Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Wistam: "Pappa ringde och sa att han hade två veckor kvar att leva"

När programledaren Sofia Wistam var 15 år och hennes pappa som var läkare förhörde henne på en läxa sade han "det är bra att du ser bra ut så att du kan hitta en rik karl som kan försörja dig". "Det fick mig att känna "att nu jävlar ska jag lyckas". Han gjorde mig en tjänst i att dissa mig så hårt", säger Sofia Wistam.
Foto: OLLE SPORRONG
"Eftersom jag reser så mycket fick Magnus i något sammanhang frågan om han är orolig att jag ska vara otrogen. Han svarade "äh, det skulle hon aldrig orka". Och jag har det så himla bra med Magnus så jag oroar mig inte heller för honom", berättar Sofia Wistam för Expressens Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG
"Jag minns att en chef kallade in mig och påpekade att man brukar begära lönehöjning varje år. Det hade jag inte ens tänkt på", säger Sofia Wistam apropå att pengar aldrig har varit hennes drivkraft.
Foto: OLLE SPORRONG
"Det enda jag tänkte på var att barnen kanske skulle behöva växa upp utan sin mamma. Sedan fokuserade jag på vägen tillbaka", säger Sofia Wistam om bröstcancern som hon nu friskförklarats från.
Foto: OLLE SPORRONG
Johnnie Krigström, Sofia Wistam och Mattias Särnholm slog i år tittarrekord med "Sofias änglar".
Foto: MAGNUS RAGNVID / KANAL 5

En dag ringde Sofia Wistams pappa och sade "Nu har jag två veckor kvar att leva".

Han hade varit en bohemisk förälder i en tid då curlingföräldraskapet ännu inte var uppfunnet.

– Men pappa gjorde mig på sätt och vis en tjänst genom att han körde sitt race och jag bara fick haka på. Han har gjort mig till den jag är i dag, säger programledaren för "Sofias änglar", som också berättar om familjerådgivningen med maken, hur hon gjort för att få så bra relation till sina ex och om när hon blev påkommen då hon stalkade dåvarande pojkvännen Hannes Holm.

Det är när vi diskuterar varför Sofia Wistam är en sådan curlingförälder som vi kommer in på Sofias pappa Leif, som gick bort i cancer sommaren 2014 och som inte avslöjade något om sjukdomen förrän han precis låg för döden.

– Det är nog för att jag inte blev curlad själv när jag var liten som jag slår knut på mig själv för att skämma bort mina barn, förklarar Sofia samtidigt som hon smakar på det grova brödet med rökt lax och avokado på Millesgårdens restaurang, ett stenkast från Sofias vita villa på Lidingö.

– Men det är på gott och ont. Nog skulle mina barn behöva tuffa till sig lite och ta eget ansvar. Samtidigt är det så att man vill ge barnen det man själv saknade som barn.

Sofia Wistam medger att hon nog curlar sönerna Lennox och Texas lite för mycket. (Bilden är från 2016 då familjen Wistam var på invigninen av Gröna Lund).
Foto: EXPRESSEN

Sofia Wistam var bara tre år då föräldrarna skilde sig och de första åren efter separationen bodde hon hos sin mamma. Som tioåring valde hon att flytta till pappa som bodde på ön Storholmen utanför Lidingö. 

– Jag drogs nog mycket till själva äventyrsbiten, att få åka båt till och från skolan.

Du har beskrivit det som att dina föräldrar var väldigt olika?

– Ja, verkligen. Mamma är väldigt ordentlig och ansvarsfull, medan Leif - pappa - var impulsiv och knasig. Jag är en mix av båda.

När du beskriver din uppväxt och din pappa undrar jag om du har vuxit upp med beroendeproblematik?

– Nej, inte alls. Pappa var psykiater och jobbade med missbruk och uppsökande verksamhet. Han såg på riktigt inte skillnad på dig och en hemlös, han läste inte av kläder och frisyrer utan fokuserade på människan bakom. 

Pappan: "Bra att du ser bra ut så du kan hitta en rik karl"

Men om din pappa var psykiater och läkare kanske han hade synpunkter på att du valde en praktisk linje som den beklädnadstekniska på gymnasiet?

– Min tolv år yngre halvsyster är ett geni, superallmänbildad och duktig. När pappa någon gång förhörde mig på en läxa sade han "det är bra att du ser bra ut så att du kan hitta en rik karl som kan försörja dig". Det fick mig att känna "att nu jävlar ska jag lyckas". Han gjorde mig en tjänst i att dissa mig så hårt. 

Sofia Wistam gick ut skolan med 4,2 i snitt (av 5,0), men i pappans ögon var det inte tillräckligt. Hon betonar ändå att pappan betytt mycket för henne och format henne till den hon är i dag.
Foto: OLLE SPORRONG

Fakta/Sofia Wistam poddar, leder tv-program och designar

NAMN: Eva Olga Sofia Wistam.

ÅLDER: 51.

YRKE: Programledare och fotograf.

BOR: I en villa på Lidingö utanför Stockholm. Lantställe på Gotland.

FAMILJ: Maken Magnus Wistam, 49, vd för ett kommunikationsföretag. Gemensamma barnen Lennox, 11, och Texas, 13. Sindy, 18, (med börsmäklaren Anders Rahm) och Kid, 26, (med artisten Thomas "Orup" Eriksson).

INKOMST: 1 399 300 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föräldrarna skildes då Sofia var tre år. Först bodde hon med mamma i Tumba, därefter på Storholmen utanför Lidingö med pappa. Fick på pappas sida en tolv år yngre syster och en tretton år yngre bror.

MAMMA ÄR: Yvonne Söderberg, 75, pensionerad telefonist.

PAPPA VAR: Leif Eklöf, psykiater. (Dog 2014, 77 år gammal).

UTBILDNING: Beklädnadsteknisk linje på gymnasiet.

KARRIÄR: Började som 16-åring jobba med scenkläder och styling åt artister som Carola, Jerry Williams och Orup. Researcher på TV4:s "Nyhetsmorgon". Gjorde barnprogrammet "Soff-i-propp". Har bland annat sänt "Rix FM", "Stadskampen", "När & fjärran", "Grammisgalan" och "Fame Factory". Tävlat i "Let´s Dance" (2013). Programleder "Temptation Island" (sedan 2017).

AKTUELL: Podden "Wahlgren & Wistam" (som 2015 fick Stora Radiopriset som "Årets podd") och "Sofias änglar" som sänds måndagar på Kanal 5 (tionde säsongen, sedan 2011). Egendesignade lampan "Life".

Sade han att du aldrig skulle klara skolan?

– Ja, typ. Då var jag 15 år. 

Hade du svårt för dig i skolan?

– Nej, jag gick ut med 4,2 (av 5,0 i snitt) så jag var inte jättedålig. I hans värld var väl det inte tillräckligt bra. 

Hur var din pappa under resten av ditt liv?

– Jag tror att han var rätt ointresserad av mitt liv. Han hade säkerligen en släng av Aspergers syndrom. Det är väldigt speciellt att växa upp med en så annorlunda förälder. 

– Det hänger nog ihop med att allt, som att jag inte klagar. Han gjorde sin grej och man hakade på. Underhållnings-tv var inte hans grej. Jag tror att han upptäckte mitt så kallade kändisskap via att andra frågade om han var min pappa.

Han såg och kommenterade aldrig dina tv-program?

– Nej, det var inget han var intresserad av. Han tittade på nyheterna och vädret. 

Sofia Wistam får en bukett rosa blommor av Expressens Karin Sörbring. Rosa är ju Sofias signum i tv-programmet "Sofias änglar"!
Foto: OLLE SPORRONG

"Min pappa var en krass och lite knasig person"

Jag vet att din pappa gick bort 2014. Hur var hans relation till dina fyra barn?

– Han träffade dem ju, men han var inte så intresserad. Han får inte pris som bästa morfar, men jag är glad att mina barn hann träffa honom för då får de kanske en större förståelse för varför jag har blivit som jag har blivit. 

– Jag rodde eller paddlade till skolan. Några gånger trillade jag ner i isvakar. Jag tog mig bara hem och bytte kläder. Om jag berättade vad som hade hänt möttes jag av ett "jaha". Hade mina egna barn trillat ner i en vak hade jag varit helt förstörd... Men det var nog både den föräldragenerationens sätt att se på barnen och att min pappa var en krass och lite knasig person.

Hade ni något stort snack om de här bitarna innan han dog?

– Oh ja! Det är en historia i sig. Han ringde mig på försommaren 2014 och berättade att han skulle dö. Fram till dess trodde jag att han var frisk, för han jobbade fortfarande som psykiater. Jag fick en varning och när jag hade gråtit klart funderade jag över vad jag skulle göra med de två veckor som han sade sig ha kvar. Jag åkte hem till honom med bandspelaren och pratade med honom om livet så att jag skulle ha kvar hans röst.


"Han ringde mig på försommaren 2014 och berättade att han skulle dö"

– Det mest intressanta var att historierna som jag hade hört hela livet om honom blev annorlunda. De blev helt plötsligt mycket mer ödmjuka och varma. 

– Han ville att vi skulle ha en begravningsfest som han själv bjöd in till innan han dog. Till fördrinken hade jag spelat in ett välkomsttal som han höll: "Hej, alla mina vänner!". 

"Jag hade inget som helst behov av att göra upp med min pappa", säger Sofia Wistam.
Foto: OLLE SPORRONG

Pappan hade cancer i hela kroppen

Vad var det din pappa dog av?

– Han hade cancer i hela kroppen. Det är egentligen konstigt att han levde så länge som han gjorde, han var så extrem i allt han gjorde. 

Hann du prata med honom om det du ville?

– Jag har hört av andra som är på väg att förlora sina föräldrar att de har behov av att göra upp. Jag har inget som helst behov av det. Det kommer inte att ändra någonting som har varit. 

Vad tänker du om din pappa i dag när du tänker på honom?

– Att han har gjort mig till den jag är. Jag är stark, fördomsfri och har fått alla värderingar från honom. Min stora grej är att jag tycker att alla är lika mycket värda och att jag behandlar människor på ett bra sätt. Allt det där kommer från honom, liksom det raka. 

– Han var okonstlad och ärlig i sitt sätt att vara. Det är rätt tufft som barn att ha det omkring sig, en förälder som säger "nej, nu ska jag göra det här, du får vara ensam". Jag är både känslig och okänslig på samma gång. 

Sofia Wistams planerade treveckorsledighet mellan tv-inspelningarna krymptes ihop till ynka en vecka.
Foto: OLLE SPORRONG

Sofia tar en klunk kaffe med sojamjölk och blickar ut över den snöklädda marken utanför det inglasade växthuset. Egentligen skulle hon ha varit ledig tre veckor efter inspelningen av det sista avsnittet i den tionde säsongen av "Sofias änglar", men det blir bara en veckas "semester" innan inspelningen av nästa säsong drar i gång. Och att Sofia under denna så kallade ledighet har spelat in det 159:e avsnittet av "Wahlgren & Wistam podd" till klockan ett natten före syns det inte ett spår av i Sofias ansikte. 

– När jag kom hem till Pernilla (Wahlgren, reds anm) i går kväll var ju vinnaren av Melodifestivalen - Pernillas son Benjamin - där "by the way". Det var väldigt tacksamt. Vi försöker trolla för att få till det. Pernilla jobbar lika mycket som jag och vi reser båda massor.

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam har spelat in "Wahlgren & Wistam podd" i tre år. Sofia planerar massor och Pernilla kommer på spontana grejer som lyfter podden.
Foto: EXPRESSEN TV

Sofia planerar podden, Pernilla står för det spontana

Grejen med podden är att den ska kännas spontan, men jag har förstått att det ligger mycket planering bakom det? 

– Vi har blivit bra på det spontana, även med sponsorinslagen. Hittills har vi släppt 158 entimmesavsnitt av podden och det är säkert lika många timmar till som vi har klippt bort. Du kan nog fråga om jag planerar noga, haha. Och det gör jag. 

Så hur är proportionerna i hur mycket tid Pernilla Wahlgren och du lägger på podden?

– Kanske 20-80, där jag gör 80 procent av förberedelserna. Kid (Sofias son, reds anm) klipper, jag lyssnar på det han har klippt och ändrar saker, skriver texter, gör bilder, ser till att det kommer ut på sociala medier och skriver manus. Men hur mycket jag än förbereder så kommer alltid Pernilla spontant på något annat som blir superkul. Så vi kompletterar varandra. Det är mer roligt än jobbigt. 

Å andra sidan har ni under tre år inte kunnat ta semester mer än några dagar i sträck i och med att ni poddar varje vecka?

– Oj, oj, oj vad Pernilla har tjatat om det. Hon har tyckt att vi ska pausa på sommaren, men jag har insisterat på att det är då folk har mest tid att lyssna. Än så länge är det väldigt kul. Det är galet att vi redan har gjort det i tre år. 

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam är även med i tv-programmet "Fest hos Bindefeld".
Foto: Maria Östlin/Kanal 5

Hur är det att prata så öppenhjärtigt och sedan låta din son Kid klippa podden?

– Han är rätt härdad nu. Biancas podd innehåller mycket mer sex och är rakt på sak. Kid tycker inte om att vi pratar kiss och bajs, men sex har han inga synpunkter på. Jag tycker att det är superkul när han är med under inspelningar eller då Bianca eller Benjamin bidrar med det ungdomliga. När jag exempelvis pratade om att min yngste son tycker att jag är pinsam kan Kid gå in och förklara att det är så för alla barn en viss period, men att det går över. Det inger nog hopp för våra poddlyssnare.

Ni fick "lavendel-pittar" - doftspridare i penisformat - av en lyssnare. Vad har du mer fått för presenter?

– En tjej stickar exempelvis mössor till Pernilla och mig. 

"Kid känner mig och vet att jag är frispråkig"

Men då du under Dubairesan som vi fick följa i "Wahlgrens värld" - något som ni pratade om i podden också - tyckte att det kändes som att ditt underliv klövs av att du red kamel, vad sade Kid då?

– Kid känner mig och vet att jag är frispråkig. Han är immun. Själv snusk-skämtar han inte alls. Pernilla och jag kan vara vulgära, det är inte Kid. Och han är heller ingen exhibitionist. Han producerar musik och är med i bandet "Tjuvjakt", men jag tror inte han har drömmen att stå längst fram på scenen som sin pappa. Men Kid kan livnära sig på det han älskar. Nu har han bland annat gjort musiken till Volvos nya reklamfilm som körs internationellt och "Tjuvjakt" går från klarhet till klarhet. 

"Jag var redan som liten snabb, rapp och lite extrem i vad jag hade för kläder eller i vad jag sade", förklarar Sofia Wistam.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Orups och Wistams son har vuxit upp - nu förvånar han


Du sade att du är frispråkig. När blev du det och varför?

– Jag fick med mig ett bra självförtroende hemifrån. Rätt tidigt förstod jag att annorlunda kan vara en styrka och inte en svaghet. Jag var redan som liten snabb, rapp och lite extrem i vad jag hade för kläder eller i vad jag sade. 

– Sedan har jag fått lära mig den hårda vägen. I början när jag gjorde barnprogrammet "Soff-i-propp" och av tidningen Värnpliktsnytt fick frågan vad killarna i lumpen skulle göra då de längtade efter sina flickvänner och svarade att "de får väl kolla porrfilm" blev det hur stort som helst. Det framställdes som att en barnprogramledare gillade porrfilm. Numera vet jag att man inte behöver säga allt man tänker.

– Pernilla och jag tar ibland bort saker som vi sagt.

Ni censurerar podden? I vilka lägen klipper ni bort material?

– När vi inte vill såra någon annan. Vi försöker att inte vara elaka. Men att podden har blivit så stor tror jag beror på att Pernilla står för de gånger hon inte vet saker. En gång pratade jag om Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Hon visste inte vem det var. Jag frågade om hon ville att vi skulle klippa bort den sekvensen för de flesta har bildningskomplex. Men Pernilla tyckte att det skulle vara kvar. Jag tror att lyssnarna tycker att det är skönt att vi sänder signalen att man inte behöver veta och känna till precis allt. 

"Veckans bikt" är ett fast moment i er podd. Vad är det största ämne du skulle ta upp om du gjorde en bikt där du summerade saker från hela livet?

– När jag var ung klädde jag ut mig och smög efter min pojkvän.


"När jag var ung klädde jag ut mig och smög efter min pojkvän"
2013 tävlade Sofia Wistam i "Let´s Dance" tillsammans med danspartnern Tobias Bader.
Foto: / OLLE SPORRONG

Hur gammal var du då?

– 17. Jag var tillsammans med Hannes Holm, som skulle äta lunch med en kvinnlig kollega. Det litade jag inte på. Han blev förstås jättearg, för det var ju inte ett dugg roligt gjort av mig.

När Sofia Wistam var ung stalkade hon sin dåvarande pojkvän Hannes Holm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Numera kan det handla om att jag tänjer på sanningen för att få som jag vill. Min man är så trött på att jag reser jättemycket med "Sofias änglar" och aldrig är hemma. Nu fick jag precis besked om en resa till, till Sydafrika. Då smet jag in den i schemat och sade "det har jag ju sagt". Men det visste ju Magnus att jag inte hade förvarnat om. Han bara suckar.

Ni slog tittarrekord med "Sofias änglar", 561 000 tittare. Hur fick ni idén till programmet?

– Det var flera olika idéer som sammanstrålade. Jag kände att det var så mycket skit i världen och ville göra gott. I Kristin Kaspersens "Uppdraget" i TV4 fixade de exempelvis en lekpark i en stad. Kanal 5 ville para ihop mig med Johnnie (Krigström, målare, reds anm) och Mattias (Särnholm, snickare, reds anm) och hade tröttnat på att ge kändisar ett ännu finare kök. Då slog vi ihop de där två idéerna för att göra ett program som förändrar. 

Sofia Wistam försöker med Johnnie Krigström och Mattias Särnholm uppmärksamma även syskonen till de sjuka barn som "Sofias änglar" besöker och hjälper.
Foto: MAGNUS RAGNVID/ KANAL 5

När allting "skiter sig" rycker "Sofias änglar" in


Ni verkar ha folkbildningsambitioner också, när ni pratar om hjärtlungräddning, vad sjukdomen ALS står för eller om hur det är att ha barn med särskilda behov?

– Ja, kanske. Det blir upplysande när vi berör ett visst ämne. Nu senast handlade det om droger och om hur det är när ens barn och bror dör i en överdos. Vi berör även våld, självmord och självklart en massa mer eller mindre kända sjukdomar. Det svåraste med "Sofias änglar" är att inte bara göra ett mörkt och nattsvart program. Vi vill också förmedla att man kan gå vidare, att livet fortsätter. 

– Utomstående kan fråga sig vad det spelar för roll om man får ett nytt kök när man har förlorat sitt barn, men då förstår man nog inte hur paralyserade människor i sorg kan bli. Allting skiter sig. Då rycker "Sofias änglar" in och så behöver du inte längre tänka på vattenläckan, att du inte har råd att bo kvar eller hur ditt andra barn får de sina föräldrar få hopp igen.

Felicias familj är en av många som fått hjälp i tv-programmet "Sofias änglar".
Foto: / KANAL 5

I "Sofias änglar" är du så noga med att de medverkande inte bara har praktiska behov utan även känslomässiga. Det gör mig extra nyfiken på hur du själv resonerade när du inte berättade för dina kollegor att du under inspelningen drabbades av bröstcancer?

– Alla människor är olika, det finns inget rätt och fel. Vissa pratar jättemycket om sin diagnos, andra nämner den inte. Det kommer nog från min uppväxt. Om jag gjorde mig illa när jag var liten var det ingenting jag pratade om. Skulle jag ha nämnt det skulle det definitivt inte ha varit någon som tyckte synd om mig. Då blev det som att jag sällan pratade om det och jag ältar än i dag sällan saker. Jag har svårt för att folk ska tycka synd om mig. 

– När tiden gick och jag blev friskförklarad tyckte min man inte att jag skulle prata om det offentligt. Då kände jag att det ändå var en stor del av mig med allt som hänt, så jag beskrev i podden hur Magnus hittade en liten knöl i mitt bröst. Efteråt fick jag tre mejl från lyssnare som hittat knölar och tack vare det fått en tidig cancerdiagnos. Tänk om jag genom att berätta hjälpte till att rädda livet på någon? 

Sofia Wistam berättade först inte för sina arbetskamrater att hon hade fått bröstcancer.
Foto: OLLE SPORRONG

Chockartat att komma tillbaka till bröstcentrum efter cancern

I podden tog du nyligen upp hur du reagerade fysiskt på att vara på rutinkontroll på mammografiavdelningen?

– Ja, det var när jag försökte peppa Pernilla att ta tag i att hon missade då hon blev kallad till sin mammografiundersökning. För mig var det chockartat att vara tillbaka, jag kände sådan panik i kroppen när jag kom till bröstcentrum. Det är som att reptilhjärnan signalerar ångestvarning: "Här får man jobbiga besked". 


LÄS MER: Sofia Wistam om sin cancer 


Hur har erfarenheterna av bröstcancern påverkat dig?

- Jag tänker sällan på det. Det var en period då jag fick diagnosen och fick behandling och opererades då jag inte kunde sova. Det enda jag tänkte på var att barnen kanske skulle behöva växa upp utan sin mamma. Sedan fokuserade jag på vägen tillbaka. Sådant är jag rätt bra på, att inte känna efter eller tänka för mycket. Men jag tror att jag har användning av mina erfarenheter när jag träffar människor som har varit med om tuffa saker.

Har du gått i någon terapi för att bearbeta?

– Nej, tv-kanalen och vänner har erbjudit terapi, men jag har inte gått så mycket i terapi och vet inte riktigt vad som skulle hända om jag på allvar lyfte på det locket. Då skulle jag kanske aldrig sluta gråta? En gång när jag gick på massage började jag gråta. Då kände jag att det nog är mycket minnen som ligger begravda i min kropp. Men de kanske ska få vara där? Dessa minnen är sorgliga, men fina. 

– Jag är väldigt bra på att stänga av.

Magnus och Sofia Wistam har varit ett par i 17 år. Det var Sofias ex Anders Rahm som presenterade dem för varandra i skidbacken.
Foto: OLLE SPORRONG

Har du haft sömnproblem även efter cancerdiagnosen?

– Nej, det var bara då. Min man och många vänner berättar att de ligger vakna om nätterna och funderar. Jag älskar att sova och tycker att det är underbart.

I avsnitt fyra av "Sofias änglar" handikappanpassade ni förlamade Ebbas boende och i det sjunde avsnittet fick den ensamstående pappan Gert som har en dotter med särskilda behov hjälp att bredda dörrar så att Felicia kan ta sig runt i bostaden. Vad tänker du om välfärdssamhället efter tio säsonger av programmet?

– Det som slår mig gång på gång med "Sofias änglar" är att många ute i landet förlitar sig supermycket på sjukvården och att läkarna ska höra av sig. Skulle jag eller mina anhöriga vara i akut behov av vård skulle vi typ tälta utanför sjukhuset för att få besked, ringa 80 läkare eller åka utomlands för att hitta specialister. Det är förstås en ekonomisk fråga, men det handlar också om envishet. Ofta möts jag av att de drabbade familjerna säger "läkarna hör av sig om de hittar något botemedel". Det kan chocka mig att de väntar.

– Och så finns det de som ligger i och tjatar och ändå inte får en diagnos, samtidigt som man vet att sjukvården har sina utmaningar.

– Det här med handikappanpassning är ju helt galet. En trapphiss kostar förstås mycket pengar, men det kan också ta ett år för kommunen att utreda om familjerna har rätt till stöd och vilken sorts stöd. Det första som slår en när man möter föräldrar som har barn med funktionshinder är att de kanske skulle byta bostad till en handikappanpassad lägenhet, men de kan ha skulder och vara förhindrade att sälja huset eller äger kanske inte ens sin bostad. 

"När livet skiter sig ligger "Sofias änglar" mer och mer "top of mind", säger Sofia Wistam.
Foto: Kanal 5

"Sofias änglar" får skarva i där välfärdssamhället inte räcker till?

– Ja, när livet skiter sig ligger "Sofias änglar" mer och mer "top of mind". Vi inger hopp.

Hur mycket misär ser du?

– Mycket fattigdom. När livet ställer till det blir ofta en eller två vuxna i familjen sjukskrivna. Mitt i det kanske familjerna har fler barn att räcka till för. Syskonen kommer ofta i kläm. Det förstår man ju. Har man ett barn som är jättesjukt eller ligger för döden så blir det så.

"Nuförtiden övertalar vi aldrig någon att vara med"

Ni får i princip bara översvallande beröm för "Sofias änglar", men någon artikel handlade om att en 13-åring övertalats att vara med i programmet för att familjen skulle få hjälp då man hade cancersjuka barn. Hur ser du på de etiska aspekterna?

– Vi lär oss under resans gång. Nuförtiden övertalar vi aldrig, aldrig någon att vara med. Vi från "Sofias änglar" har ju inte övertalat någon, men det är klart att någon kan känna tryck från familjen. Det första vi säger till familjerna på tv-inspelningen är "det här programmet är för er skull och är det något som inte känns bekvämt så säg till". Programmet är en timma och vi filmar säkert 100 timmar på varje plats, vi kan ta bort nästan vad som helst. 

– Men under historiens gång har vi kanske några gånger varit på ställen där det har varit lite för tidigt. 

Sofia Wistam har lett massor av tv-program. 2003 basade hon till exempel för "Fame Factory".
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN

Sofia Wistam om var gränsen för otrohet går

Ett helt annat slags program som du har gjort är "Temptation Island", där fyra kärlekspar på en thailändsk paradisö fick utsätta sina förhållanden för rejäla påfrestningar. Du sade att du gick i gång på att diskutera relationer och moral. Var går din egen gräns för otrohet?

– När man var ung var det ju knappt okej att titta på någon annan för att det skulle klassas som otrohet, haha. Jag tycker kanske att det går en gräns redan på det mentala planet om tankarna på någon annan skulle ta mycket tid och kraft. Men det ligger inte för mig att vara svartsjuk. Om Magnus inte vill ha mig skulle jag inte kunna göra så mycket åt det. Men vid sex går gränsen för otrohet definitivt. 


LÄS MER: Kritiken mot Wistams "Temptation Island"


Har du försökt någon gång att fortsätta ett förhållande efter den sortens otrohet? Du sade nämligen när jag intervjuade dig 2007 att du hade slutat vara otrogen.

– Eftersom jag reser så mycket fick Magnus i något sammanhang frågan om han är orolig att jag ska vara otrogen. Han svarade "äh, det skulle hon aldrig orka". Och jag har det så himla bra med Magnus så jag oroar mig inte heller för honom.

– Om vi pratar om erfarenheter bakåt i tiden så stämmer det att jag har varit otrogen, men ingen har fått reda på det. Då var det inget problem. Det är problem när man är ja-sägare, jag säger ja till det mesta (skrattar, reds anm).


"Om vi pratar om erfarenheter bakåt i tiden så stämmer det att jag har varit otrogen, men ingen har fått reda på det"
"Magnus och jag har en bra balans mellan humor, vänskap, värderingar och sex", säger Sofia Wistam. Här på Elle-galan, 2012.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Vad är det som gör att du inte är otrogen nuförtiden?

– Jag orkar inte! Skämt åsido så har jag världens bästa man. Vi har en bra balans mellan humor, vänskap, värderingar och sex. Då ser jag inte ens andra. Han är superbra och ligger på, ser till att vi åker bort och får egen-tid. Jag går ofta upp i mitt jobb och i mina barn, men han ser till att det ändå blir vi-tid. 

– Jag tycker att Ryan Gosling är skitsnygg, men han är redan upptagen, haha.

På filmpremiär med familjen (maken Magnus, sönderna Lennox och Texas), 2011.
Foto: SVEN LINDWALL

2016 hade du som nyårslöfte att ligga mer, sade du i podden?

– Ja, det går bra på den fronten! Magnus påminner mig om vad som är viktigt. 

Därför gick Sofia och Magnus i familjerådgivning

Du har också sagt att ni går i familjerådgivning?

– Nu var det ett tag sedan, men Magnus gillar personlig utveckling och tycker att det är superintressant och roligt. Att sitta stilla och prata är kanske inte min favoritsysselsättning, men jag vill ju vara en bra fru. Vi gick inte till terapeuten för att vi hade problem utan för att bli bättre på att förstå varandra i förhållandet. Det var bra och intressant som sjutton. Magnus och jag tjafsar ofta om barnens sockerintag. Magnus är stenhård och jag tycker inte att det är lika viktigt. Då vi diskuterar det kan det bli gnabb. Parterapeuten tog inte ställning i sak, men gav oss perspektiv.

– Vi gick kanske på sex terapitillfällen och jag vill gärna fortsätta.

En del säger att de känner sig nyförälskade efter parterapin?

– Jag lärde mig hur man bemöter någon som har ett beteende som man stör sig på. Det är bra att ha verktyg till hur man får fram saker på ett bra sätt. Det har jag haft nytta av även i relation till arbetskamrater. 

Magnus Wistam, vd för ett kommunikationsföretag, och Sofia Wistam minglar vid stjärnkocken Marcus Samuelssons restauranginvigning, 2008.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Magnus och du har tatuerat in varandras namn, läste jag. Var?

– Det var nästan det första vi gjorde då vi blev ett par för 15 år sedan. Magnus har tatuerat mitt namn på axeln och jag hans namn på höften. Nu har jag två fylletatueringar också, på armarna. 

Men det var lite speciellt, för det var din dotter Sindys pappa Anders Rahm som presenterade Magnus och dig för varandra 2001?

– Ja, mitt ex tar kredd för att vi blev presenterade. Anders föreslog att jag skulle åka snowboard med hans kompis Magnus. Jag protesterade och tyckte att jag kunde åka på egen hand, men det var tur att jag lät mig övertalas.

Sofia Wistam har slagit knut på sig själv för att förena föräldraskap och en framgångsrik karriär som programledare. Här med sönerna Lennox och Texas på Mama-galan, 2006.
Foto: THOMAS ENGSTROM

"Orup och Anders är en jättestor del av mitt liv"

Dina ex Thomas "Orup" Eriksson och Anders Rahm var gäster på Magnus och ditt bröllop. Hur gör man för att nå en så bra relation med sina före detta?

– Min livsfilosofi är att inte älta. Jag tänker att Orup och Anders är en jättestor del av mitt liv. Jag tycker om dem. För mig är det inget konstigt att umgås med dem jag har barn med. Vi måste ha en fungerande relation, vi har ju barn ihop! De har bidragit med sina nya fruar. Det är roligt, vi blir som en stor familj.

Sofia Wistam fanns med i publiken när GES - Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och exmaken Thomas "Orup" Eriksson - uppträdde i slottsruinen i Borgholm på Öland.
Foto: SVEN LINDWALL

– Man får tänka på barnens bästa hela tiden. Är det bra för barnen att man är vän med sitt ex? Ja. Är det bra att det är okomplicerat? Ja. Men det kanske är lätt för oss att säga så, för vi har ju haft bra ekonomi.

Men det finns ju de som separerar som har bra med pengar och som ändå är jättesnåla mot exet.

– Jag är inte så pengaintresserad, det är inte mitt driv. 

Har du som ung gått ifrån relationer och bara tagit med dig klädesplaggen?

– Ja ja. Det är roligare att starta om!

I podden har du pratat om vikten av att pensionsspara?

– Ja, jag gör det tack vare Magnus, han gör Excelark på hur pensionssparandet ser ut. Han är ekonomisk, planerar, ser behov som huset och familjen har, vet när det är dags att köpa nya pjäxor och skidor till familjen. Tiden går fort när man har kul. Jag jobbar lite mer i stunden och impulsköper saker.

Förvärkarna kom under programmet då Sofia Wistam programledde "Fame Factory"-finalen på Hovet i Stockholm i april 2004.
Foto: ROGER SCHEDERIN

"Jag är en bättre mamma om jag är glad i mitt yrkesliv också"

Det är vanligt att kvinnor i karriären får en annan sorts frågor än vad män får, men jag frågar även manliga makthavare och programledare hur de kombinerar yrkesliv och familj. Du har instagrammat om dåligt mammasamvete. Det hördes också en del gnissel då du började spela in "Hus i helvete" då Lennox bara var tre veckor. Hur har det varit att hantera andra kvinnors åsikter om ditt "livspusslande"?

– Jag kommer ihåg att det höjdes en del röster då jag gjorde "Wipeout" och skulle vara borta från familjen i två månader. Det var inte lika hårda kommentarer som när Jessica Almenäs bevakade OS i Sydkorea nu i vinter, men många frågade sig hur jag kunde åka bort från barnen. Då var ju ändå min minsting två år. 

– Jag tänker att jag är en bättre mamma om jag är glad i mitt yrkesliv också. Tiden går så fort nu. Det är svårt att hinna med. Om det någon gång händer något och jag inte kan vara där för mina barn har jag dåligt samvete, men man vill vara med när viktiga saker händer. 

– Min minsta är fortfarande lite mammig och vill vara med mig. Jag är väldigt fysisk med honom: kramar, nattar, läser högt för honom och vill "hålla kvar" minstingen. Magnus försöker "puffa ut dem", få barnen att ta ansvar och mogna.

Om vi diskuterar din hälsa i övrigt så vet jag att du för jättemånga år sedan pratade om Treo-beroende?

– Ja, Treo tycker jag om. Det är inte så att jag inte klarar mig utan Treo. Den enda gång som Treo har ställt till det rejält var när jag var med i "Let´s Dance". Då drog jag loss en muskel i magen och tar man för många Treo slutar det inte blöda. Jag har inga som helst problem att klara mig utan Treo, men finns det Treo så tar jag det gärna. Det är lite grann som en kopp kaffe för mig.

Den här bilden tog fotograf Olle Sporrong första gången Karin Sörbring intervjuade henne, 2007.
Foto: OLLE SPORRONG

Sofia Wistam har kommit i gång ordentligt med träningen

Du har i podden berättat att du precis har testat dieten "Ulrikas kickstart" - en blandning av LCHF och 5:2 där du första veckan tappade två kilo - och tidigare har du instagrammat om andra bantningsmetoder?

– Kickstarten är över nu, men jag har kört den flera gånger. Jag gillar att man få menyer som man följer, det blir enklare så. När det gäller vikt är det ju ingen raketvetenskap, det är träning och kost och sömn som gäller. Om man som jag älskar semlor så får man ta en fajt emellanåt.

– Egentligen vill jag inte prata så mycket om bantning, för det är onödigt att spä på vikthets. Om jag håller mig ifrån pasta, rotfrukter, bröd, socker och alkohol behöver jag inte tänka på någonting. När man som jag har passerat 50 är det inte lika lätt att hålla figuren. Förut kunde jag bara äta lite mindre i några dagar så var jag tillbaka på ursprungsvikten, men nu är kan det vara mer av en kamp. När det gäller träningen har jag kommit in i ett bra flow.

2011 var Sofia Wistam träningsmodell i Expressens magasin GI-hälsa.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Ja, du kör padel, tennis, joggar, rider och gymmar.

– Jag älskar padel! Jag tränar minst fyra gånger i veckan.

2008 spelade Sofia Wistam in tv-programmet "Wipeout" i Sydamerika.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Jag såg på ditt Instakonto att du gjorde en laserbehandling för att strama upp huden och ta bort små rynkor. Har du gjort några andra skönhetsingrepp?

– Nej, däremot är jag desperat med olika hudkrämer och jag tycker att det är stor skillnad på dem. Min man tycker att jag kan köpa billigare grejer på Coop eller apoteket, men jag väljer jättedyra varianter för kanske 1500 kronor för en liten flaska. Men jag känner skillnad!

– Lite förrädiskt är det dock, för jag ser så dåligt utan glasögon och jag orkar sällan sätta i linser. De gånger jag har inser inser jag hur jag att jag ser mycket äldre ut än vad jag tror. Livet är lite snyggare utan glasögon och linser!

Hur pass bra vän är du med din kropp och ditt utseende?

– Rätt bra. Träningen är nyckeln till det. Hur mycket jag än väger känner jag mig lite hård. I går tog jag en megamassage på två timmar, så nu känner jag mig helt överkörd av tåget. 

– För mig handlar det mer om att gilla läget med att åldras, att palla att följa förfallet. 

"För mig handlar det mer om att gilla läget med att åldras, att palla att följa förfallet"

Förfall?

– Ja, så känns det. Jag försöker att hålla mig schack, men helt plötsligt programleder jag i mitt åldrande i HD-tv med enormt skarp bild. Till ett tidningsomslag kan man ju retuschera bort rynkor, men det kan man inte göra i "Sofias änglar". 

Sofia Wistam var i tre år programledare för barnprogrammet "Soff-i-propp".

Du har gett dig in i designbranschen också och formgivit en lampa. Hur kom du på det?

– Företaget Markslöjd frågade om jag ville göra ett samarbete och då slog jag ihop ett smycke jag sett och ett konstverk i Los Angeles till lampan "Life" som inspirerat av en EKG-kurva. Det sitter ihop med "Sofias änglar" och symboliserar livets glädje och skörhet.

– Jag har även gjort ett par solglasögon för Haga som släpps nu i vår och ett halsband ser ut som lampan, en EKG-kurva. 

Vad är tanken med ditt designande? Vill du bredda ditt varumärke?

– Pernilla (Wahlgren) är ju jättebra på det där med varumärke. För mig handlar det mer om att jag måste ha ventiler i tillvaron. Att programleda "Temptation Island" var en sådan sak, liksom lampan och halsbandet var sätt att få göra annat. Lite samma sak är det också med podden. Jag måste få ha flera ben att stå på för att känna att livet är roligt. Jag är inte så pengadriven, men gillar att testa nya saker.

"Podden fortsätter vi med så länge det känns roligt", säger Sofia Wistam.
Foto: OLLE SPORRONG

Är det någonting som du själv känner att du vill ta upp?

– Många undrar om vi fortsätter med "Sofias änglar" och vi börjar redan nu i vår inspelningen av den elfte säsongen. Podden fortsätter vi med så länge det känns roligt. När det gäller framtidsdrömmar så skulle jag framöver vilja flytta från vårt stora hus till en lägenhet. Det vore enklare. Och så vill jag resa mycket.

Glömde bort att be om lönehöjning

Senaste inkomståret (2016) tog du ut 1,4 miljoner kronor i lön. Vad har du för inställning till pengar privat?

– Ända sedan jag var liten har jag tänkt att "har jag pengar gör jag av med dem, har jag inga pengar så behöver jag inga". I många år var jag ju på TV4. Jag minns att en chef kallade in mig och påpekade att man brukar begära lönehöjning varje år. Det hade jag inte ens tänkt på. 

– Nu har jag folk som sköter kontraktsbiten och ekonomin åt mig och det är tur det för jag orkar inte engagera mig i det. Pernilla (Wahlgren) är dock enastående på det. Hon har varit ensamstående fyrabarnsmamma och beroende av att kunna dra in pengar för att försörja sin familj. Hon frågar direkt "okej, vad tjänar vi på det?". Och det är klart att podden är business den också.

PS Så var mötet

Att Expressens praktikant Malena Dahl vill vara med och lyssna under det drygt två timmar långa och ganska intima samtalet på Millesgårdens restaurang är helt okej för Sofia Wistam, som är van vid att lära upp nya begåvningar i branschen. "Grundtipset är att göra research. Man blir ju lite matt då man möter reportrar som knappt verkar ha googlat ens namn eller ens vet namnet på det tv-program som man gör för stunden", säger Sofia med ett skratt. Sofia Wistam började sin karriär som stylist och fotograf och hon har stor förståelse för min kollega Olle Sporrongs önskemål om att få ta många bilder i olika miljöer. Hon är genuint trevlig, hjälpsam och nyfiken.

Sofia Wistam är under Karin Sörbrings intervju genuint trevlig, hjälpsam och nyfiken.
Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.