”Snabba cash”-stjärnan om cancern: ”Kaotisk resa”

Fabian Bolin och barndomsvännen Sebastian Hermelin vill ge en gemenskap till de som är berörda av cancer.
Foto: Ema Persson, photema.com
Fabian Bolin blev frisk från sin cancer vintern 2017. Nu vill han motverka stigmat kring sjukdomen.
Foto: Privat.
Fabian Bolin och Agnes Hedengård.
Foto: /IBL / /IBL

För Fabian Bolin blev cancerbeskedet ett uppvaknande och en insikt i vad som är viktigt i livet.

Nu vill ”Snabba cash”-stjärnan hjälpa andra drabbade.

– Jag har aldrig någonsin känt mig lycklig i livet tidigare. Utan jag har bara hela tiden försökt jaga någonting som inte finns, säger Fabian Bolin.

Fabian Bolin, som för många är känd för sin medverkan i filmen ”Snabba cash”, var en framgångsrik investerare i London med framtidsplaner inom filmbranschen när han under våren 2015 fick beskedet att han hade akut lymfatisk leukemi, en aggressiv form av leukemi. Sjukdomsbeskedet kom att betyda något helt annat än vad Fabian Bolin förväntat sig, och nu vill han lyfta vikten av att se personen bakom cancerpatienten.

Fabian Bolin beskriver sitt liv innan sjukdomsbeskedet som hektiskt liv, att han jagat framgång med ett stort behov av att bli sedd. En strävan som efter beskedet inte längre kändes viktigt. 

– Jag har aldrig någonsin känt mig lycklig i livet tidigare. Utan jag har bara hela tiden försökt jaga någonting som inte finns, säger Fabian Bolin.

Cancerbeskedet menar han gav honom ett uppvaknande i vad som är viktigt i livet och han förklarar att han fann ett syfte i att dela med sig av sin historia och hjälpa andra i samma situation.


Fabian Bolin: ”Väldigt kaotisk resa”

Fabian Bolin fick genomgå 900 dagars cellgiftsbehandlingar, en resa som han hela tiden dokumenterade på sin blogg. Öppet och transparent visade han alla delar av livet med cancer och fokuserade mycket på sina tankar och känslor. Något som fick ett enormt genomslag och den uppskattning och kärlek han fick visade honom vilket stort behov det finns av en nyanserad bild av livet med cancer och den mentala ohälsa som han menar ofta är sammankopplad med sjukdomen.

 – Det är en väldigt kaotisk resa att ta sig igenom cancer och genom att jag skrev, utan att jag själv förstod det, så bearbetade min hjärna och mitt psyke mycket av de upplevelserna jag hade gått igenom, säger Fabian Bolin och fortsätter:

 – För det andra så gjorde skrivandet att jag kunde normalisera situationen omkring mig, för min omgivning.

https://www.instagram.com/p/BvZtHhcBAOH/

”Sekunden du får cancer så ändras allt”

Han menar att många är så rädda för sjukdomen cancer, att man inte ser personen bakom den som är sjuk utan att man så fort man får sitt cancerbesked på något sätt blir av med sin identitet.

 – Sekunden du får cancer så ändras allt omkring dig, vänner slutar höra av sig, eller så hör de av sig alldeles för mycket så det blir onaturligt, förklarar Fabian Bolin och fortsätter:

 – Vänner och familj som läste den här bloggen fick en mycket mer avslappnad inställning till hela den här cancergrejen. Jag upplevde att de kunde börja behandla mig igen som en människa, som en person, snarare än det här cancersjuka offret.


Vigt sitt liv åt att hjälpa andra

Fabian Bolin avslutade sin behandling i december 2017 och mår i dag bättre än någonsin. Med de erfarenheter han har fått med sin cancerresa har han nu vigt sitt liv åt att hjälpa andra i samma situation.

Han vill genom nätverket ”War on cancer” som han har startat med barndomsvännen, Sebastian Hermelin, ge cancerpatienter, närstående och överlevare en plattform där de kan mötas och dela med sig av sina berättelser. För att ingen ska känna sig ensam och för att sprida vikten av att arbeta med den mentala hälsan i samband med sjukdomen.

 – Framförallt också veta att man inte är ensam. Du kan ha väldigt mycket människor omkring dig, du kan sitta på middagar och prata även att du går igenom cancer. Men om ingen förstår vad du går igenom så kommer du känna dig ensam, säger Fabian Bolin.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.