KÄR I SOFIA, 39. Per Wästberg, 71, är i Göteborg för att delta i Bok-och biblioteksmässan. I går valde han att berätta för Expressen om mötet med Sofia Augustdotter som förändrade hans liv. BILDSPECIAL: "Jag vill leva med Sofia."
KÄR I SOFIA, 39. Per Wästberg, 71, är i Göteborg för att delta i Bok-och biblioteksmässan. I går valde han att berätta för Expressen om mötet med Sofia Augustdotter som förändrade hans liv. BILDSPECIAL: "Jag vill leva med Sofia."

Sofia är författaren Per Wästbergs nya kvinna

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Akademiledamoten och författaren Per Wästberg, 71, skiljer sig.
Han lämnar sin fru Anita för en 32 år yngre polsk massös.
- Jag vill leva med Sofia resten av mitt liv, säger han till Expressen.
Sofia Augustdotter är massös.
Per Wästberg lärde känna Zofia Morzynska, numera Sofia Augustdotter, 39, av en slump. Hon arbetade som massös på en sjukvårdsinrättning i Stockholm. - Vi träffades senare på Nobelbiblioteket. Hon kom fram och ville prata med mig om mitt författarskap, berättar Per Wästberg. I sitt litterära skapande har Per Wästberg ofta skildrat förföljelse och förtryck. Sofia levde mitt i en sådan situation. Nu berättar han för Expressen om hur mötet med Sofia Augustsdotter kom att förändra hans liv. - Hon var och är utsatt för en människas ondska. Hon var så hudlös, så skyddslös och värnlös som utlänning i Sverige, berättar Per Wästberg.

Smärtsamt att skiljas

Han blev skakad av Sofias utsatthet och erbjöd hennes sitt stöd och sin hjälp. I dag, ett år och nio månader efter att Per Wästberg och Sofia träffades, har han och hustrun Anita Theorell beslutat sig för att skiljas. - Det är smärtsamt att skiljas från Anita som jag har så varma känslor för, säger han. - Men jag vill leva med Sofia resten av mitt liv. Han är medveten om att åldersskillnaden, 32 år, kan väcka uppseende. - Jag vet inte hur många förstummade vänner jag mister. Men för mig är detta ett livsavgörande val. Kärleken har alltid varit viktigast i mitt liv, säger Per Wästberg. - Jag kan bo i ett tält, i en etta och mista mycket men det är en nåd att finna en sådan kärlek, säger han. Hotet från mannen som misstänks för att förfölja och trakassera Sofia Augustdotter finns fortfarande. - Hon kommer att känna sig trygg med mig. Vi ska snart ha vårt eget hem. Sofia Augustdotter har i dag polisskydd och har tvingats skaffa hemlig adress. Hon har polisanmält mannen som misstänks förfölja henne för kvinnofridsbrott och olaga hot. Er kärlekshistoria skulle kunna vara hämtat ur en roman, eller hur? - Ja, faktiskt en roman som jag själv skulle kunnat skriva men det ska jag inte göra, säger Per Wästberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag