Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart möjligt att färga håret med en plattång

Färga håret utan hårfärg? Zayd Leseman på University of New Mexico förklarar i en <a href="http://news.unm.edu/news/new-technology-allows-hair-to-reflect-almost-any-color">Youtube-video på universitetets hemsida</a> hur det skulle kunna gå till.Foto: University of New Mexico

Färga håret är dyrt, tidskrävande och sliter på håret.

Men nu kan den tiden vara förbi.

Forskare har nämligen upptäckt att det snart kan vara möjligt att färga håret med en plattång - helt utan kemikalier.

Hårfärg - bye bye.

Bruce Lamartine och Zayd Leseman, professorer i maskinteknik på University of New Mexico och Los Alamos National Laboratories har gjort upptäckten som bland andra Daily Mail skriver om.

Genom att använda metoden Focused ion beam, som i dag är vanlig inom nanoteknik, har de upptäckt att det är möjligt att ändra olika materials utseende. Ett av materialen: Hår.

Tekniken går ut på att en koncentrerad jonstråle förs i spiralmönster som träffar hårstråna och reflekterar dem. De har testat på blont, brunt och svart hår och upptäckt att det än så länge fungerar bäst på bruna hårstrån.

"Lätt att tvätta bort"

Om den nya tekniken blir verklighet skulle den kunna sättas in i en apparat som liknar en plattång och på så sätt revolutionera för miljontals människor som färgar håret med jämna mellanrum.

– Det är ett sätt att göra det, att göra mönstren direkt på håret… Då skulle det bli permanent tills det växer ut, säger professor Leseman och fortsätter:

– Den andra idén… Är att utveckla någon form av balsam. En form av polymerbeläggning för håret.

Genom att använda plattången på håret täckt med balsam skulle resultatet inte bli lika permanent.

– Då skulle det vara lätt att tvätta bort om du vill att det ska gå bort, det skulle inte vara så permanent och så skrämmande, säger Zayd Leseman till universitetets hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.