Sofia får vänta på sin nya drömbostad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hejade. I helgen var prins Carl Philip och Sofia i Falun för att stötta de svenska åkarna i skid-VM, men på hemmaplan ser den omfattande renoveringen av parets hus ut att bli försenad.
Foto: Bulls
Renoveringen av Villa Solbacken drar ut på tiden.
Foto: Mikael Sjöberg
Prinsessan Lilian.
Foto: All Over Press/All Over Press
Prins Bertil.
Foto: Tommy Pederssen

Renoveringen av prins Carl Philip och Sofia Hellqvists framtida boende Villa Solbacken på Djurgården drar ut på tiden.

I stället för att ha huset på Djurgården färdigt efter att ha kommit hem från smekmånaden får prinsen och hans nyblivna hustru finna sig i att leva bland flyttkartonger en bra tid framöver.

– Det är uteslutet att renoveringen skulle vara klar i sommar, säger Jan Lindman, kontaktpersonen på hovet för renoveringen.

Expressen kunde nyligen berätta att Carl Philip och Sofia Hellqvist nu har gjort slag i sak med sina husdrömmar och lämnat in ansökan om bygglov för Villa Solbacken på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Seg väntan

Prins Carl Philip väntar nu på bygglov från stadsbyggnadskontoret och det kan bli en seg process. Hovets ekonomidirektör och överintendent Jan Lindman, som står som kontaktperson för renoveringen på alla dokument till byggnadsnämnden bekräftar att detta kommer ta tid:

– Det handlar om en total invändig och utvändig renovering. Det är väldigt länge sedan det gjordes något åt huset. Sådana elementära saker som elektricitet och vatten måste ses över och med största säkerhet göras om, säger Jan Lindman.

Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig den 13 juni.

– Det är uteslutet att renoveringen skulle vara klar i sommar. Det är så pass mycket att göra, säger Jan Lindman.

När är den klar?

– Omöjligt att säga. Det beror mycket på när den kommer i gång och hur den fortlöper. Det är sådant man får se längs vägen.

"Helt privat"

Lindman poängterar att det är Carl Philip som äger huset och att det inte har någonting med hovet att göra - och därmed inte heller med apanaget, skattebetalarnas pengar.

– Nej, nej, detta är helt privat. Prins Carl Philip är den som står som ägare och det är han som betalar och bestämmer tillsammans med Sofia om renoveringen. Ingenting med hovet att göra. Jag är bara en kontaktperson.

Vill bygga balkonger

Av dokumenten som Expressen har tagit del av framgår att prinsen vill göra allt från att omdisponera inne i huset till att bygga till balkonger. Villa Solbacken klassas som ett modernt k-märkt hus, grön klassificering - är en lägre klassning, men den innebär ändå ett högt kulturhistoriskt värde och betyder att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Måste ansöka

Det innebär att Carl Philip och Sofia Hellqvist nu måste ansöka om varje förändring de vill göra på och inne i huset.

– Huset ska göras om till modern standard. Det är ett stort funkishus med stora ytor och det kommer ta sin tid. Det ska slipas golv och göras om väggar och så vidare och det tar sin tid, säger Lindman.

Carl Philip ärvde huset efter prins Bertil

Villa Solbacken byggdes 1930. Huset ritades en gång av arkitekt Ragnar Hjorth och är i funkisstil.

Prins Carl Philip ärvde huset efter prins Bertils död 1997 med villkoret att prinsessan Lilian skulle få bo kvar efter hans död.

Uppskattningsvis mellan 200-250 kvadratmeter bostadsyta med tillhörande inhägnad trädgårdstomt norr om Djurgårdsbrunnskanalen.

Villa Solbacken består i dag av sju rum. På övervåningen finns i dag tre sovrum, en toalett och ett badrum. Det finns även en stor balkong ner mot Djurgårdsbrunnskanalen. När prins Bertil och prinsessan Lilian var i livet och hade sina klassiska middagsmottagningar var det alltid nere på bottenvåningen i det stora vardagsrummet som gästerna samlades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.