Sofia Helins svåra sorg – efter "Bron"

Sofia Helin.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Sofia Helin och Kim Bodnia i "Bron".
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: RONNY JOHANNESSON

Sorg och stolthet. 

Nu berättar Sofia Helin om känslorna efter att hon spelat in sin allra sista scen som Saga Norén i ”Bron”. 

– Efteråt så brast det. Det var skönt att det fick göra det, säger Sofia Helin.  

Den allra sista scenen som sänds av ”Bron” var även Sofia Helins sista scen under inspelningen av den populära tv-seriens fjärde säsong. 

Då kommer Sofia Helin att ha spelat Saga Norén i 38 avsnitt. Hur många inspelningstimmar det handlar om är svårt att räkna ut, men från seriens första avsnitt och framåt har det varit tuffa inspelningsperioder för Sofia Helin, 45.


LÄS MER: Allt du behöver veta om fjärde säsongen av Bron i SVT 


Så vad kände hon när hon gjort klart sin allra sista scen som Saga?

– Det var otroligt blandat. Det ena är ju att det är som en betongkostym att vara Saga. Det är sådant tryck. Så dels var det att vara på slutet av ett långt, långt maraton och dels var det en sorg att lämna alla kära vänner. En sorg över att lämna Saga. Allt det samtidigt, men även en stolthet över att vi har gjort det här, säger Sofia Helin och fortsätter:  

– Det var så mycket på en och samma gång. Efteråt brast det. Det var skönt att det fick göra det. 

Fick hängmattan i present

Kändes det som en lättnad att ta även betongkostymen som är Saga och att du aldrig, eller i alla fall till 99,9 procent behöver ta på dig den igen?

– Vet du, då var jag så fångad i emotioner så det var inte ett ögonblick på det sättet.

Hur reagerade du kroppsligt efter inspelningen? Efter en tidigare säsong blev du ju sjuk eftersom det var så intensivt.  

– Det jag gjorde efteråt var att jag tog en lång och skön sommar, vilket jag behövde. Jag och Thure fick varsin hängmatta i present efter inspelningen - vi hängde upp dem i våra sommarhus och så skickade vi bilder till varandra.

Thure, han heter Lindhardt i efternamn och är den danska skådespelare som gör rollen som Henrik Sabroe i ”Bron”. Lindhardt klev in i serien efter Kim Bodnias avhopp i samband med manusskrivandet av seriens tredje säsong. 

Sofia Helin: "Det är utmanande"

När tv-tittarna träffar Saga Norén och Henrik Sabroe för sista gången har det gått två år sedan vi såg dem senast. 

Henrik Sabroe har en ny kollega på Köpenhamnspolisen. Tillsammans försöker de lösa en makabert mord - en kvinna har stenats till döds. Samtidigt har Saga Norén mot sitt nekande dömts för mordet på sin mamma och sitter därför inspärrad på en kvinnoanstalt i Ystad. 

Föga förvånade är fängelsevistelsen närmast förödande för Saga. Att lyda och påtvingas rutiner som andra bestämmer är svårt för henne – känslan av panik är ständigt närvarande. Frågan är alltså om och i så fall när den riktiga kraschen kommer?

– Med en sådan här rollfigur har det hela tiden handlat om att vi måste utsätta henne för mer och mer saker för att kunna rubba henne. Saga berättar ju inte självmant eller visar så mycket om sitt inre, säger Sofia Helin. 


LÄS MER: Glädjebeskedet om SVT:s succé "Bron" 


Har det varit mer utmanande att spela Saga den här gången eftersom hon pressas mer än någonsin?

– Nej, vet du vad: det är mer utmanade att göra många scener i polishuset där vi pratar om alla mord och alla misstänkta. Saga ska kunna allt. Att hålla rollfiguren och en levande människa i en sådan situation, det är utmanande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.