Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Snabba Cash”-klipp används som propaganda

Ett klipp från inspelningen av säsong två av ”Snabba cash” sprids just nu i politiskt syfte.
Klippet används nu för att sprida skräck för invandrare i Polen.
Foto: Skärmdump Twitter
Produktionsbolaget satte upp lappar om att inspelningen skulle äga rum.
Foto: Läsarbild

Klippet från inspelningen av tv-serien ”Snabba cash” har fått fötter över Östersjön och används nu av polsk statskontrollerad tv för att sprida skräck om invandrare.

Att klippet inte visar en verklig skottlossning är sedan tidigare bekräftat.

Expressen har tidigare berättat om scenen från kommande säsongen tv-serien av ”Snabba cash” som spridits i politiskt syfte.

Den har nu fått fötter hela vägen över Östersjön till den polska statligt kontrollerade televisionen som nu använt den i propagandasyfte i programmet ”Wiadomości”.

Används som propaganda i polsk stats-tv

Under rubriken ”Den illegala invandringen paralyserar Europa” – låter presentatören ge sken av att scenen från tv-serien i själva verket är en gänguppgörelse.

– Detta är en film från en svensk stad, sa programmets presentatör, enligt Dagens Nyheter.

– Liknande händelser inträffar på många platser i Europa och har blivit en närmast naturlig del av vardagen.

I scenen som utspelar sig syns hur två mopeder kör upp och parkerar utanför en lokal tillhörande en kemtvätt – varpå skottlossning uppstår. Efter att mopederna lämnat platsen kliver en person ut ur lokalens entré och skjuter efter mopederna. 

Klippet kommer inte från en skottlossning

Det är sedan tidigare dementerat att händelsen är en verklig skottlossning. Det är bara en scen från en inspelning av den andra säsongen av ”Snabba cash”. Expressen kunde i förra veckan berätta att produktionen, flera veckor före inspelningen, satt upp lappar i området – för att missförstånd inte skulle uppstå.

Poyan Khoshnevis, 29, bor i Sundbyberg, inte många meter från inspelningsplatsen, och var där när kamerorna rullade.

– Om man inte vet om att det är en inspelning tror man utan tvekan att det är på riktigt, inget snack om saken. Det lät väldigt, väldigt äkta, inget snack om saken, sa Poyan Khoshnevis till Expressen då.

Han berömde då också förvarningarna från produktionsbolaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.