Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia, 12, lever med fyra tumörer i hjärnan

Joakims dotter Sofia, 12, lever med fyra tumörer i sin hjärna. Foto: Faksimil Kanal 5
Sofia insjuknade på sin 4-årsdag. Foto: Faksimil Kanal 5
"Jag drömmer drömmar om att jag förlorar Sofia på alla horribla sätt nästan varje natt", säger pappa Joakim.Foto: Faksimil Kanal 5
I kvällens "Sofias änglar" får familjen hjälp med sin livssituation. Foto: Faksimil Kanal 5

När Sofia var fyra år gammal upptäckte lärarna att hon hade en stor hjärntumör.

I dag lever hon med fyra tumörer som inte kan opereras bort.

Nu får hon och hennes pappa Joakim hjälp i Kanal 5:s "Sofias änglar".

– Att se sitt barn tyna bort är fruktansvärt, säger han i programmet.

I kvällens avsnitt av "Sofias änglar" får Sofia och hennes pappa Joakim hjälp av Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm.

För 9 år sedan upptäckte läkarna att Sofia, då fyra år gammal, hade en stor hjärntumör som måste opereras.

– Sofia började kräkas på sin födelsedag när hon fyllde fyra. Eftersom kräkningarna inte slutade åkte vi in till vårdcentralen och där fick vi reda på att Sofia hade en hjärntumör, berättar Joakim i programmet.

Det blev startskottet för ett nära tio år långt helvete för henne och hennes familj.

– Efter lite drygt ett år fick vi reda på att Sofia hade fem hjärntumörer och en cysta. Då kunde man bara avlägsna en tumör och cysta, så fyra tumörer blev kvar, säger Joakim.

 

LÄS MER: Jimmy förlorade kärleken – får hjälp i "Sofias änglar"

 

Efter tio månader av tung cellgiftsbehandling slutade Sofia en kväll andas.

– Hon krampade ihop helt och jag tryckte på alla ringklockor som fanns och jag var ute i korridoren och vrålade. Tiden gick och hon andades inte. Så bara slappnade hon av helt och stirrade med tom blick rakt upp. Då kände jag att nu har hon nog dött.

– Då kommer det en sjuksköterska springande och ger henne hjärt- lungräddning. Under den tiden ringer jag till Stina och säger "jag är hemskt ledsen Stina men"... jag kan inte.

Men Sofia överlevde.

– Sen den dagen drömmer jag drömmar om att jag förlorar Sofia på alla horribla sätt nästan varje natt.

 

Får hjälp av Sofia Wistam

Sofia och hennes pappa bodde i princip på sjukhuset i fem år innan de flyttade till hus i Trelleborg.

– Cirka sex veckor innan vi fick reda på att Sofia hade cancer separerade jag och Stina. Och jag bor själv här med Sofia. Hela den här perioden har slitit otroligt på oss och det värsta är naturligtvis Sofias cellgiftsbehandling. När man ser sitt barn bara tyna bort, det finns inget kvar av henne. Hela ens fadersroll är utspelad. Den maktlösheten och hjälplösheten man känner att man inte kan göra någonting är fruktansvärd. Man önskar så gärna att den här sjukdomen hade drabbat en själv.

Huset som Joakim och Sofia bor i var i akut behov av renovering och att de fick hjälp i "Sofias änglar" betydde allt för dem. Det berättar Joakim själv.

– Att vara med i "Sofias änglar" har betytt jättemycket. De gjorde mer än vad jag ansökt om. Sofia har fått ett eget rum som hon kan bli tonåring i och nu kan hon duscha här i stället för att behöva åka hem till sin mamma, säger han.

 

LÄS MER: Cancern gjorde Andreas förlamad

 

Vad har det betytt på ett personligt plan?

– Det finns massor av aspekter av det. Det har varit så mycket negativt som har hänt så att när det till slut hände en sådan här positiv grej, det trodde jag aldrig. Sedan är det jätteskönt för mig som pappa att Sofia inte behöver åka hem till mamma hela tiden. Det är fantastiskt att det finns människor som gör sådant här. Det går inte att sätta ord på det, säger han och fortsätter:

– Vi har burit på det här väldigt länge. Det är inte bara så att det var cancern och cellgifter och sedan är allt bra. Sofia har mått fruktansvärt dåligt ända fram till för ett år sedan. Det har varit 8-9 år som har varit för jävliga. Det har tärt på oss.

Hur mår du i dag?

– Det är inte hundra men jag mår i alla fall bättre än för ett år sedan, då var det riktigt illa.

"Sofias änglar" sänds i Kanal 5 måndagar klockan 20.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.