Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snabba cash - för hela skådespelargänget

Här är kompisgänget bakom "Snabba Cash 2". Regissören Babak Najafi tillsammans med skådespelarna Fares Fares, Joel Kinnaman, Madeleine Martin, Dragomir Mrsic och Matias Varela. Gänget gör inte bara succé med "Snabba Cash"-serien, utan för många av skådisarna har det också lossnat i Hollywood med både film- och tv-roller. Foto: Anna-Lena Mattsson

Första filmen ledde till en djup vänskap mellan skådespelarna, men den blev även en rejäl språngbräda i karriären.

Inför "Snabba cash 2" - premiär i kväll - har skådespelarna på allvar börjat etablera sig i Hollywood och de tvekar inte att hjälpa varandra mot toppen.

- Vi har verkligen blivit ett kompisgäng som stöttar varandra, säger Joel Kinnaman.

FAKTA

Joel Kinnaman, 32

Spelar Johan "JW" Westlund och börjar spela in Hollywood-filmen "Robocop" den 15 september. Tidigare har han spe-lat i två säsonger av amerikanska "The Killing". Han träffade Matias Varela som tonåring och lärde känna Daniel Espinosa via Daniel Dencik.

Matias Varela, 32

Spelar Jorge och har just fått rollen som kung av Neapel i amerikanska Showtime- serien "The Borgias" där han s pelar mot Jeremy Irons. Matias Varela och Joel Kinnaman har känt varandra sedan de var 15 år eftersom båda är uppvuxna på Södermalm i Stockholm.

Fares Fares, 39

Spelar Mahmoud och avslutade inspelningarna till Hollywood-filmen "Zero dark thirty" som handlar om Usama bin Ladins död i maj förra året. Han och hans bror Josef Fares är sedan länge vän med Daniel Espinosa.

Madeleine Martin, 21

Spelar Nadja och har medver­- kat i "Studio Sex" som kom i juli, samt två andra långfilmer som kommer 2013.

Dragomir Mrsic, 42

Spelar Mrado och har just nu ett hemligt filmprojekt på gång. Han har redan tvingats tacka nej till Hollywood-roller för att få ihop sitt schema. Han lärde känna den förra "Snabba cash"-regissören Daniel Espinosa i samband med sin roll i filmen "Leo".

Babak Najafi, 36

Är regissören bakom "Snabba cash 2" och har tidigare belönats med Guldbagge för filmen "Sebbe". Han har delat lägenhet med Fares Fares och känner Daniel Espinosa sedan tidigare.

Det är förmiddag innan galapremiären av "Snabba cash 2". Skådespelarna är förväntansfulla, men fort­farande trötta efter helgen i Göteborg där de på Way out west-festivalen visade filmen för första gången.

Det var 2010 som den första filmen i "Snabba cash"-trilo­gin hade premiär. Efter det har karriärerna gått spikrakt uppåt för både skådespelarna och regissören Daniel Espinosa, 35.

Joel Kinnaman, 32, inledde sin Hollywoodkarriär i tv-serien "The Killing" och spelar just nu in "Robocop".

- Det är väldigt roligt att få spela mot skådespelare som jag beundrar så mycket, som Gary Oldman. Vi har väldigt många scener ihop, säger Joel Kinnaman.

Blivit en djup vänskap

Innan "Snabba cash" var skådespelarna bekanta med varandra, men under inspelningarna har en djup vänskap vuxit fram.

- Vi har blivit ett kompisgäng som umgås och det är inte så vanligt att det uppstår under filminspelningar, säger Joel Kinnaman.

- Om jag behöver diskutera ett jobberbjudande, ringer jag dem, säger Dragomir Mrsic, 42.

Joel Kinnaman menar att vännerna ofta lägger in ett gott ord åt varandra. De är heller inte sena att hylla sina vänners prestationer.

- Dragomir gör en känslig scen i slutet av "Snabba cash 2" och det är på en otroligt hög nivå - världsklass, säger Joel Kinnaman och fortsätter:

- Vi har alla en väldigt bra ton och hjälper varandra.

Innan "Snabba cash" hade Dragomir Mrsic haft en handfull mindre roller, men nu får han fler erbjudanden än vad han kan ta på sig.

- Det känns fantastiskt. Jag har varit tvungen att tacka nej till Hollywood-roller, för att det har krockat, säger han.

Trots att Fares Fares spelade i Hollywood-filmen "Safe house", som Daniel Espinosa regisserade, är Kinnaman mest imponerad av hans prestation i "Snabba cash 2".

- Fares gör något otroligt i den här filmen. Det är kul för en svensk publik som har följt honom så länge att se honom i den här typen av roll. Jag tycker att det är det bästa han har gjort, säger Kinnman.

Ny regissör för "Snabba cash 2" är Babak Najafi, 36, som tidigare har fått en Guldbagge för filmen "Sebbe".

- Daniel Espinosa är en god vän till mig och vi har liknande inspirationskällor. Jag tyckte mycket om första filmen och kände att jag kunde gå vidare med de här människorna, säger han.

Olika typer av regissörer

Joel Kinnaman menar att Babak Najafi och Daniel Espinosa är väldigt olika som regissörer.

- Babak har jobbat mer med improviserad dialog. Så jobbade inte Espinosa alls. Det finns för- och nackdelar med båda, säger han.

Matias Varela, 32, gjorde sig känd för 12 år sedan i såpan "Nya tider". Sedan dess har han försörjts sig som byggare. Efter "Snabba cash" trillade plötsligt anbuden in. Nu har han fått en roll i den amerikanska tv-serien "The Borgias" - som kung av Neapel.

- Det blev en stor förändring. Nu kan jag göra det jag vill, i stället för att förstöra ryggen på ett bygge, säger han.


 

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!