Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snygga kläder gör dig smartare – på jobbet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kronprinsessan Victoria bär ofta en snygg jobbuniform.
Foto: Stella pictures
Kronprinsessan på jobb i Nederländerna i randig kavaj från H&M, skinnväska från norska Hippi Grace och höga svarta pumps.
Foto: E-Press Photo.Com
H&M:s vd Karl Johan Persson presenterar en årsredovisning iklädd kostym.
Foto: Olle Sporrong

Har du en strikt klädkod på jobbet? Grattis!

Då presterar du antagligen bättre än om du skulle bära jeans och T-shirt enligt en färsk studie.

– Formella kläder gör att du tänker i ett bredare perspektiv, snarare än att fokusera på detaljerna, säger Michael Slepian till Huffington Post.

Att dina kläder kan påverka självförtroendet positivt visste du nog redan.

Men enligt en ny studie publicerad i Social Psychological & Personality Science påverkar den också hur bra du presterar.

Forskare på Columbia University och California State University testade det kognitiva tänkandet hos en grupp frivilliga studenter, både män och kvinnor, och blev förvånade.

Formell klädsel = bredare tänkande

Under några av testerna ombads de medverkande att klä sig som de brukar göra på föreläsningar och under några "som de skulle ha klätt sig för en jobbintervju".

De studenter som bar mer formella kläder uppvisade enligt forskarna ett bredare och mer holistiskt tänkande.

– Formella kläder gjorde att de kände sig mäktigare, vilket gjorde att de var mer benägna att tänka på en högre nivå, säger studiens ena författare Michael Slepian till Huffington Post och poängterar att "en kostym är en symbol för makt".

Forskarna menar också att det inte spelar någon roll att du bär formella kläder, som kostym, varje dag. Du kan ändå "skörda fördelarna".

– Formella kläder kan också påverka ditt humör om du känner dig bekväm i plaggen och tycker att de ser bra ut, säger Michael Slepian till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.