Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn och Lena Ulvaeus skiljer sig efter 41 år ihop

Björn Ulvaeus och Lena Ulvaues, tidigare Kallersjö, skiljer sig.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Björn och Lena 1983 tillsammans med Benny Andersson med Mona Nörklit.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

När de träffade varandra för första gången sa det klick. 

Nu berättar Abba-stjärnan Björn Ulvaeus och hans fru Lena Ulvaeus att de skiljer sig efter 41 år tillsammans. 

”Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, säger paret i ett gemensamt uttalande. 

Det var när Björn Ulvaeus, 76, var på en nyårsfest hos Benny Andersson, 75, och Anni-Frid Lyngstad, 76, som han mötte den dåvarande Lena Källersjö, i dag Ulvaeus, som kärleken slog till. Mötet skedde en kort tid efter skilsmässan med Abba-kollegan Agnetha Fältskog, 71. 

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, berättade Ulvaeus 2020 för DN.  

Bara dagar efter åkte Björn Ulvaeus på resa till USA med Abba men han kunde inte släppa Lena ur sina tankar, de pratade med varandra på telefon och räkningen blev enorm. 

– Den var astronomisk, för jag hade hela tiden legat och pratat med Lena i mitt rum. Det var oerhört romantiskt.

Paret, som har två gemensamma barn ihop har varit gifta sedan 1981 men nu berättar de att de separerar. 

”Efter många fina och händelserika år har vi bestämt oss för att skilja oss. Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, säger paret i ett gemensamt uttalande via Ulvaeus talesperson. 

Exklusiva fastigheterna

Björn och Lena Ulvaeus äger en lyxvilla i exklusiva Djursholm i Stockholm sedan 1990. 

– Vi hade bott i England och mina två döttrar var tvåspråkiga när vi flyttade hem igen 1990. Djursholm var enda stället där det fanns en engelsk skola, det är den enda orsaken till att jag flyttade hit, har Ulvaeus tidigare berättat. 

De har också ett sommarställe i Stockholms skärgård.  

Svåra tiden – Ulvaeus stöd till frun 

2003 fick familjen ett svårt besked. Lena Ulvaeus hade drabbats av obotlig kronisk lymfatisk leukemi. 

– Vi säckade ihop, både Björn och jag. Vi bara greppade tag i varandra. När vi kom ut därifrån var vi som bedövade. Att bearbeta beskedet har varit en lång process.  I första skedet kunde man ju inte tro att det var sant. Sen låg man förtvivlad, kunde inte sova och tänkte att man skulle dö, berättade Lena Ulvaeus för Hälsoliv 2005. 

Sjukdomen var svår för familjen att hantera men de var ett stort stöd till varandra. 

– Det är förskräckligt. Vi lever med sjukdomen, jag tänker på den varje dag. Och att man inte kan göra något åt det, berättade Björn Ulvaeus då. 

– Det bästa är de stunder då man kan glömma av den. Läkarna kan inte ge något besked om hur länge hon har kvar. Lena kan insjukna och dö om ett halvår – eller om tolv år, fortsatte han. 

I intervjun med DN 2020 kom dock Björn Ulvaeus med glädjebeskedet att Lena Ulvaeus inte hade några symptom för tillfället och att sjukdomsförloppet verkar långsamt. 

– När vi fick reda på det var det som att det skulle hända i morgon. Då visste vi inte att det skulle gå så här sakta. Hon har inga symptom än. Det är underbart.

Ulvaeus livsändring

Björn Ulvaeus som under förra året släppte en ny skiva tillsammans med Abba berättade nyligen att hans liv har förändrats till det bättre sedan bandets storhetstid på 70- och 80-talet. 

– På sätt och vis kanske jag är lyckligare i dag än vad jag var då, sa han i en intervju med ”Nyhetsmorgon” och förklarade mer:

– I dag, som 76-åring, jag tror aldrig att jag tyckte att det livet var så bra som nu också därför att nu har jag diversifierat så mycket att när jag inte tänker på ett intressant projekt så tänker jag på ett annat och ett tredje. Det är så stimulerande och att kunna använda sig av sin erfarenhet och detta faktum att nyfikenheten finns kvar och visionerna kommer och nu är jag i en situation då jag verkligan kan förverkliga, inte allt, men mycket av idéerna som kommer till mig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.