ”Let's dance”, men programmet har ändå haft stor betydelse under våren.

– Under en jour förra veckan dog två patienter inom 15 minuter precis när jag gått på passet. Man är trött fysiskt och psykiskt, när det hände fick jag nog. Sen måste jag förhålla mig professionellt, och det är klart jag gör. Men när man är som tröttast behöver man ett andningshål, att titta på ”Let's dance” har varit en mental fristad för mig. 

Tar långledigt – efter tuffa tiden

Du är uppe i närmare 1000 timmars övertid – hur undviker du risken att bli överarbetad?

– När sommaren kommer tänker jag ta hand om mig själv och vara ledig. Annars klarar jag mig inte, då kommer jag gå in i väggen. 

– Redan innan coronakrisen hade jag mycket övertid och tog ut tjänstledigt för att vara med i ”Let's dance”, jag såg fram emot att göra något kul för min kropp och själ. Så försvann det, i stället blev det dubbelt så hårt arbete. Därför planerar jag en längre tjänstledighet i höst.

Har du själv testats för corona?

– Nej, men jag tror att jag hade det mycket tidigt. När vi hade börjat dansträna i februari fick jag feber i 10 dagar av och till på nätterna, och ont i magen. Jag hade en konstig brännande känsla i huden, runt bålen.

 

Familjelyckan

Trots en prövande tid har det också funnit lyckliga ljuspunkter – för en månad sedan föddes Mikael Sandströms tredje barnbarn. De två barnen och barnbarnen är högt prioriterade, och när tv-läkaren ser att familjen mår bra kan han andas ut.

– Det var en besvärlig förlossning. Min dotter har haft det lite knöligt, och vi har pratat mycket. Nu är förhoppningen att vi ska kunna fira midsommar tillsammans, det gör vi om alla är friska. 

Hur är du i rollen som morfar och farfar?

– Den rollen blir bara bättre, jag försöker ta en aktiv del. Plötsligt blir jag lite behövd, och det känns ovanligt efter att ha levt singelliv länge. Professionellt är jag behövd, och som pappa till mina barn – men nu ökar behovet igen och det känns skönt.

Dejtandet med Lotta Engberg

En annan ny person som oväntat kommit in i Mikael Sandströms liv är Lotta Engberg, 57. Sångerskan, känd för att ha glimten i ögat, sa i en intervju med Aftonbladet att hon kunde tänka sig en romans med Soldoktorn – ett uttalande som fick uppmärksamhet.

Men Mikael Sandström uppskattade initiativet – om något så visar det att Lotta Engberg är framåt och har en rejäl dos humor.

– Det är väl en bra början, är det inte det? Det var modigt av henne. Jag tror inte att hon sa det bara för uppmärksamhetens skull, säger han.

Under våren har intresset på inget sätt svalnat, tvärtom har telefonen gått varm mellan Lotta Engberg och Mikael Sandström. Men på grund av hans jobbsituation och regeringens avrådan från inrikesresor så har det varit svårt att träffas. 

Det låter som att ni har något fint på gång – hur ser planerna ut på att fysiskt dejta Lotta i Göteborg?

– Det finns planer, det är klart jag ska träffa henne. Vi har pratat och sms:at. Hon är längre än två timmar bort, men jag ska nog åka och se till mitt sommarställe på Västkusten. Jag får försöka få till det! Jag ska fråga Lotta om en dejt, så får vi se vad hon säger. 

Har gjort en kärleksplan

Mikael Sandström har tagit beslutet att bryta tidigare beteendemönster för öka möjligheten att få en livskamrat vid sin sida.

– Jag ska inte dö ensam. När man lever själv blir man bekväm av sig, det stör mig och är ett bekymmersamt beteende jag vill bryta. Jag har en plan för det, det handlar om att bli mer socialt aktiv. Jag tänker ta fler chanser, i stället för att säga nej kommer jag säga ja.

Hur matchar en kvinna dig?

– Jag tror det är tvärtom – man ska inte matcha mig, jag vill inte gifta mig med mig. ”Lika barn leka bäst” gäller barn och inte vuxna. Det finns vetenskapligt belägg för det, när det gäller längre relationer ska man absolut inte vara lika – men man behöver ha liknande värderingar. 

– Den jag ska leva med måste gilla fysisk aktivitet, jag är påläst när det gäller hälsa men ingen fanatiker. Jag gillar träning – och rödvin. Det kan man tycka är paradoxalt, men det är det inte. Jag tycker om att unna mig saker och vill göra det. 

Mikael Sandström syns i finalavsnittet av ”Let's dance” på TV4 på fredag kl 20, då han dansar vals med Malin Watson.

Det här är Mikael Sandström

Ålder: 62.

Bor: Stor villa i Lustigkulla, Hallstahammar.

Familj: Sonen Marcus, 33, född dottern Mimmi, 31, tre barnbarn.

Yrke: Överläkare och specialist i anestesi och intensivvård.

Aktuell: Hoppade av TV4:s ”Let's dance” tidigare i våras – men gör comeback i finalavsnittet på fredag kl 20. Expertläkare i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, gör ”Läkarpodden”.

Skriver på en bok och jobbar med ett annat, än så länge hemligt, större projekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.