I SVT:s ”Antikrundan” går det att se åtskilliga exempel på vanliga människor som chockas av beskedet att deras gamla pinaler faktiskt är riktigt värdefulla.
Men det finns vissa speciella föremål som är vanliga i vindsförråd och källare och som faktiskt är värda mer än man kan tro.
Knut Knutson, expert i ”Antikrundan” och chefsintendent på Uppsala auktionskammare, säger att han alltid vill titta på folks vaser, när han besöker hem för att göra värderingar.
– Där har jag många gånger gjort fynd. Italienskt glas, svensk konstglas och så vidare. Jag gör aldrig ett kundbesök utan att fråga var skåpet med vaserna finns, säger han.
Experterna från ”Antikrundan” om gömda skatterna
När det gäller porslin nämner han speciellt det kinesiska, där det skett en förskjutning och nyare föremål, från så sent som 1800-1900-tal nu blivit dyrare än sådant som är betydligt äldre.
– Om de är av hög kvalitet, så kan de kosta hundratusentals kronor, även om de är från sekelskiftet 1900 eller senare, säger Knut Knutson.
Anledningen är att kinesiska medborgare de senaste 10-15 åren börjat åka till Europa för att köpa tillbaka sitt kulturarv och de äldre föremål som värderats högt här intresserat inte dem lika mycket. Istället vill de ha till exempel nyare vaser, som tidigare såldes billigt.

– Vi hittad en vas på en hylla, tar in den och kunden är i princip ovetande. Och den säljs för 2,3 miljoner, säger Knut Knutson.
Eva Seeman är specialist på design och modernt konsthantverk på Bukowskis och expert i ”Antikrundan”. Hon nämner speciellt de så kallade sportstugemöblerna i furu som den senaste tiden blivit mycket populära – och dyra.
– Det är fortfarande sådant som dyker upp där man inte har någon aning om att det är värt pengar, säger hon.
Furumöblerna har kommit tillbaka
Möblerna började produceras på 1930-40-talet när svenskarna började få råd med sommarstugor som skulle inredas.
– Sedan har de fallit i glömska, blivit omoderna och hamnat på vindar, säger Eva Seeman.
Knut Knutson minns speciellt ett tillfälle där en kund köpt en villa, där det ingick några möbler i källaren. När han kom dit såg han att de var från serien Utö av Axel Einar Hjort.
– När de såldes gick de för ungefär 100 000 kronor, vilket innebar att de fick huset 100 000 kronor billigare, bara för att förra ägaren inte tagit det med sig, säger Knut Knutson.
Farfars koffert kan vara värd mycket.
Malin Sveholm är också expert i ”Antikrundan” och specialist på vintage mode på Bukowskis. Hon säger att om man hittar farfars gamla koffert på vinden, så kan man haft tur.
– Om man hittar en gammal koffert från Louis Vuitton, då är den värd en hel del, säger hon.

När det gäller kläder är det de stora välkända modehusen, som Christian Dior eller Chanel, som man ska titta efter. Men även de svenska klassiska skrädderierna som NK:s Franska eller Märthaskolan kan vara värda pengar, enligt Malin Sveholm.
Hon tycker att det är viktigt att kläderna ändå kommer till användning, oavsett värdet.
– Även om inte marknadsvärdet är så högt så kanske ett barnbarn kan tycka att det är jätteroligt att ha mormors gamla balklänning på sin studentfest.
”Antikrundan” sänds i SVT klockan 20.00 på torsdagar.