”Soldoktorn” coronasjuk under ”Let's dance”

”Soldoktorn” coronasjuk under ”Let's dance”
Malin Watson och Mikael "Soldoktorn" Sandström inför ”Let's Dance”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Mikael "Soldoktorn" Sandström.
Foto: STINA STJERNKVIST
Tilde de Paula och David Hellenius som programledare för ”Let's dance”.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG

Mikael ”Soldoktorn” Sandström var mitt uppe i förberedelserna inför ”Let's dance” 2020 när han hoppade av för att ta hand om coronapatienter. 

Nu berättar han att han själv varit smittad av corona – och tror att det hände i samband med tv-programmet. 

– Jag fick nog det på träningen första eller andra veckan inför ”Let's dance”, säger han. 

Mikael ”Soldoktorn” Sandström har testat sig för antikroppar och fått besked om att han haft coronaviruset. 

Han tror själv att han ådrog sig viruset i samband med sin medverkan i ”Let's dance”, som han senare hoppade av för att kunna ta hand om coronapatienter. 

– Jag fick corona tidigt. Det visste jag ju inte då, men jag har testat mig och fått besked om antikroppar. Viruset har jag inte plockat upp på sjukhuset, utan jag fick nog det på träningen första eller andra veckan inför ”Let's dance”, säger han. 

”Soldoktorn” säger att det bara är spekulationer, men att han ändå är rätt säker på att det var under den perioden.

– Man börjar ungefär fem veckor innan programmet med träning. Även om vi har olika danstider och delar på tre dansstudios så tror jag det är lätt att smittas om man samla många människor i ett och samma rum. Det här var i februari och då hade man inte koll på hur det var. 

Han hade inga luftvägsbesvär, men feber på natten och en överkänslighet i huden. 

– Det var mest runt bålen. Jag tänkte att det berodde på träningsvärk, efter alla höftrullningar hit och dit, men det var nog corona. 

”Det var rätt tungt”

”Soldoktorn” har efter en intensiv arbetsperiod nu semester. Innan coronapandemin hade han tagit tjänstledigt för att kunna medverka i ”Let's dance”, skriva på sin bok och förbereda inför soloshowen ”Mikael Sandström Live”. 

– Men sen fick jag bryta hela det här på grund av corona, då jag specifikt är intensivvårdsläkare och sysslar bara med de sämsta respiratorpatienter av coronapatienter.

För Mikael ”Soldoktorn” Sandström kom semestern lägligt. 

– På två månader har jag säkert gjort över 300 övertidstimmar, utöver mitt vanliga jobb. Det har blivit väldigt mycket. Jag var ju inställd på att ta det lugnt och fokusera på något helt annat. Det var rätt tungt tyckte jag. Mentalt tungt. 

Anders Svensson smittad 

Även landslagsikonen Anders Svensson var coronasmittad i nära anknytning till sin medverkan i ”Let's dance”, där han dansade med Maria Zimmerman. 

– Jag gjorde testet när möjligheten fanns. Det var i mars, runt Let’s Dance, som jag var sjuk, har Anders Svensson tidigare sagt till GP

Likt ”Soldoktorn” hade han milda symtom i form av huvudvärk och feber. 

– Vi blev sjuka hela familjen, men barnen är för unga för att få göra testet. Däremot har min fru gjort det och hon har också haft viruset.

Mikael Sandströms ord efter dejten med Lotta Engberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.