Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Wistams ovanliga syndrom – risken i tv

Programledaren Sofia Wistam var en av årets sommarpratare i ”sommar i P1”.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Sofia Wistam är en av deltagarna i Kanal 5:s ”Över Atlanten”.
Wistam blir lätt sjösjuk, och svimmar när hon kräks.
Programmet har premiär på Dplay 10 augusti.

Från början tänkte Sofia Wistam tacka nej för att inte vara ifrån familjen, men det var maken som till slut fick henne att gå till sjöss i ”Över Atlanten” i Dplay.

Men det fanns problem med att tillbringa flera veckor på en båt – Wistam blir lätt sjösjuk, och svimmar när hon kräks.

– Jag tänkte, det här går inte, blir jag sjösjuk så kommer jag slå mig, man kan ju göra sig riktigt illa, säger Sofia Wistam.

Efter förra årets succé seglar nu ytterligare ett gäng svenska kändisar över Atlanten i Kanal 5:s ”Över Atlanten”, som har premiär på Dplay 10 augusti.

Att Sofia Wistam blev en av deltagarna var inte alls självklart – hon hade till och med tackat nej redan förra året, för att det kändes orättvist att resa bort så länge, när jobbet med ”Sofias änglar” redan tar så mycket tid.

– Det var min man som mot förmodan fick mig att tacka ja. Jag reser så mycket med ”Sofias änglar” att när frågan kom så tänkte jag att 'han kommer aldrig gå med på det här', jag kan inte vara borta ännu mer. Men kanske för att han själv så gärna skulle vilja göra det så sa han att jag måste tacka ja, och pushade mig, säger Sofia Wistam.

Samtidigt fanns det andra hinder med resan, förutom familjepusslet. Programledaren har ett tillstånd som gör att hon svimmar när hon kräks.

– Hela mitt sunda förnuft stretade emot, för jag blir lätt sjösjuk, och svimmar när jag kräks. Så har det varit hela livet. Så jag tänkte, det här går inte, blir jag sjösjuk så kommer jag slå mig, man kan ju göra sig riktigt illa, säger hon.

”Grät jag ju direkt”

Men så här i efterhand minns Sofia Wistam bara allt positivt med seglatsen – att äta måttligt, arbeta fysiskt med kroppen och vara ute i väder och vind var något hon upptäckte att hon mådde väldigt bra av. När hon möttes av sin familj på slutdestinationen i Västindien såg de också stor skillnad på hennes energinivå, och det var också då Wistam tillät sig känna hur mycket hon hade saknat sin familj.

– Jag har en bra man och pappa till barnen som tog ansvaret. Jag var så mycket i nuet och lät mig själv uppleva det där, jag visste att de visste att jag inte kunde höra av mig. Jag tillät mig inte att sakna dem, så kan man säga. Men när jag väl såg dem i Västindien så grät jag ju direkt.

Sofia Wistams dotter är en av ungdomarna som 2009 drabbades av narkolepsi - efter att ha tagit vaccin mot svininfluensa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.