Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Soldoktorn” avslöjar: Så fick jag superkroppen

Mikael Sandström syns ofta i ”Nyhetsmorgon” med Tilde de Paula Eby. Foto: TV4
Mikael Sandström ger sina tips för att hålla i gång träningen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Mikael Sandström visar upp superkroppen på sociala medier. Foto: Instagram.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström började träna för att slippa sina mobbare.

44 år senare förklarar 62-åringen hur han hållit i gång superkroppen.

– Den träning som blir av är den som räknas, säger Mikael Sandström.

Läkaren Mikael Sandström, 62, är för många känd som ”Soldoktorn”. Han har synts flitigt i tv-rutan och är ett återkommande inslag i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, där han svarar på tittarfrågor om medicin, hälsa och träning. Själv har han styrketränat sedan 17 års ålder, då han tvingades till en förändring för att undvika mobbarna på skolgården.

– Jag fick alltid stryk på skolgården, så jag började träna när jag åkte till USA som utbytesstudent och sedan fick jag inte stryk längre, säger Mikael Sandström.

Åren har gått sedan skolgården 1975 men Mikael Sandström är i dag fortfarande lika aktiv. Med minst tre träningspass i veckan håller han i gång superkroppen, och nu avslöjar han hemligheten.

– Den träning som blir av är den som räknas. Sedan om det är simning, styrka eller cykling är av mycket liten betydelse, säger han och fortsätter:

– Hellre 30 minuter av något som man tycker är någorlunda roligt än att jag ska späka mig med personliga tränare och allt vad det är med 60 minuters styrketräning en gång i veckan i en månad och sedan sluta.

”Då har du kört i alla fall 30”

En anledning till att många ofta hamnar efter med träningen är att det svåra ligger i att avbryta sin vardag för att få in träningspassen, menar Mikael Sandström. Något han löser genom att köra korta pass som är lätta att få till. Bland annat passar han på under lunchen, eller när han förbereder manus inför ett program med ”Nyhetsmorgon”. 

Mikael Sandström förklarar att man inte ska tvinga sig själv till långa hårda träningspass utan hålla det på en nivå där det fortfarande känns roligt.

– Om målet var 40 minuter och efter 30 så vill du inte mer, lägg av. Då har du kört i alla fall 30, säger Mikael Sandström.

Det viktigaste är man inte behöver maxa din träning, enligt soldoktorn, utan att få en pulshöjning. Han har många gånger fått höra att folk anser att de dammsugit och att det är lika mycket träning som något annat. Men detta är fel, säger Mikael Sandström.

På frågan hur man ska veta vilken nivå man ska ligga på för att få en effekt svarar Mikael Sandström att det är när det är besvärligt att prata.

– Om du är ute och promenerar med någon och kan i lugn och ro gå och prata har ni kul men ingen träning. Det ska vara så det är besvärligt, prata går gärna bra det är trevligt men det ska vara så att man anstränger sig, säger Mikael Sandström.