Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia Helins hälsning till alla "Bron"-fans

En epok går i graven när Saga Norén nu lämnar rutan Foto: SVT
"Bron" är slut för alltid. Foto: SVT
Sofia Helin har spelat Saga Norén under sammanlagt fyra säsongen. Foto: RONNY JOHANNESSON

”Bron” är slut – för alltid. 

Nu berättar Sofia Helin om känslorna kring seriens sista scen samtidigt som hon via Spoiler alert säger tack till alla tv-tittare som följt Saga Norén under åren: 

– Det har varit så fantastiskt med så många som har uppskattat det vi har gjort.

Varje Saga måste ha ett slut. Så även när det gäller ”Bron”, den internationellt framgångsrika tv-serien vars sista avsnitt nu finns tillgängligt i SVT Play och som sänds i SVT i kväll, söndagen den 18 februari.

Sedan start har Sofia Helin, 45, spelat Saga Norén. Hennes sista scen som den ikoniska rollfiguren var också den sista som spelades in av ”Bron”.

– Den blev så stark. Det var som en chock in i hjärtat. Så det blev jag väldigt glad för, säger Sofia Helin nu.

Du har spelat Saga Norén i 38 avsnitt. Hur känns det nu när sista avsnittet ska sändas?

– Det är lite knepigt eftersom jag snart ska lansera serien i England, så det känns inte riktigt som att serien ska slutas sändas. Däremot är det en resa som verkligen går mot sitt slut och det är jag sams med för jag är nöjd med slutet. Därför känns det positivt, säger Sofia Helin som också vill rikta sig till alla tv-tittare som har följt ”Bron”:

– Stort, stort tack för att jag har fått berätta. Det har varit så fantastiskt med så många som har uppskattat det vi har gjort.

Det var 2011 som ”Bron” hade premiär i SVT. Huvudrollerna spelades då av Sofia Helin och danska skådespelaren Kim Bodnia, som i två säsonger gjorde rollen som Martin Rohde.

Kim Bodnia hoppade senare av serien, då han sade sig vara missnöjd med manuset inför den tredje säsongen.

Sofia Helin minns tillbaka till början och tillfället när hon fick ett första grepp om vem Saga Norén är:

– Vi spelade in lite provscener innan vi började filma och då kommer jag ihåg att jag plötsligt kände att jag befann mig i den där glasbubblan, att jag plötsligt började förstå Saga. Det här var innan första säsongen och då gjorde vi en scen på kontoret för att känna in hur det skulle kännas och det minns jag väldigt starkt, säger Sofia Helin.

Visserligen så har det ju med hur serien har utvecklats, men det känns ju som att det har blivit varmare och varmare inne i den där glasbubblan som är Saga. Förstår du vad jag menar då?

– Det gör jag. Hon har ju utsatts för mer och mer. Grejen är ju att i första säsongen så hade jag inte fått någon bakgrundshistoria om Saga och från början var det ju serien mer fokuserad på rollfiguren Martin än på Saga. Så delvis har det varit en oväntad resa för oss allihopa, säger Sofia Helin och fortsätter:

– Jag gick alltså inte in och spelade någon som hade en mamma som hade Münchhausen by proxy och en syster som dött av självmord – det hade jag ingen aning om och fick reda på först senare. Jag tittade på första avsnittet för ett tag sedan för att studera skillnaden och det känns att det är som du säger: mycket mer glasbubbla då och att det krackelerat mycket mer nu. Och det har ju så klart att göra med att jag kan fördjupa skådespeleriet ju mer jag vet om rollfiguren.

Det var inför den fjärde säsongen som bland andra seriens upphovsman Hans Rosenfeldt, produktionsbolaget Filmlance och huvudrollsinnehavaren Sofia Helin bestämde sig för att ”Bron” skulle gå i graven. Hans Rosenfeldt har också tillsammans med Camilla Ahlgren skrivit manus till det som är seriens sista säsong.

Hans, är det här verkligen det definitiva avslutet för tv-serien ”Bron”?

– Ja, det skulle jag säga att det är. Men man ska aldrig säga aldrig. Om tolv, femton år kanske någon kommer på att det vore roligt att se vad Saga håller på med, men vi planerar ingen fortsättning och vi har hela tiden pratat om det här som den sista säsongen, säger Hans Rosenfeldt och fortsätter:

– Så man ska aldrig säga aldrig, men frågar du oss i dag så är det här den absolut sista säsongen av ”Bron”.

Hur känns det att ”Bron” är slut för alltid?

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att det är lite vemodigt. Det har varit en stor otroligt stor del av de senaste tolv åren för mig men också vad det har gett mig framgångsmässigt och jobbmässigt. Så ett stolt vemod skulle jag vilja sammanfatta det som.

Känns det för dig som att det här är rätt plats att avsluta ”Bron” på?

– Ja, det tycker jag. Vi slutar i helt rätt läge. Jag vidhåller att det hade varit svårt att upprätthålla kvalitet eftersom det är väldigt lätt att upprepa sig, säger Hans Rosenfeldt och fortsätter:

– Jag och Camilla pratade faktiskt om det för inte så länge sedan: hade det varit ett vanligt år hade vi suttit och gjort storylines i januari och då kände jag att det faktiskt var skönt att vi inte gjorde det i år och att det inte ska gå en vända till. Det är inte många säsonger som har sina kreativa höjdpunkter i femte säsongen. Man ska sluta när man är på topp.

Vad skulle du säga har varit avgörande för ”Brons” framgång? 

– Jag brukar säga att det finns en par anledningar. Vi kom i rätt i tid, vilket bara var tur. Stieg Larsson hade precis blivit stor på boksidan med ”Millennium”-trilogin och  på tv-sidan hade ”The Killing” börjat fungera internationellt. Folk tittade mot Skandinavien och då kom vi. Och vi gjorde en bra serie, för om vi hade gjort en dålig serie hade det inte fungerat.

– Så tajmningen var bra och vi var visuellt lockande för utlandet. Sedan har vi ju en viss berättarstil och var verkligen det som kom att beskrivas som Nordic Noir, något som folk längtade efter då. Sedan hade vi Sofia Helin och Kim Bodnia och jag skulle säga att de var den enskilt största framgångsfaktorn.

Under åren som du har levt med ”Bron”, är det Kim Bodnias avhopp som har varit seriens största motgång?

– Precis när det hände var det väl det. Men så här i efterhand är alla iblandande överens om att det var det bästa som kunde hända serien eftersom vi var tvungna att tänka utanför det vi hade gjort innan. Men just när det hände var hans avhopp den enskilt största motgången.

Hur vill du att man ska minnas ”Bron”?

– Man kommer att minnas Saga så klart, men det jag vill att man ska minnas att ”Bron” var den första svenska tv-serien som slog internationellt och som satte Sverige på tv-kartan. Det är ett roligt arv att ha. Jag tror inte att man kommer att minnas enskilda säsonger eller scener utan att man kommer minnas Saga och hennes samspel med Martin och Henrik. Och förhoppningsvis kommer man att minnas att man tyckte att serien slutade bra.

Under säsong fyra, tre och två och till viss del under första säsongen har ”Bron” haft miljonpublik i Sverige och det har ju varit bra tittarsiffror runt om i världen. Finns det något speciellt du vill säga till tittarna och fansen?

– Ja, för det är helt osannolikt vad folk engagerar sig. Vi är så tacksamma och glada att folk har engagerat sig så mycket i vår serie och varit sådana fina ambassadörer för folk som inte har sett den tidigare. Det är vi otroligt glada för.