Ann Söderlund och Sanna Lundell är aktuella som programledare för SVT:s nya serie "Djävulsdansen". Foto: Janerik Henriksson / TtAnn Söderlund och Sanna Lundell är aktuella som programledare för SVT:s nya serie "Djävulsdansen". Foto: Janerik Henriksson / Tt
Ann Söderlund och Sanna Lundell är aktuella som programledare för SVT:s nya serie "Djävulsdansen".  Foto: Janerik Henriksson / Tt
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt på Guldbaggegalan 2012. Foto: Stefan SöderströmSanna Lundell och Mikael Persbrandt på Guldbaggegalan 2012. Foto: Stefan Söderström
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt på Guldbaggegalan 2012.  Foto: Stefan Söderström
Ann Söderlund i Almedalen 2013. Foto: Sven LindwallAnn Söderlund i Almedalen 2013. Foto: Sven Lindwall
Ann Söderlund i Almedalen 2013.  Foto: Sven Lindwall

Söderlund: "Börjat gråta flera gånger"

Publicerad

De har varit i helvetet själva – nu gör Sanna Lundell och Ann Söderlund "Djävulsdansen" om medberoende.

– Jag har börjat gråta flera gånger, säger Ann Söderlund.

"Djävulsdansen" är SVT:s nya program om medberoende till alkoholister.

De båda programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell har själva egna erfarenheter av att ha levt nära missbrukare.

Inspelningen blev flera gånger känslosam.

– Det har varit en pågående process för oss också. Vi tycker att vi är tillfrisknade eller vad man ska säga, men det ligger ju och pyr under ytan. Många gånger har man inte tänkt på det under intervjuerna, men efteråt varit helt slut i flera dagar, säger Ann Söderlund.

– Jag har börjat gråta flera gånger.

"Är ingen personlig vendetta"

I programmet skildras både de beroende och de medberoende, men fokus ligger på de sistnämnda.

– I nästan alla case, om den beroende inte dött, är både medberoende och beroende med. Det är ingen personlig vendetta, att personer ska pekas ut, utan båda är med i intervjuer men fokus på de medberoende, säger Ann Söderlund.

Att upptäcka att man är medberoende kan vara svårt.

– Vaknar man upp en dag och inte frågar sig själv vad man själv vill, utan omedelbart tänker på någon annans behov eller hur någon annan mår, det är ett tydligt tecken. Ändå kan det vara väldigt svårt att se. Det är lite som att vara olyckligt kär, en typ av besatthet, säger Sanna Lundell.

Det var inte svårt att få människor att ställa upp i programmet.

– Flera av berättelserna är framgångssagor, människor som förändrat sina liv. Då är det så klart väldigt lätt för dem att berätta, säger Sanna Lundell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag