”Soldoktorn” flyttar för kärleken – nya dejtingförhoppningen

Mikael ”Soldoktorn” Sandström har i många år levt som singel i sitt gigantiska hus med inomhusgrill.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Men nu vill han lämna Hallstahammar för Stockholm – och hoppas att ”Let's dance”-äventyret ska hjälpa honom att hitta kärleken.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Mikael ”Soldoktorn” Sandström i ”Nyhetsmorgon”.
Foto: NYHETSMORGON / TV4
Mikael ”Soldoktorn” Sandström och danspartnern Malin Watson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Mikael ”Soldoktorn” Sandström har i många år levt som singel i sitt gigantiska hus med inomhusgrill.

Men nu vill han lämna Hallstahammar för Stockholm – och hoppas att ”Let's dance”-äventyret ska hjälpa honom att hitta kärleken.

– Jag hoppas ju att mina förutsättningar ska förbättras, tro inget annat. Man får spela ut de kort man har, dum vore man väl annars, säger läkaren och tv-profilen.

Det är bråda dagar för Mikael Sandström, 62. När vi talas vid har han precis repat inför ”Let's dance”-premiären med danspartnern Malin Watson efter att ha suttit i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och pratat om coronapandemin.

I sitt arbete som narkosläkare har han stor erfarenhet med patienter som legat i respirator på grund av influensa, men han har ännu inte haft någon coronapatient.

– Vi har inte nått kulmen ännu och det kommer tyvärr att bli fler dödsfall. Man är naiv om man inte inser det, säger Mikael Sandström.

Samtidigt passar han på att hylla de svenska myndigheterna, som han tycker sköter sig bra trots att de har ett enormt tryck på sig.

”Självutnämnda Googlespecialister” har han dock inte mycket till övers för.

– Varför skulle vi lyssna på folk som bara hojtar och har hemmagjorda lösningar, när det finns myndigheter som inte ägnar sig åt något annat? Det är alltså läkare och specialister som har jobbat i 30–40 år med infektioner och virussjukdomar och som följer internationell utveckling varje dag. Vem ska man lyssna på om inte dem?

Svensk mästare i rock'n'roll-dans

Men åter till ”Let's dance”. Det har knorrats om att ”Soldoktorn” har en stor fördel i tävlingen då han under 1980-talet utsågs till svensk mästare i rock'n'roll-dans.

Den teorin ger han själv inte mycket för.

– Jag skulle säga att jag har en nackdel, det grundsteg som jag en gång tränade in ska jag ju inte göra nu men jag har det i muskelminnet så det stör snarare. Så jag försöker glömma det lilla jag kunde för 35 år sedan och lära mig något annat, säger Mikael Sandström.

– Visst, det är bra att kunna klappa i takt och ha lite känsla. Men grejen är ju att till exempel cha-cha-cha början på två och rock'n'roll börjar på ett. Det stör, det går ju inte att börja i baktakt. 

Deltagandet i ”Let's dance” ser Mikael Sandström som en utmaning men kanske ännu mer som ett led i en personlig utveckling mot att hitta balans i livet.

Han är känd för sitt flitiga arbetande och berättade nyligen om att han häromåret jobbade tusen timmar övertid.

– De tar jag ut nu. Så jag är tjänstledig, eller jourkomp som det heter. Jag gjorde ett 48-timmarspass för tre veckor sedan men sedan dess har jag varit ledig från sjukhuset.

Vilken omställning!

– Det är ju verkligen. Men jag är på ett sådant ställe i livet nu att det är dags att göra något annat, få lite mer balans. Med allt mitt jobbande har jag dragit mitt strå till stacken, jag har gjort mycket för många andra. Det är klart att jag har ju fått betalt, det är inte synd om mig, men jag tycker verkligen att jag har ansträngt mig i livet för att hjälpa andra människor. Nu vill jag hoppa på skojiga grejer.

Hur vill du att ditt liv ska se ut?

– Om jag får önska så vinner jag naturligtvis ”Let's dance”, det är möjligt men inte sannolikt. Sedan vill jag naturligtvis träffa någon, jag ser inte mig själv vara singel resten av livet, det gör jag inte.

Soldoktorns flyttplaner – för kärleken

Sedan Mikael Sandströms sambo dog 2007 har han levt ensam.

Han bor i ett stort hus i Hallstahammar med både pool och grill inomhus men överväger nu att flytta till Stockholm.

– Men ett sådant hus som jag har kostar tre gånger så mycket i Stockholm, sådant spelar ju roll. Det är åtta miljoner för en tvåa. Hur mycket vill jag lägga på boende och hur mycket vill jag lägga på annat? Det är sådant jag håller på och funderar kring.

Hur långt fram ligger de här planerna?

– I höst, typ så. Jag skulle vilja föreläsa om sådant som kommunikation mellan läkare och patienter, det ligger mig varmt om hjärtat. Och så vill jag göra lite andra kul grejer som jag inte hinner med nu, för varje gång jag åker till Stockholm så måste jag bo på hotell.

Flyttar man till Stockholm kanske det blir lättare att lösa relationsbiten också?

– Exakt. Det är sådana saker jag går och funderar på.

Kärleksförhoppningen i ”Let's dance”

Mikael Sandström hoppas också att ”Let's dance” ska öppna möjligheter på kärleksområdet och berättar att han just nu är mest populär hos en lite äldre målgrupp.

– Jag tror att medelåldern på min fanclub är 85 år, där går jag hem. Jag hoppas ju att mina förutsättningar ska förbättras, tro inget annat. Man får spela ut de kort man har, dum vore man väl annars.

Får du mycket inviter?

– Ja, det får jag faktiskt. Eller jag vet inte vad som är normalt, men fem äktenskapsförslag en morgon – det är väl onormalt? Det har faktiskt hänt. 

En invit kom från ingen mindre än Lotta Engberg som sa att hon skulle kunna tänka sig att dejta ”Soldoktorn”. Mikael Sandström själv ser det hela som en glimten i ögat-grej.

– Och det hedrar henne. Jag blev glad och det skulle väl varje människa bli om någon sa att man verkade trevlig. Jag tog det som en fin komplimang.

Finns det planer på någon vidaregång där?

– Nej, det gör det inte. Men jag skulle tycka att det var roligt att gå på Lisberg och kika på hennes show, det skulle jag gärna göra. Och jag tror nog att det skulle finnas en biljett i kassan till mig, om man uttrycker sig så. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.