Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Wistams kamp för dottern Sindy: ”Skandal”

Sofia Wistam berättade för första gången om dottern Sindy Rahms obotliga sjukdom i ”Sommar i P1”.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Sindy Rahm drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan 2009.
Foto: Instagram/Sofia Wistam
Sofia Wistam och maken Magnus Wistam driver smyckeföretaget ”By Sofia Wistam” ihop.
Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam driver sedan flera år tillbaka podcasten ”Wahlgren & Wistam”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Programledaren Sofia Wistam har invigt sitt nya sommarhus på Sandhamn och fyller semesterdagarna med träning. Hon laddar även batterierna efter sitt sommarprat där hon berättat om tuffa uppväxten och hur den format henne. 

Men den viktigaste berättelsen tillägnades dottern Sindy Rahm som fick narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan 2009 – och för första gången gav sin mamma tillåtelse att prata om det. 

– Det har blivit ett vidare steg i livet för henne att acceptera sjukdomen och att omgivningen accepterar henne. 

Sofia Wistam, 54, tillbringar sin allra första semester i det nya sommarhuset på Sandhamn i Stockholms skärgård. 

Dagarna fylls med allt annat än vila och består av padeltennis med familjen samt yogaövningar med instruktör vid kyrkan i Sandhamn. 

Träningen har gett positiva resultat och efter sju sessioner av yoga har hon börjat märka av en kroppslig förändring. 

– Jag vågar ju knappt säga det till mina nära och kära eftersom jag dissat yoga i alla år, men det är ju jättebra och när jag gjorde det i dag kände jag mig lite starkare, säger Sofia Wistam. 

Just nu har Sofia Wistam fullt upp med att försöka vara ledig på semestern. Hon tycker det är svårt att finna ro och vill hela tiden ha något att göra. Därför blir det mycket arbete om dagarna. 

– Jag är bäst på att jobba. När jag ska tvingas ner i semesterläge sprattlar jag i panik i två veckor innan allt blir okej. I början undrar jag vad man ska fylla dagarna med. 

– Semester i min värld är att jag gör en podcast varje vecka, håller på med mina smycken varje dag och influencerjobbar på Instagram. 

Fingertopparna blev kattföda

Det har varit ett hektiskt år för Sofia Wistam. Inspelningarna av ”Sofias änglar” genomfördes strax innan semestern och utöver det har Sofia Wistam medverkat i ”Över Atlanten”, jobbat med sitt smyckemärke ”By Sofia Wistam” och varit sommarvärd i ”Sommar i P1”. 

I sommarprogrammet berättade hon om sin tuffa uppväxt och komplicerade relation till pappan Leif, som hon aldrig upplevde gav henne någon kram eller tröstade henne. 

– Jag tror mycket av det handlar om en generationsfråga. Min föräldrageneration var nog lite mer krass och hård. 

Wistam mindes tillbaka när hon en gång skulle skära upp bröd och råkade kapa två av sina fingertoppar. I stället för att sy dit fingertopparna blev de kattföda, då pappan matade katterna med dem. 

– När han dog och jag skrev det här sommarpratet så insåg jag att det inte var någon bra uppväxt. Jag skulle inte vilja att mina barn upplevde samma sak, även om man skrattat åt det under alla år med fingertoppar som blivit uppätna av katter, du vet. Men sen inser man att det inte är så normalt och bra. 

– På något vis blev det en insikt om mina hårda sidor som jag också bär med mig, vilket jag tror beror på något slags försvarsbeteende efter att ha blivit sårad och lämnad när jag gråtit som barn. Jag skulle inte säga att jag är empatilös, men om ungarna ramlar springer jag inte fram och daltar. Det ska vara allvar för att jag ska reagera ens en gång, för så har jag haft det. 

Dotterns obotliga sjukdom

Även om den komplicerade relationen med pappa Leif påverkat Sofia Wistam i allra högsta grad, var det berättelsen om dottern Sindy Rahms kroniska sjukdom som kändes viktigast att få berätta. 

Efter att ha vaccinerats för svininfluensan 2009 drabbades hon av narkolepsi och vardagen förändrades drastiskt. 

Sofia Wistam hade vid flera tillfällen tidigare önskat att få prata om dotterns sjukdom offentligt men inte fått tillstånd av Sindy. Därför var det viktigt att hon fick läsa manuset innan sommarpratet. 

– Jag tror inte hon ville riskera att bara bli ”hon med narkolepsi” utan behövde få chans att hitta sig själv först. Jag har varit lite frustrerad över det här, för jag har velat ta kraft i frågan. Det är en jäkla skandal att sånt här händer och man måste ta hand om de 500 barn som drabbats av det här ordentligt. Jag har inget emot vaccin, men man måste informera om riskerna. 

– Och om det då går fel, som med svininfluensen, måste man också ta konsekvenserna, kompensera och hjälpa människorna så gott det bara går. Här har det fallerat. 

Kände att hon inte dög

Sindy Rahm har i podcasten Wahlgren & Wistam sagt att de värsta symtomen av narkolepsin innefattar skräckinjagande sömnparalyser och försämrat minne. 

– Hon har ingen djupsömn och den här sjukdomen är så jäkla förrädisk och jobbig. Det är som att hon är gravt jetlaggad hela tiden, som en våt filt av trötthet som vilar över henne. Hon äter mediciner som försöker få upp henne ur det här, men så fort det blir lugnt somnar man. Det är en kamp. 

Sofia Wistam säger att Sindy nu är hungrig på livet och i dag har hon bra vänner omkring sig som har förståelse för hennes sjukdom. 

Efter sommarpratet har Sofia Wistam fått mycket positiv respons på sociala medier. 

– Jag trodde aldrig det skulle bli en så enorm våg. Framför allt är det viktigt att min dotter kände sig nöjd med det jag pratade om och även hon har fått mycket kärlek. Det har blivit ett vidare steg i livet för henne att acceptera sjukdomen och att omgivningen accepterar henne. 

Det här är Sofia Wistam

Ålder: 54 år.
Bor: Villa på Lidingö och sommarhus på Sandhamn. 

Familj: Maken Magnus Wistam, 51, barnen Kid Eriksson, 29, Sindy Rahm, 20, Texas Wistam, 16, och Lennox Wistam, 14. 

Gör: Programledare och influencer

Aktuell med: Podcasten ”Wahlgren och Wistam”, kommande säsong av ”Sofias änglar”, ”Över Atlanten” och smyckföretaget ”By Sofia Wistam”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.