Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia hjärtekrossad av kritiken: ”Himla tufft”

Sofias egna ord om kritiken: ”Hjärtekrossad”
Frida Vesterberg grundade Project Playgrond tillsammans med prinsessan Sofia 2010.
Programledaren Renée Nyberg.
Prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia har i flera år brunnit för sitt välgörenhetsprojekt Project Playground. 

Men under åren har hon också blivit kritiserad och ifrågasatt för sitt engagemang – något som tagit hårt på henne. 

– Spekulationerna om att ”de sätter upp det här för henne för att bättra på hennes rykte” var hjärtekrossande, säger prinsessan Sofia i TV4-dokumentären ”Prinsessan Sofia - Project Playground”. 

Prinsessan Sofia involverade sig tidigt för välgörenhet. Redan när hon var 16 år gammal tog hon sina sparpengar och reste till Afrika för första gången. 

När hon några år senare åkte till Ghana bestämde hon sig för att en dag starta en egen organisation. 

Tillsammans med Frida Vesterberg drog hon i gång Project Playground 2010, som arbetar med barn som lever i utsatthet, och verksamheten finns i dag både i Sydafrika och i Sverige. 

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia intervjuas av programledaren Renée Nyberg.

Även om välgörenhetsprojektet startade innan prinsessan Sofia träffade prins Carl Philip, har hon under åren fått höra att det är något som satts upp för att förbättra hennes rykte. Det berättar hon i TV4:s dokumentär ”Prinsessan Sofia - Project Playground”. 

– Spekulationerna om att ”de sätter upp det här för henne för att bättra på hennes rykte” var hjärtekrossande, främst för alla mina kolleger som jobbar så otroligt stenhårt för att få det här att funka från alla perspektiv, säger prinsessan Sofia i programmet. 

Livet förändrades totalt

Att bli en del av kungafamiljen var inledningsvis en stor omställning för prinsessan Sofia. Hon kände ett behov av att leva upp till alla förväntningar, samtidigt som hon upplevde att folk bedömde henne väldigt mycket och hårt. 

– Det kändes som att man ville se saker negativt och då kändes det som att hur mycket jag än kämpade så var det inte tillräckligt. 

Prins Carl Philip.
Foto: TV4
Prinsessan Sofia.
Foto: TV4

Hon var införstådd med att folk skulle ha åsikter om hennes tidigare medverkan i ”Paradise hotel”, men förstod inte att det skulle bli så mycket hat. 

– Vi stod och vägde ganska länge om vi verkligen skulle köra på det här. Vi visste ju att det skulle bli tungt, men jag hade nog aldrig förstått vidden och bredden av det, det var väldigt många år av spekulationer om vem jag var och mina ambitioner och mina syften. Det var himla tufft.

Stödet från Carl Philip

Hon hämtade stöd från sin familj och Carl Philip. 

– Hade vi inte pratat hade det aldrig funkat. Vi är duktiga på att kommunicera med varandra och ta hjälp, gå och prata med någon professionell helt enkelt för att sortera ut tankarna och rikta dem mot det som betyder nånting. Annars är man ju duktig på att rikta kritiken mot sig själv och bli självdestruktiv. 

Prins Carl Philip upplevde också tiden som jobbig. Han försökte stötta henne så gott han kunde, men kände sig handfallen. 

– Jag trodde det skulle finnas någon större förståelse och acceptans. 

I dag ser läget annorlunda ut. När programledaren Renée Nyberg frågar om prinsessan Sofia skulle vilja göra en megxit svarar hon: 

– Nej, faktiskt inte. Jag tycker jag har hittat en sån fantastisk balans och ser verkligen det positiva nu. När man tagit sig igenom de mest stormiga åren, och hela den här biten, så ser jag att det finns en sån enorm fördel i och med att vi har möjligheten att stå lite i båda världarna. 

”Prinsessan Sofia - Project Playground” sänds torsdagen den 3 september 21.00 på TV4, TV4 Play och C More. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.