Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skivorna som är värda mer än ditt hus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Wolmestam tipsar om plattor värda att samla och spara på.
Foto: Lennart Nilsson
7,3 miljoner kronor. Men plattan är unik. Första exet av Beatles vita dubbel-LP!
Lycka till att hitta den här plattan med Quarrymen. Hint: Paul McCartney äger det enda exemplaret.

Allt fler tar fram sina vinylskivor ur gömmorna. Men vad du än gör, kasta dem inte!
Det finns alltid en chans att du äger en förmögenhet utan att du känner till det. Hittar du rätt köpare kan du till och med slå det gamla miljonrekordet!
– Kasta inga skivor innan du kollat värdet, säger skivhandlaren Stefan Wolmestam.

Intresset för vinylskivor har ökat dramatiskt under de senare åren. Från att ha dött runt 1992 väcktes skivorna till liv för tio år sedan. Och sedan dess ökar försäljningen stadigt.
En teori är att många tycker att ljudet låter lite varmare än cd och otroligt mycket bättre än Spotify.


För dig som är inloggad – läs fler artiklar här!


Om det låter bättre på vinyl låter vi vara osagt. Men känslan av att spela vinyl är svåröverträffad.
Dessutom är det ett ställningstagande att du tar musiken på allvar. Det är inte bara att trycka igång en random spellista från streamingtjänsten. Här måste du aktivt köpa din musik och förbereda spelandet och välja din musik noga.
Men det ökade intresset har även värdet på gamla plattor stigit. Men inte för all musik. Och det finns fortfarande möjlighet att fynda.


6 saker att tänka på när du letar skivor

1 Musiken. Köp bara skivor du verkligen gillar.
2 Skicket. Skivor ska spelas och njutas av. En repig och välspelad platta som kanske hoppar gör ingen glad. Värdet rasar som en sten om bakgrundsknastret är för högt. Det är svårt att hitta plattor pressade före 1970 i bra skick. Anledningen är att de betraktades som slit-och-slängvara innan vi fick en stereo i varje hem.
3 Omslaget. Samma sak som skivan. En platta fullklottrad med namn är ointressant för de flesta samlare. Likaså om omslaget är skadat eller trasigt.
4 Är allt med? Många plattor på med affischer, klistermärken och andra bonusprylar. Pink Floyds "Dark side of the moon" ska innehålla två affischer och två klistermärken. Annars sjunker priset dramatiskt.
5 Kolla utgivningsåret. CD kom och tog över under slutet av 80-talet. Vinylskivor pressade i början av 1990-talet är oftast dyra. Neil Youngs "Harvest moon" finns för en tjuga på de flesta ställen. Men pressades bara på vinyl i Kroatien och Tyskland. Räkna med 800 kronor för en tyskpressad platta i bra skick.
6 Se upp för förfalskningar. Blir du erbjuden en dyrgrip för en fånigt låg summa ska du fundera på om plattan är äkta.

– De som föredrar att lyssna på Spotify kommer kanske inte att börja köpa skivor i dag, säger Stefan Wolmestam. Däremot finns det en grupp som aldrig slutat samla vinyl, nämligen de som älskar hårdrock.

Som att köpa en lott

Att leta efter dyrgripar är lite som att köpa lotter. Det finns högvinster där ute i skivaffärerna, loppisarna och välgörenhetsaffärerna. Det gäller bara att hitta dem. Samt ha kunskapen att identifiera en bra platta.

På det stora hela är det vanligare att gå på en nit än att hitta ett riktigt guldkorn.

Kunskapen om skivors värde har ökat de senaste åren. Många tittar på nätet på sajter som Discogs eller Popsike först, innan de går till andrahands-affärerna för att sälja sina plattor.

– Det händer ofta att säljare kommer in med en bunt plattor och säger väldigt exakt vad de vill ha för skivorna, berättar en skivhandlare.


LÄS MER: Stjärnorna från 80-talet – så ser de ut i dag


Så vill man köpa en eftertraktad platta får man betala för den. Trots det klagar många handlar nu på att de inte får in attraktiva skivor.

Anledningen är att många väljer att sälja sina plattor på nätet på Tradera eller Ebay.

Den som hellre vill köpa skivan direkt kan gå till en av många skivmässor som arrangeras i Sverige eller i Europa.

Det är här man kan hitta de dyraste plattorna.

Stefan Dimle är något av en expert på att hitta dyra skivor. Receptet är inte svårt, hävdar han.
Foto: Lennart Nilsson

Stefan Dimle handlar med plattor, främst i genren progressive rock, eller prog (inte politisk progg).

– Vill man ha de bästa plattorna får man betala bra för dem, säger Dimle.

Så nu till de dyra plattorna:

U2-plattan i röd vinyl. Gjord när ingen tittade på…

Världens hittills dyraste platta, Ringo Starrs exemplar av Beatles vita dubbel-LP från 1968 såldes i november 2015 för 790 000 dollar, 7,3 miljoner kronor på auktion. Vad som gör skivan så speciell är att de första två miljoner exemplaren av skivan numrerades. Ringo Starrs exemplar var nummer 1.
En annan skiva som värderas till runt en miljon kronor är en testpressning av Quarrymen, föregångare till Beatles.
Skivhandlare och samlare skrattar glatt och länge när de läser artiklar om att vem som helst kan hitta de här plattorna.

Och de har förstås rätt. Ringo Starrs skiva finns i ett exemplar. Quarrymen ägs av Paul McCartney. Det är tveksamt om han skulle lämna in den till Oxfam, Storbritanniens motsvarighet till Myrorna.

Du kan göra fynd

Men det finns andra fynd att göra. Men man måste helst vara expert för att upptäcka dem.

En platta som skulle kunna dyka upp i 10-kronorsbacken är U2:s "Under a blood red sky", en platta som pressats i stora upplagor i Sverige och som få samlare bryr sig om.

Mono-versionen av Rolling Stones "Let it bleed" kan kosta uppåt 10 000 kronor om den är komplett och i nyskick.

– Men det finns runt tio exemplar av skivan som är pressad i röd vinyl. Och den har sålts för 60 000 kronor, säger Stefan Wolmestam som driver Vintage room i Bålsta utanför Stockholm.

Även U2:s "Joshua tree" finns i svenskpressade kopior i orange, gul och rosa vinyl. Hur de kom till är höljt i dunkel. En teori är att anställda på de olika presserierna har gjort egna exemplar för skojs skull. När de sedan kommit ut på marknaden har värdet stuckit i höjden.
Så nästa gång du kollar plattor på loppiset, kolla noga om färgen på vinylen är något annat är den svarta.

Iskall. Förr kostade den 500 kronor. I dag runt 50-lappen.

Men vilka plattor kan bli värda något i framtiden?
Det finns inga garantier att de plattor som är dyra i dag kommer att hålla värdet.
Antikvärlden är full av prylar som tappat värde.

På 1980- och 1990-talen kunde skivsamlare gå igång på den svenskpressade Roxette-plattan "Dance passion" med remixar och betala 500 kronor för den. I dag ska man vara glad om man får en 50-lapp för samma platta.

För att hitta rätt gäller det kanske, och det här är bara gissningar, att välja skivor med artister som hittar nya unga lyssnare.

Många i USA har gått all in på det svenska prog-bandet Träd gräs och stenar och deras sex plattor från 1968–1972 (två under namnen Harvester och International Harvester) säljs för 2 000–4 000 kronor styck.
Men hur länge kommer intresset att hålla i sig i USA? Musiken är unik i sin stil, men om amerikanerna tröttnar så kan priserna rasa.

Kolla raden under sista låten. I parentesen står MO, vilket betyder Monarch i Los Angeles där skivan pressades.

Ett säkrare kort är etablerade artister från 1960- och 1970-talen. Plattor med Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan och Led Zeppelin kan kosta otroliga pengar.
Med de ökade priserna har noggrannheten blivit större och prisskillnaden blivit större.
Numera kollar samlarna inte bara in vilket land skivan är pressad i, de vet också när den är tillverkad och eventuell vilken variant det är.

Ett exempel:
Led Zeppelin II sålde i miljonupplagor i USA. En vanlig pressning på Atlantic kan kosta någon hundralapp. Inget märkligt med det.
Men det finns ett litet antal tusen skivor som är lite annorlunda.

5 extremt dyra plattor från Sverige

1 Abba "Hovas vittne". Tolvtumssingel i röd vinyl som gjordes till managern Stikkan Anderssons 50-årskalas och trycktes i 200 exemplar.
2 Solid ground "Made in rock" från 1976. Enligt legenden slängdes 170 av de 200 pressade plattorna för att den sålde för dåligt. I november 2016 såldes ett ex på auktionssajten Ebay för 1918 pund, eller 22 000 kronor.
3 Bad Boo Band ‎"Knulla I Bangkok". Svenska punksinglar är eftersökta. Den här kostar runt 5 500 kronor. En av anledningarna är att rikspolischefen Dan Eliasson spelar bas.
4 Kent. Samtliga skivor med Kent har getts ut på nytt på vinyl nu. Men redan när de kom första gången på cd släpptes många av dem på vinyl i begränsad upplaga. "Verkligen" från 1996 trycktes i 500 numrerade exemplar och kostar runt 2 700 kronor.
5 Kinks "Tired of waiting for you". Svensk EP med det indragna omslaget där basisten Pete Quaife är upp- och ner. Har sålts för 1350 pund, eller 16 000 kronor.


Bakgrunden är som följer. På skivbolaget Atlantic jobbade masteringingenjören Bob Ludwig som har jobbat med över 3000 skivor. På Led Zeppelin II drog han upp basen för att få ett rejält tryck i skivan. En av plattorna hamnade hemma hos skivbolagsägaren Ahmed Erteguns dotter. När hon spelade plattan hoppade den. Hennes skivspelare klarade inte att spela plattan. Så den drogs in snabbt, men inte så enkelt, för många ex var redan sålda till folk med utmärkta anläggningar och som inte ville byta tillbaka den.

Så i dag letar samlarna efter bokstavskombinationen RL längst inne i det döda svarta området närmast etiketten.

Den som vill ha det perfekta exet letar dessutom efter en RL-platta pressad på Monarchs presseri i Los Angeles. Längst ner på etiketten, inom parantes hittar vi koden MO, som visar vilket av många presserier som kan han tillverkat plattan.
Den som hittar en så kallad Loud Cut får betala 2 000–6 000 kronor, beroende på skick. Så sent som för ett par dagar sedan såldes ett nästan perfekt ex på Ebay för 1 575 dollar, eller 14 500 kronor.

Led Zeppelins debutplatta – med det åtråvärda omslaget med turkos text.

En annan betydligt dyrare Led Zeppelin-platta är deras debut-LP.
I Storbritannien släpptes den med turkos text och var ute i affärerna i några veckor 1969 innan den drogs in och byttes till den mer berömda röda.

Det har spekulerats att det släpptes runt 5 000–25 000 exemplar. Eftersom det räknas som en partyplatta så är de flesta som överlevt i tämligen uselt skick.

Nyligen såldes ett tomt omslag för 5 000 kronor och en platta i perfekt skick kan landa på 30 000–50 000 kronor, beroende på köparens plånbok.

De här artisterna säljer sämst

Det finns massor av skivor på Myrorna. De flesta kostar bara en tia och det är knappt att de är värda ens det. De här fem artisternas plattor har du lättast att hitta dår. Tänk på att de här artisterna inte är dåliga.
1 Evert och Sven-Bertil Taube. Kvalitet är inte synonymt med pris. Evert Taubes plattor är oftast i ganska dåligt skick. Men hans skivor finns i enorma volymer och efterfrågan är mycket låg.
2 Pelle Karlsson. "Han är min sång och min glädje" sålde mellan 300 000–500 000 exemplar, tack vare ett framträdande i tv-programmet "Nygammalt". Den här skivan har letat sig in i samlarnas hjärta, bara för att den är så vanlig. Den är också ett hemligt tecken till andra skivsamlare. Hittar du den här plattan främst i skivbacken så kan du sluta bläddra. En annan samlare har redan varit där.
3 Roland Cedermark. En riktigt folkkär artist och entertainer. Hans skivor har sålt bra, men efterfrågan i dag är minimal.
4 James Last. Mannen som gav 10-kronorsbacken ett ansikte. "All you need is Last", hette det förr. Men det tycker inte dagens skivköpare. Men kolla här. Bland alla "Non-stop dancing"- och polka-plattor finns minst två som är riktigt bra: "Voodoo-Party" från 1971 och "Well kept secret" från 1975 har börjat hitta till en ny ung publik.
5 Demis Roussos. Han var den väldige grekiske sångaren med den magiska rösten. Några få tyckte säkert att han sålde sin själ för pengar när han lämnade det kreddiga prog-bandet Aphrodite's child och började sjunga schlager.

Eftersom plattan är så eftertraktad, har den förfalskats och kopierats vid ett antal tillfällen. Enklaste sättet att upptäcka en kopia är tyvärr att kunna jämföra den med ett garanterat äkta exemplar. Det vanligaste felet är dock att den centimetertjocka grå linjen i botten av omslaget inte är där och att omslaget inte är laminerat.

Finns det några genrer som "alltid" funkar?

Ja, hårdrockfansen är kanske den mest trogna publiken. De gillar både vinyl och cd och håller uppe priserna.

Kents tidiga original-LP är i begränsad upplaga och kostar många tusen. Men se upp för nypressningarna från 2015. De är inte värda mer än nypris.

De som inte funkar generellt sett är religiösa plattor, dansband, storbandsjazz och klassiskt. Det finns naturligtvis undantag.

Ett exempel, och det dyrast dokumenterade, är Fernand Oubradous ”Mozart A Paris”, 7 LP. Ett exemplar på franska Pathé i förstapress såldes på auktion på Ebay i juni 2016 för 8 988 pund, eller 117 000 kronor, skriver Popsike.

– Många av de klassiska skivorna som i dag betingar stora pengar hamnade i Sverige. De flesta som handlar med skivor har inte det kunnande och det tålamodet som krävs när det gäller klassisk musik, berättar Stefan Dimle.

Så känner du igen en dyr platta i samlingen

Hur hittar du dyrgripen i din samling? Det enklaste är att först sålla bort plattor du vet inte är värda så mycket.

Det finns ett antal riktlinjer att gå efter. Men tänk på att det bara är tips och det finns naturligtvis undantag.

1. Slitna plattor. Är fordralet trasigt? Hoppar skivan? Då ska du inte räkna med att de är värda så mycket. Alla priser är baserade på plattor i nyskick.

2. Dansband, klassiskt och hitlistemusik. Tyvärr är dina Flamingokvintetten svårsålda. Alla plattor som sålts i jätteupplagor är ointressanta för samlare, speciellt om de är normalt slitna.

3. Samlingsskivor och många återutgivningar. Svårsålt. Även om musiken är bra, så föredrar samlarna originalutgåvor.

4. Kolla efter udda utgåvor. Har du testpressningar, eller skivor du fått direkt av artisten kan de vara intressanta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.