Skräddarsy dina kläder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKRÄDDARMÄSTAREN MAUD OM: Kron­prinsessan Victoria. På nationaldagen. "Klänningen sitter fantastiskt fint på Victoria. Draperingen ligger väldigt vackert och kjolen är helt slät. Jag ser att den är skräddad i och med att den sitter så perfekt". Nicole Kidman. Vid årets Golden Globe-gala. "Klänningen sitter väldigt vackert över byst, höft och stuss. Skulle den ha varit för snäv hade det blivit dragningar i tyget över hela kjolen och om den varit för stor hade den varit säckig. Nu ser Nicole ut som om hon skulle ha varit hälld i klänningen"
Foto: Karin Persson, Suvad Mrkonjic, AP

Kronprinsessan Victoria och Hollywodkändisar gör det. Låter sy upp unika plagg med perfekt passform.  Här får du tips om vad du ska tänka på om du också vill slå till. 

- Om man vill ha en kavaj som sitter perfekt och håller i väldigt många år är det värt det, säger skräddarmästaren Maud Süvari Loqvist. 

Skräddarmästare Maud Süvari Loqvist.
Foto: Foto: Karin Persson

En kavaj i klassiska snitt att snygga till varenda outfit med, eller en enkel men fulländad klänning som går att variera och klä upp eller ner med sjalar, jackor och accessoarer - det är trotjänare i garderoben som skräddarmästaren Maud Süvari Loqvist tycker kan vara en bra idé att låta en skräddare sy upp.

 –Jag tycker det är bäst att välja basplagg som det inte är för mycket mode i. Klassiker som alltid funkar. I och med att du betalar så mycket är det viktigt att fundera över hur mycket du kommer att kunna använda det. Man går inte och skräddar ett plagg bara för en kväll, förutom när det ­gäller ­bröllopsklänningen förstås, säger hon.

 Har du svårt att hitta byxor som sitter bra kan det också vara värt att sy upp. Särskilt du som är kort och kurvig eller lång och mycket smal kan spara många provrumstimmar.

 – Fördelen med att gå till skräddare jämfört med att köpa ett välsytt designerplagg är att du får något som passar dig, både vad gäller färg, vidd och längder.


Så går det till hos skräddaren 

1.Välj ett tyg

 Vid första mötet jobbar man fram en modell, tar kroppsmåtten och väljer tyg. Antingen har du själv med dig ett tyg eller så kan du och ­skräddaren gå tillsammans till ­tygbutiken. Du kan berätta om vad du tänkt dig för plagg eller ta med en bild. Tänl på att slut­resultatet inte alltid ser ut precis som på bilden eftersom ­skräddaren jobbar fram plagget utifrån din kropp.

2.Uppsydd toile

 Till nästa möte har skräddaren oftast sytt upp en toile - modellen i bomullstyg - så att skräddaren och kunden är säkra på att de är överens om hur plagget ska se ut. Bilder och ord kan ju alltid tolkas på olika sätt. Toilen förändras tills kunden är nöjd.

3.Två provningar

 Sedan skär skräddaren i tyget som ska användas. Oftast gör man två till tre provningar tills plagget sitter perfekt.


Checklista 

Fråga vänner.

 Hör runt bland vänner och bekanta för att hitta en bra skräddare.

Vad vill du sy upp?

 Fundera över vad det är för typ av plagg du vill sy upp. När ska du använda det och hur ska du använda det?

Planering.

 Var ute i god tid. Kom helst minst en månad, gärna två, innan du vill att ditt plagg ska vara klart.

Prissätt innan.

 Kom alltid överens om priset innan ­skräddaren börjar arbeta med ditt plagg.

 Var ärlig

 Säg till om allt du är tveksam till eller om något inte känns bra när du provar. Det kan handla om små, små justeringar som gör att det blir perfekt.

Håll tiden

 Håll provtiderna, annars kanske inte ­leveranstiden går att hålla.

 Vad kostar det?

 – Det är jättesvårt att säga några priser eftersom det beror på skräddaren, tyget och tids­åtgången. Det lägsta priset för ett skräddat plagg, som en enkel ärmlös blus, skulle jag säga är 2 000 - 3 000 kronor. För en enklare klänning kan man få betala mellan 6 000 och 10 000 kronor, ett ytterplagg kostar minst det dubbla och en bröllops­klänning kan kosta mellan 10 000 kronor och 30 000 kronor, eller ännu mer, säger skräddar­mästaren Maud Süvari Loqvist.

Undvik:

 Välj inte ett billigt tyg. Lägger du ner så mycket pengar på ett skräddat plagg måste också tyget hänga med under alla gånger som du ska använda det.

 En blus kostar mycket att låta sy upp och är ett sådant plagg som man kan tröttna på ­relativt fort. Köp i butik i stället, det finns många fina som sitter bra.

 Ytterplagg blir väldigt dyra eftersom de kräver otroligt mycket jobb. Sy bara upp en kappa eller trenchcoat om du är säker på att du kommer vilja använda den i tio år framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.