Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Snickar-Björn” heter nu Lee – Tv-profilen kommer ut som transsexuell

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Lee, tidigare Björn, Christiernsson slog igenom i TV4:s långkörare ”Äntligen hemma”.
Foto: FOTO: TV4 / FOTO: TV4 PRODUKTBILD
Lee Christiernsson.
Foto: Peter Knutson / QX

Tidigare tv-profilen Björn Christiernsson, känd från TV4:s ”Äntligen hemma”, kommer ut som transsexuell.

”Snickar-Björn” heter nu Lee och genomgår en könstransition.

– Jag håller på och bygger om min kropp, och det tar tid, men jag är ju samma person med samma själ, säger Lee Christiernsson till QX

För QX berättar Lee Christiernsson, 48, om att känna sig annorlunda, redan från tidig ålder. 

– Jag har alltid vetat att jag är annorlunda, att något är ”fel” och jag har alltid haft ett intresse för det motsatta könets uttryck i kläder, skor och smycken. Jag hängde i mammas garderob när ingen såg.

Lee berättar att alla känslor och tankar stoppades undan i ”Pandoras ask”. Och så förblev det länge – i över 40 år. 2018 var separationen med dåvarande frun ett faktum.

https://www.instagram.com/p/Cn__7XQsoEu/

”Det var omöjligt att acceptera”

– Min fru behövde den enkla okomplicerade kärleken som jag inte kunnat ge. Vi hade en öppen dialog och hon sa ”du är väl transsexuell, det är väl inget mer med det”. Men trots att hon sa det kunde jag inte ta in det. Att jag, ”Snickar-Björn”, som gjort en karriär på att vara händig machokille skulle vara transsexuell, det var omöjligt att acceptera, säger Lee till QX.

Förvandlingen från Björn till Lee Christiernsson – en resa som varit allt annat än lätt – kommer skildras i dokumentären ”Att bli Lee” som sänds i TV4 i februari. Det har nu gått två år sedan Lee berättade för hela familjen, men hållit det hemligt för resten av världen.

Till QX säger Lee att barnen blev räddningen när tankarna var mörka och depressionen allt djupare.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.