Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias gripande ord inifrån vården: ”Inte alls klar med”

Höll tal på Sophiahemmets högskolas examination: ”Sällan jag varit så imponerad”.
Prinsessan Sofia deltog vid Sophiahemmet högskolas digitala examenshögtid.
Foto: Foto: Sophiahemmet högskola
Sofia är placerad på en vårdavdelning på Sophiahemmets sjukhus för att hjälpa till med enklare omsorgsuppgifter, städning med mera.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

I våras gick prinsessan Sofia in och avlastade en vårdavdelning med anledning av coronapandemin.

I ett tal på Sophiahemmet högskolas examination berättar Sofia om sin tid på sjukhuset – och avslöjar att hon tänker fortsätta.

– Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte alls är klar med, säger hon. 

Prinsessan Sofia, 35, har under våren jobbat inom den coronabelastade vården – något som fått medial uppmärksamhet över hela världen. 

Under torsdagen deltog prinsessan Sofia vid Sophiahemmet högskolas examination, som genomfördes digitalt med anledning av covid-19-pandemin.

I sitt tal pratade Sofia om sin tid på vårdavdelning på Sophiahemmet, där hon fortfarande arbetar.

– De senaste månaderna har varit tuffa för väldigt många, inte minst inom sjukvården. Alla krafter har behövts, och jag vet att flera av er har gått in och stöttat i olika delar av sjukvården. Jag fick själv en möjlighet att komma in och arbeta på Sophiahemmet och gör det fortfarande. Faktiskt tillsammans med några av er, säger hon.

Sofia vill fortsätta

Prinsessan berättar hur hon har fått en ny respekt för kollegerna på vårdavdelningen.

– Men att få se sjukvården inifrån på det här sättet, att själv möta patienter, och att se trygga, välutbildade sjuksköterskor ”in action”, det är sällan som jag har varit så imponerad. 

Nu närmar sig semestern för kungafamiljen – men i talet säger Sofia att hon inte är klar med Sophiahemmet utan kommer fortsätta efter sommaren.

– Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte alls är klar med. Till hösten väntar nya utmaningar där vi alla behövs.

Så har Sofias arbetsdagar sett ut

Johanna Adami, rektor för Sophiahemmets högskola där Sofia genomförde sin tre dagar långa snabbkurs innan hon började jobba, berättar att eleverna kommer dit med en positiv inställning.

– Alla har visat en stark drivkraft att hjälpa till att bidra till att avlasta vården i det svåra läge som råder, säger Johanna Adami.

En typisk arbetsdag för prinsessan Sofia kan gå ut på att att tvätta, städa och laga mat på vårdavdelningen där hon jobbar.

– De som gått utbildningen får hjälpa till med olika omsorgsuppgifter som att vara med vid måltidssituationer, personlig hygien, städning, desinficering, administration och kökstjänster, säger Johanna Adami.

https://www.youtube.com/watch?v=0baIe8kns6E&feature=emb_title

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.