Skönhetsoljor - så tycker experterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Så säger fyra experter om skönhetsoljor för hela kroppen.
Foto: Wavebreakmedia Ltd

Så säger hudterapeuten, nagelteknologen, frisören och hudläkaren om oljona.

Maria Ekvall, hudterapeut
"Rätt ansiktsolja kan få torr hud att stråla"
En väl utvald hudolja kan både återfukta och ge huden en ny lyster. Även du som är acne-drabbad kan använda oljor. Det menar Maria Ekvall, hudterapeut och vd på Stockholms Medicus.
- Vissa oljor kan härma hudens fuktfunktion. Rapsolja, sheasmör, sojaolja, sötmandelolja, sesamolja, kokosolja, aprikosolja, jojobaolja och olivolja till exempel.
Kan personer med problemhud använda ansiktsolja?
- Många tror felaktigt att de får finnar av oljeprodukter. Vad det egentligen handlar om är att huden är i obalans och då kan rätt olja hjälpa. Är huden för torr kan den i stället producera extra talg för att kompensera torrheten vilket orsakar oren hud.
Finns det andra fördelar med ansiktsoljor?
- Rätt ansiktsolja, som är anpassad efter din hudtyp, kan även ge huden fin lyster och få torr hud att stråla. Du får en kosmetisk effekt samtidigt som oljan ger näring och fukt.

Olivia Parman, nagelteknolog
"Naglarna blir starkare och växer fortare"
Olivia Parman, nagelteknolog på salong Bangs, rekommenderar oljor. Nagelolja kan användas både till sköra naglar och nagelband som lätt spricker.
Behöver naglar speciell olja?
- Precis som din hud och ditt hår behöver dina naglar fukt för att må bra. Nagelolja är en återfuktande olja som används för att stärka sköra naglar som lätt skivar sig eller går av. Oljan kan också användas på nagelband som spricker. Populära nageloljor är avokadoolja och myrraolja. De ger båda näring åt naglarna så att de blir mindre torra och känsliga för stötar och slag.
Vad är bra med nageloljor?
- Om du tar för vana att dagligen, så ofta du kan, massera in oljan i nageln så kommer du märka att nageln blir starkare och växer fortare. En bra nagelolja ska även bygga upp nageln, verka fuktgivande och ge näring. Resultat blir en nagel som inte spricker eller flisar sig.


Carina Lindeberg, frisör

"De skyddar vid föning och gör håret mjukt"
Olja i håret kan kännas helt tokigt, för vem vill ha fett hår? Men de nya håroljorna är enligt Carina Lindeberg, frisör på C. Lindeberg, lättare och anpassade för att göra håret glansigt.
Vilken hårolja ska man välja?
- Olika oljor har olika egenskaper, men det är också viktigt att produkten har en bra sammansättning. Det är kombinationen av olika oljor som gör produkten unik. Man ska välja en produkt som fokuserar på att uppnå det resultat man önskar.
Blir håret tungt och fett?
- De nya håroljorna är helt annorlunda och speciellt framtagna för hårvård och styling. De absorberas omedelbart och håret blir mjukt, glansigt och lättstylat.
Kan olja både vårda och styla?
- Stylingprodukter brukar generellt inte vara vårdande men de nya håroljorna är ett undantag. De skyddar vid föning och gör håret mjukt och följsamt. De är även bra i torrt hår för att dämpa frisset samtidigt som de vårdar.

Anne Wetter, hudläkare
"Var noga med hållbar- hetstiden"
Oljor är bra för huden, men se upp med oljor som har blivit stående i badrumsskåpet för länge. Då kan oljan ha härsknat säger Anne Wetter, hudläkare på Diagnostiskt centrum.
Är hudoljor bra för ansiktet?
- Bäst för ansiktet är att välja en olja med fleromättade fettsyror. Torra oljor är lite lättare i konsistensen, absorberas snabbt och tillför näring på djupet.
Är hudoljor bra för kroppen?
- Till huden behöver inte oljorna vara lika torra och de kan ha mer doft då huden på kroppen är mer tålig. Även riktigt feta oljor som avokadoolja, olivolja och vetegroddsolja passar bra. En tjockare olja håller ofta bättre, det tar längre tid innan de härsknar.
Vad är viktigt att tänka på?
- Var noga med hållbarhetstiden. Fleromättade oljor har begränsad hållbarhetstid. En vegetabilisk torr olja har kortare hållbarhet än till exempel mineralolja. Den härsknar snabbare och förlorar då sina nyttiga fettsyror.

Av Jessica Berghult

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.