Frida Boisen. Foto: Ylwa YngvessonFrida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson
Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson
Bild från Disneys nya storfilm "Vaiana".Bild från Disneys nya storfilm "Vaiana".
Bild från Disneys nya storfilm "Vaiana".

Sluta typecasta
prinsessor i size zero

Publicerad

Snälla Disney, året är 2017. Sluta typecasta prinsessor i size zero, medan männen i era sagofilmer får vara hur stora som helst. Berätta för våra flickor att hon kan bli morgondagens hjältinna – oavsett midjemått.

De sjuåriga bästisflickorna i biofåtöljerna bredvid har varsin liten popcorn, och har exakt likadana svarta jackor. De slukar storögt varje sekund av senaste Disneyeposet ”Vaiana”, när jag sneglar på dem i smyg.

Och jag tänker på när jag själv satt där. Jag älskade Disney, och gör det fortfarande. Alla dessa fantastiska sagor, som går rätt in i våra hjärtan. För oss tjejer – blir alla dessa prinsessor – som en period i livet blir idoler för så många flickor världen runt. Fjärran är tiden när historien som upprepade sig var att man som tjej, skulle slava på och bädda sängar och fixa käk åt elaka styvsystrar eller snälla dvärgar i skogen, i hopp om att en dag bli räddad av en prins, som man skulle gifta sig med och som man sen skulle leva lycklig med i alla dagar.

Idag är det ofta tjejen som är den klarsynta modiga hjälten som räddar världen, inte minst som nu senast i ”Vaiana”.

Visst ser tjejerna i biosalongen stolta ut när modiga Vaiana kliver fram som den nytänkande ledaren.

Disney i takt med tiden. Eller? Det är bara en sak som stör mig år efter år. Varför är alla tjejer som kvalar in som ideal för våra flickor i Disneyfilmer size zero-tjejer med getingmidjor? Medan männen får ha vilken storlek som helst.

Ursäkta Disney, för att jag förstör sagostämningen, men varför denna hang up på att tjejer alltid måste vara supersmala, för att kvala in som hjältinnor i era filmer?

Vad skickar det för signaler till våra barn?

Fast när jag läser igenom recensionerna om Vaiana, noterar jag att inte alla tycker som jag.

”Kvinnokropparna är nästan lite knubbiga”. Really? Ta en blick på bilden ovan? Är det en ”knubbig” kropp. Hmmm. Jag ber att få tycka annorlunda – när jag tittar på hjältinnans kropp.

I mina ögon har Vaiana en jättesmal midja. Medan den manlige huvudrollsinnehavaren, halvguden Maui, är mer än fem gånger så bred som Vaiana. Tänk, att män, minsann får vara vackra i vilken storlek som helst. Så har det ju varit länge – Odjuret i ”Skönheten och Odjuret”, ”Shrek” – som givetvis var trippelt så stor över midjan som Fiona – även när hon valde att bli ett träsktroll.

Men det är klart, nu när jag noga granskar den tecknade tjejkroppen, har recensenten som skrev att kvinnokropparna i Vaiana ”nästa är lite knubbiga” och ”inte är jättesmala” kanske en poäng, om man ställer Vaiana bredvid Askungen. Askungens vader är verkligen pinnsmala och benen superlånga. Här har Vaiana vader som lite mer påminner om en verklig tjejkropp.

Kanske är utvecklingen, med små, små millimeter på väg åt rätt håll.

Men snälla, varför dessa millimetersteg? Vad är ni så rädda för?

Lär av Rune Andréasson som skapade Bamse. Nalle-Maja hade ingen smalare midja än sina bröder Brum och Teddy. Och Brummelisa var inte en pytteperson bredvid Bamse.

Och vet ni, det var väldigt skönt.

Jämfört med att Disneys prinsessor som, då som nu, alltid varit små älvor jämfört med männen i samma historier.

Så Disney. Ni är berättare som formar våra liv. Att ni låtit tjejer också få vara ledare, är viktigt, för jämställdheten. Och där har ni gjort en stark insats.

Ta nästa chans att göra en insats för våra tjejer.

Våga visa att alla storlekar är fina.

Att en hjältinna inte måste köpa extra small för att få platsa som hjältinna.

Snälla berätta historier om det.

Låt de åttaåriga tjejerna i biofåtöljen bredvid slippa förstulet hålla in magarna när de reser sig upp.

För jag vill att de är morgondagens hjältinnor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag