Marie-Helene "Billan" Östlund är aktuell i "Superstars" på Kanal 5 och Dplay. Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBLMarie-Helene "Billan" Östlund är aktuell i "Superstars" på Kanal 5 och Dplay. Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
Marie-Helene "Billan" Östlund är aktuell i "Superstars" på Kanal 5 och Dplay. Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
"Billan" tog VM-guld 1987. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN"Billan" tog VM-guld 1987. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
"Billan" tog VM-guld 1987. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".
Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".
Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".
Marie-Helene "Billan" Östlund i "Superstars".
Thomas Ravelli är full av beundran i "Superstars".Thomas Ravelli är full av beundran i "Superstars".
Thomas Ravelli är full av beundran i "Superstars".

Skidstjärnans "Billans" berättelse gör Ravelli tagen

Publicerad

Marie-Helene "Billan" Östlund skrev in sig i skidhistorien med ett fantastiskt VM-lopp 1987. 

Men uppståndelsen blev för mycket för den unga skidstjärnan, som rymde ut genom ett hotellfönster för att slippa uppmärksamheten.

– Jag var så himla blyg och stod inte ut riktigt. Jag älskade det jag gjorde, det var huvudsaken, säger hon.

Marie-Helene "Billan" Östlund, 51, är aktuell i  "Superstars" på Kanal 5 och Dplay. 

Skidstjärnan blev historisk när hon tog guld på tvåmilen på VM i Oberstdorf 1987. Vinsten slog ner som en bomb och skapade stor uppståndelse.

I "Superstars" berättar Marie-Helene "Billan" Östlund hur hela presskåren stod och väntade utanför hennes hotelldörr. Det slutade med att skidstjärnan tog ett drastiskt beslut och hoppade ut genom fönstret.

När Sveriges skidlandslag åkte hem sa Gunde Svan till Marie-Helene Östlund på flygplanet att hon skulle förbereda sig på "det värsta". Det skulle visa sig stämma, när hon kom hem var ingenting sig likt.

 

LÄS MER: Billan: "Vi har hittat paradiset" 

 

"Stod inte ut"

När Expressen talar med Helene Östlund säger hon att det aldrig varit hennes grej att stå i centrum.

– Jag var så himla blyg och stod inte ut riktigt. Jag älskade det jag gjorde, men jag var inte en sådan person som gillade att stå i rampljuset. Det var inte därför jag tävlade. Sen följde det här med uppmärksamheten med och det tog några år innan jag accepterade det, säger hon och fortsätter:

– Det var väldigt mycket uppståndelse runt mig som person när jag kom hem. Det fanns en längtan efter svenska kvinnliga förebilder. På 18 år hade det inte varit en svensk tjej som hade tagit en VM-medalj. 

Till slut tvingades Helene Östlund ändra synsätt och vande sig till slut vid uppmärksamheten. Där var de manliga kollegerna i skidlandslaget till stor hjälp.

– Alla killar, Gunde, Wassberg och alla i landslaget, var verkligen hjälpsamma mot oss tjejer efter sina framgångar och erfarenheter. De var så gulliga och stod upp för oss, säger hon.

De andra deltagarna i "Superstars" är fulla av beundran inför Helene Östlunds starka inre motivation.

– Billan, denna underbara skidåkerska, har inte det där det där som många andra idrottare, att de vill ha bekräftelse. Hon hade andra drivkrafter när hon åkte skidor! säger Thomas Ravelli.

"Superstars" visas tisdag kl 21:00 på Kanal 5 och därefter på Dplay.

 

LÄS MER: Patrik Sjöbergs känga till dagens idrottare: "Skitnödigt" 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag