Kronprinsessan Victoria bär ofta en snygg jobbuniform. Foto: Stella picturesKronprinsessan Victoria bär ofta en snygg jobbuniform. Foto: Stella pictures
Kronprinsessan Victoria bär ofta en snygg jobbuniform. Foto: Stella pictures
Kronprinsessan på jobb i Nederländerna i randig kavaj från H&M, skinnväska från norska Hippi Grace och höga svarta pumps. Foto: E-Press Photo.ComKronprinsessan på jobb i Nederländerna i randig kavaj från H&M, skinnväska från norska Hippi Grace och höga svarta pumps. Foto: E-Press Photo.Com
Kronprinsessan på jobb i Nederländerna i randig kavaj från H&M, skinnväska från norska Hippi Grace och höga svarta pumps. Foto: E-Press Photo.Com
H&M:s vd Karl Johan Persson presenterar en årsredovisning iklädd kostym. Foto: Olle SporrongH&M:s vd Karl Johan Persson presenterar en årsredovisning iklädd kostym. Foto: Olle Sporrong
H&M:s vd Karl Johan Persson presenterar en årsredovisning iklädd kostym. Foto: Olle Sporrong

Snygga kläder gör dig smartare – på jobbet

Publicerad

Har du en strikt klädkod på jobbet? Grattis!

Då presterar du antagligen bättre än om du skulle bära jeans och T-shirt enligt en färsk studie.

– Formella kläder gör att du tänker i ett bredare perspektiv, snarare än att fokusera på detaljerna, säger Michael Slepian till Huffington Post.

Att dina kläder kan påverka självförtroendet positivt visste du nog redan.

Men enligt en ny studie publicerad i Social Psychological & Personality Science påverkar den också hur bra du presterar.

Forskare på Columbia University och California State University testade det kognitiva tänkandet hos en grupp frivilliga studenter, både män och kvinnor, och blev förvånade.

Formell klädsel = bredare tänkande

Under några av testerna ombads de medverkande att klä sig som de brukar göra på föreläsningar och under några "som de skulle ha klätt sig för en jobbintervju".

De studenter som bar mer formella kläder uppvisade enligt forskarna ett bredare och mer holistiskt tänkande.

– Formella kläder gjorde att de kände sig mäktigare, vilket gjorde att de var mer benägna att tänka på en högre nivå, säger studiens ena författare Michael Slepian till Huffington Post och poängterar att "en kostym är en symbol för makt".

Forskarna menar också att det inte spelar någon roll att du bär formella kläder, som kostym, varje dag. Du kan ändå "skörda fördelarna".

– Formella kläder kan också påverka ditt humör om du känner dig bekväm i plaggen och tycker att de ser bra ut, säger Michael Slepian till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag