Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia bar Balenciaga efter skandalbilderna

Modejätten Balenciaga har hamnat i blåsväder efter sin senaste reklam.
Modejätten Balenciaga har sedan i slutet av november kritiserats hårt för att i sin reklam använt sig av barn som poserar med BDSM-accessoarer
Foto: GABRIELE HOLTERMANN/UPI/SHUTTERS / GABRIELE HOLTERMANN/UPI/SHUTTERS SHUTTERSTOCK
Prinsessan Madeleine.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia så sent förra veckan dök upp med en kuvertväska från Balenciaga under ett seminarium på Slottet förra veckan.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Modejätten Balenciaga har sedan i slutet av november kritiserats hårt för att i sin reklam använt sig av barn som poserar med BDSM-accessoarer. 

Och i går stämde prinsessan Madeleine in i den hårda kritiken. 

Nu visar det sig att prinsessan Sofia så sent som förra veckan dök upp med en handväska från just Balenciaga. 

Det var i mitten av november som kritikerstormen bröt ut efter att modeförtaget Balenciaga rullat ut sin senaste reklamkampanj. En kampanj som innehöll bilder på små barn som håller i nallar klädda i vad som ser ut som BDSM-attiraljer. 

Bilderna väckte starka reaktioner, inte minst på sociala medier. 

Och i går stämde prinsessan Madeleine in i kritiken i ett inlägg på Instagram.

”Jag är chockad och förbannad över att barn används i modereklam i en sexuell kontext. Användningen av 'bondage bears' är en implicit referens till sexualiseringen av barn och pedofilvärlden. Det är INTE okej”, skrev prinsessan Madeleine och uppmanade samtidigt fler att ta ställning.

”För att sända ett meddelande till företag som försöker profitera på de här bilderna. Den handlar om glädje och hur en teddybjörn kan erbjuda tröst för ett barn och sätta ett leende på deras läppar”. 

Bilden till prinsessan Madeleines inlägg visar hur ett barn kramar en stor nalle. 

Prinsessan Sofia bar väska

Nu visar det sig dock att prinsessan Sofia så sent förra veckan dök upp med en kuvertväska från Balenciaga med de klassiska nitarna som gjort märket känt. 

Det i samband med ett Global Child seminarium på Slottet den 1 december där även kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria deltog. 

Expressen har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren, hon avböjer att kommentera händelsen. 

Prinsessan Sofia så sent förra veckan dök upp med en kuvertväska från Balenciaga under ett seminarium på Slottet förra veckan.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Detaljerna bakom skandalkampanjen 

Balenciagas kreativa chef Demna Gvasalia bad förra veckan om ursäkt för den kritiserade kampanjen.

”Jag vill personligen be om ursäkt för ett felaktigt konstnärligt val av koncept för presentkampanjen med barnen och jag tar mitt ansvar”, skrev designern på Instagram.

Det som i kritikerstormen har handlat om en reklamkampanj, visar sig dock vara två. 

Som dessutom är fotograferade vid två olika tillfällen. Detaljer som bland annat New York Times rapporterat om. 

Den 16 november publicerade Balenciaga en kampanj som heter ”Balenciaga Gift Shop” som fotograferades i oktober av Gabriele Galimberti, en italiensk dokumentärfotograf. 

Hans fotografier visar barn poserar med nallebjörnar och BDSM-anspelningar. 

Kort efter att presentbutikskampanjen lanserade tog kritiken fart. Men bara fem dagar senare, den 21 november, släppte Balenciaga en separat kampanj, varumärkets ”Garde-Robe”-kampanj för 2023. 

En kampanj där en av bilderna visar en väska som ligger på ett skrivbord där det under väskan ligger kopior av Högsta Domstolens beslut i ett barnpornografifall i USA.

Prinsessan Sofias Nobel-frisyrer genom åren

Färgningar • Uppsättningar • Den omtalade transformertiaran

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.