Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Helin slår tillbaka mot kritiken: ”Ord kan vara våld”

Det här är Sofia Helin.
Sofia Helin är programledare i TV4:s dramadokumentärserie ”Drottningarna”.
Foto: Karolina Henke/TV4
”Min roll har varit att försöka ta drottningen perspektiv i rollen som berättare”, säger Sofia Helin.
Foto: Karolina Henke/TV4/C More / Karolina Henke/TV4/C More

I TV4:s dramadokumentärserie ”Drottningarna” har varit blåsväder sedan premiären – bland annat anklagas tv-programmet för historieförfalskning av historieprofessorn Dick Harrison. 

I en mejlintervju med Expressen svarar programledaren Sofia Helin för första gången på kritiken. 

”Så klart är aggressiva attacker aldrig kul och jag känner med de experter som blir utsatta. Jag vet hur ont det kan göra. Ord kan vara våld”, skriver Sofia Helin. 

”Drottningarna” är en av höstens största satsningar på TV4. På åtta avsnitt berättas om åtta svenska drottningar. 

TV4 Media skriver att tv-programmet ”baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet som aldrig berättats i ett sådant här format tidigare.”

Efter premiären hamnade ”Drottningarna” i blåsväder. Historikern Katarina Harrison Lindbergh och historieprofessorn Dick Harrison sade, bland annat, i Aftonbladet att tv-programmet går att jämföra med historieförfalskning.

Sofia Helin om kritiken mot ”Drottningarna” i TV4

Författaren och drottning Kristina-kännaren Kristina Sjögren, som är seriens expert, har därefter svarat på kritiken och bland annat skrivit att man vill presentera i historia i en serie som är ”lättsam, underhållande och delvis dramatiserad”.  

Skådespelaren Sofia Helin är programledare för ”Drottningarna”, och ska agera som ett slags ciceron och vägleda tittarna tillsammans med ett tiotal experter och historiker. 

I en mejlintervju med Expressen svarar Sofia Helin för första gången på kritiken mot TV4:s tv-program. 

”Först och främst: Jag är så otroligt glad och stolt över att en serie om kvinnor i vår historia når ofattbara nästan en miljon tv-tittare i veckan. För mig överskuggar det all eventuell kritik”, skriver Sofia Helin och fortsätter:  

”Det är intressant att kritiken mot serien om ”Drottningarna” hittills är skriven av vita, medelålders män med ett attackerade tilltal. Det som sägs av dom tas på största allvar, som om det finns en absolut sanning och att det fortfarande finns personer som kan äga den. Ett omodernt synsätt. Här ställer sig det ensamma, självutnämnda geniet på tronen med en attackerade ton mot ett kollektiv av 13 forskare som arbetar tillsammans. Det klär av den offentliga debatten. Äntligen ser vi att kejsaren är naken.”

Blev du förvånad över kritiken?

”Nej, inte med tanke på vilket håll den kommer ifrån nu när jag har gjort research på avsändaren. Det gör att jag kan ana motivet bakom den hårda tonen.” 

Vad har varit och är din reaktion på kritiken? 

”Så klart är aggressiva attacker aldrig kul och jag känner med de experter som blir utsatta. Jag vet hur ont det kan göra. Ord kan vara våld”, skriver Sofia Helin och fortsätter: 

”De som godkänner publiceringen kanske ska tänka över vad de släpper igenom. Vad tillför det aggressiva tilltalet i det offentliga samtalet? Jag försöker själv hantera min aggressivitet även om det är svårt. Jag är ofta ledsen eller rädd bakom ilskan. Aggressivitet är så ovärdigt.” 

Kritiseras för historieförfalskning

Faktafel har lyfts fram, samtidigt som tv-programmet innehåller tolkningar av hur drottningarna varit som personer, något som även varierar inom forskningen. Hur ser du på detta och hur stora friheter kan man ta sig i ett tv-program som ”Drottningarna”?

”Det är en dramadokumentär där särskilt min roll har varit att försöka ta drottningens perspektiv i rollen som berättare. Det är inget forskningsseminarium som tidigare sagt.”

Så här i efterhand, kunde ni ha gjort något annorlunda under arbetet med tv-programmet?

”Jag ser inte hur vi skulle kunnat blanda in fler än tio forskare i det här samarbetet. Kanske kunde vi varit tydligare i att det jag berättar ibland innehåller reflektioner kring hur det kan ha upplevts för drottningarna där och då. Men jag är säker på att våra tittare är bekanta med den här typen av berättande.”

TV4 kan släckas ner för 2,1 miljoner Comhem-kunder på fredag, uppger Comhem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.