Sofia Helins mörka tid – innan "Bron"

Skådespelaren Sofia Helin, 46, slog igenom med ”Masjävlar” 2004
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Sofia Helin som Saga Norén i tv-serien "Bron".
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Sofia Helins liv och uppväxt med en alkoholiserad far påverkade hennes syn på tillit.

Skådespelaren berättar om den mörka tiden i ”Katarina Hahr möter”.

– Ett barn som har en förälder som har det svårt tappar tillit. För mig är den största tilliten döden, säger hon i podcasten.

Skådespelaren Sofia Helin, 46, slog igenom med ”Masjävlar” 2004 men fick sitt internationella genombrott i rollen som Saga Norén i ”Bron”, en polis med drag av asperger. Succéserien visas bland annat på engelska BBC där den har två miljoner tittare. 

Nu berättar skådespelaren om den mörka tiden i podcasten ”Katarina Hahr möter”. Som barn kände Sofia Helin aldrig någon tillit. Hennes missbrukande pappa och ständiga sjukhusvistelser har präglade Sofia Helin som person.

– Ett barn som har en förälder som har det svårt tappar tillit. För mig är den största tilliten döden, att det finns något större, något efter detta. Det hör ihop med kärlek tänker jag. Men inte med föräldrakärlek nödvändigtvis. När jag var liten kände jag ingen tillit, säger hon.


LÄS MER: Sofia Helins liv utanför rutan – berättar om familjelivet 


Sofia Helin: "Jag försökte att hjälpa honom"

Då Sofia Helin var tio dagar gammal avled brodern och familjen stod inför en svår tid efteråt. Skådespelaren växte upp i en osäker miljö där pappan missbrukade. Helin försökte hjälpa sin pappa och tycker synd om honom än i dag ett år efter hans död.

– Alla som har sjukdomen missbruk är olyckliga över det tänker jag. Vi kunde aldrig prata om det, då det inte fanns en kunskap om det som i dag. Att gå runt i en tillvaro där man vet att det finns ett problem som ingen vill prata om påverkar tilliten. Det blir dubbla budskap.

"Jag var utanför kroppen"

Skådespelaren berättar att cykelolyckan, hon var med om i ung ålder, var en livsvändning. Sofia Helin cyklade på Västerbron i Stockholm när någonting gick sönder och hon flög av. I samband med kraschen bröt hon käken och slog ut flera tänder.

– Jag var inte alls nära döden. Jag var bara utanför kroppen och märkte hur jag åkte in i mig själv igen. Det var som att jag, när jag var utanför kroppen, såg på mig själv och tänkte: ”Henne är det synd om. Det har hänt något med henne. Stackars henne.” Det var magiskt. Det var den yttersta tilliten, där jag var då. Det är nog en väldig frid att få gå utanför sina kroppsliga upplevelser, säger hon.

Expressen söker Sofia Helin. 

LÄS MER: Över en miljon för Porschen i ”Bron” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.