"Snart är den väl bortglömd igen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Zade Rosenthal
Foto: Dennis Van Tine/Starmaxinc.Com

Myrmannen är minst bland superhjältar, syns knappt.

Inte underligt att filmen nästan kom bort. Först efter bråk och regissörsbyte blev den klar.

Och snart är den väl bortglömd igen. För även om Ant-man och hans korkade kompisar underhåller så är filmen inte den mest skarpslipade från Marvels högproduktiva tankesmedja.

Själv är Myrmannen född i en gammal vetenskapsmans hjärna. Komprimerad blir han ruggigt stark och litenheten är en tillgång för den som vill in i välbevakade utrymmen. Dessutom gör jobbet honom till myrornas herre och därmed bärs han bokstavligen fram av jordens överlägset bästa organisatörer – myror kan allt om det lilla formatets infrastruktur.

Liksom hos "Iron man" kommer hjältekvaliteterna via rustningen, på en nanosekund krymper den som bär Ant-man-dräkten till myrstorlek. Den farligaste motståndaren finns i det som förr var den gamles eget labb. Därifrån blev han utmanövrerad av en svekfull medarbetare som nu har globala maktanspråk. För att stoppa honom behövs en pålitlig yngre förmåga.

En snäll inbrottstjuv, just utsläppt ur fängelset, värvas för jobbet. Någon som enbart drömmer om att bli en liten dotters mönsterpappa har kanske rätt kvaliteter. Större delen av filmen får han också vara sig själv i normalformat – då ägnar sig hans skapare åt att förklara och planlägga, lite som i gamla tiders snälla äventyrsfilmer från Disney. Med dräkten på råkar han ut för filmiskt tacksamma katastroftillbud i badkar eller lekrum.

När det sedan drar ihop sig till stor uppgörelse blir han tapper krigare – utan att ta superhjälteriet på alltför högtidligt allvar. Sympatiskt, men när myrorna småningom ska ta över världen får det nog bli utan hans hjälp.

Ant-man

Action

USA. Av Peyton Reed. Med Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll. Längd: 1.57. Från 11 år.

Så bra är skådespelarna

Paul Rudd

Den som längtar efter en trivsam superhjälte har honom här. Jämförd med till exempel Robert Downey jr i "Iron man" är utstrålningen noll – och det är en del av poängen.


Michael Douglas

Den strävsamme vetenskapsmannen har en hel del gemensamt med gamla Douglas-roller, fast de var ofta skurkar. Här behövs han för att ge nödvändigt tyngd åt den rätta sidan.


Evangeline Lilly

Den gamle vetenskapsmannens dotter och medhjälpare som stannat kvar i pappas gamla bolag sedan han själv manövrerats ut. Hon har svårt att övertyga både som ond och god.


Corey Stoll

Den gamles svekfulle lärjunge bidrar med välbehövlig ondsinthet, en skurk av klassisk modell – stilfull och behagsjuk – och en värdig motståndare för vilken superhjälte som helst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.