Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräpet på din vind kan vara värt flera miljoner

Experten chockas av vasens värde i Antikrundan: "Vasernas Rolls-Royce
Ikeas vintagemöbler, fram till 60-talet, går bra att sälja på auktion, säger Eva Seeman. Här är Gillis Lundgrens fåtölj Impala som kan gå för upp mot 10 000 kronor.
Foto: STOCKHOLMS AUKTIONSVERK
Knut Knutsson i ”Antikrundan”.
Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT
Anne Lundberg leder ”Antikrundan”.
Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT
Malin Sveholm är expert på design i i ”Antikrundan”.
Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT
Experten Eva Seeman tittar på ett föremål i ”Antikrundan”.
Foto: Magnus Liam Karlsson / SVT

Bland skräpet i ditt förråd kan det gömma sig dyrgripar. 

Nu ger experterna från ”Antikrundan” sina tips på hur du hittar det som är värt mer än du tror.

– Om du inte vet kan du slänga helt fel saker, säger Eva Seeman, specialist på design och modernt konsthantverk.

I SVT:s ”Antikrundan” går det att se åtskilliga exempel på vanliga människor som chockas av beskedet att deras gamla pinaler faktiskt är riktigt värdefulla.

Men det finns vissa speciella föremål som är vanliga i vindsförråd och källare och som faktiskt är värda mer än man kan tro.

Knut Knutson, expert i ”Antikrundan” och chefsintendent på Uppsala auktionskammare, säger att han alltid vill titta på folks vaser, när han besöker hem för att göra värderingar.

– Där har jag många gånger gjort fynd. Italienskt glas, svensk konstglas och så vidare. Jag gör aldrig ett kundbesök utan att fråga var skåpet med vaserna finns, säger han.

Experterna från ”Antikrundan” om gömda skatterna

När det gäller porslin nämner han speciellt det kinesiska, där det skett en förskjutning och nyare föremål, från så sent som 1800-1900-tal nu blivit dyrare än sådant som är betydligt äldre.

– Om de är av hög kvalitet, så kan de kosta hundratusentals kronor, även om de är från sekelskiftet 1900 eller senare, säger Knut Knutson.

Anledningen är att kinesiska medborgare de senaste 10-15 åren börjat åka till Europa för att köpa tillbaka sitt kulturarv och de äldre föremål som värderats högt här intresserat inte dem lika mycket. Istället vill de ha till exempel nyare vaser, som tidigare såldes billigt.

En kinesisk vas från 1800-talet. Kinesiskt porslin från 1800- och 1900-talet kan nu säljas betydligt dyrare än äldre föremål (genrebild).
Foto: Heritage Art/Heritage Images

– Vi hittad en vas på en hylla, tar in den och kunden är i princip ovetande. Och den säljs för 2,3 miljoner, säger Knut Knutson.

Eva Seeman är specialist på design och modernt konsthantverk på Bukowskis och expert i ”Antikrundan”. Hon nämner speciellt de så kallade sportstugemöblerna i furu som den senaste tiden blivit mycket populära – och dyra.

– Det är fortfarande sådant som dyker upp där man inte har någon aning om att det är värt pengar, säger hon.

Furumöblerna har kommit tillbaka

Möblerna började produceras på 1930-40-talet när svenskarna började få råd med sommarstugor som skulle inredas.

– Sedan har de fallit i glömska, blivit omoderna och hamnat på vindar, säger Eva Seeman.

Stolar av modell Lovö, designade av Axel Einar Hjort.
Foto: Bukowskis
Soffbord designat av Roland Wilhelmsson.
Foto: Bukowskis

Knut Knutson minns speciellt ett tillfälle där en kund köpt en villa, där det ingick några möbler i källaren. När han kom dit såg han att de var från serien Utö av Axel Einar Hjort.

– När de såldes gick de för ungefär 100 000 kronor, vilket innebar att de fick huset 100 000 kronor billigare, bara för att förra ägaren inte tagit det med sig, säger Knut Knutson.

Farfars koffert kan vara värd mycket.

Malin Sveholm är också expert i ”Antikrundan” och specialist på vintage mode på Bukowskis. Hon säger att om man hittar farfars gamla koffert på vinden, så kan man haft tur.

 – Om man hittar en gammal koffert från Louis Vuitton, då är den värd en hel del, säger hon.

En koffert från Louis Vuitton kan nu säljas dyrt.
Foto: Per Larsson / TT / Per Larsson

När det gäller kläder är det de stora välkända modehusen, som Christian Dior eller Chanel, som man ska titta efter. Men även de svenska klassiska skrädderierna som NK:s Franska eller Märthaskolan kan vara värda pengar, enligt Malin Sveholm.

Hon tycker att det är viktigt att kläderna ändå kommer till användning, oavsett värdet.

– Även om inte marknadsvärdet är så högt så kanske ett barnbarn kan tycka att det är jätteroligt att ha mormors gamla balklänning på sin studentfest.

”Antikrundan” sänds i SVT klockan 20.00 på torsdagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.