Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skavlans känslosamma farväl: ”Tack för allt”

Magdalena Andersson var en av gästernas i det sista avsnittet av SVT:s ”Skavlan”.
Fredrik Skavlan bör
Konfetti på Skavlans sista dag.
Foto: SVT

Fredrik Skavlan har kastat manuskorten för sista gången.

– Tack för allt, säger programledaren när han tar farväl av talkshowen

Fredag kväll sänds det allra sista avsnittet av SVT:s långkörare ”Skavlan”. Pratshowen sändes  första gången 16 januari 2009. 

Programmet inleds symboliskt med en akustisk version av av ”The Final Countdown”, men Europe-sångaren Joey Tempest vid mikrofonen. 

– Vår sista kväll inleddes av Europe med en låt som stått sig länge, säger Fredrik Skavlan innan han presenterar första gästen för kvällen – men en av dem sista i programmets historia – nyblivna statsministern Magdalena Andersson. 

Samtalet med Andersson blir både allvarligt och humoristiskt. I avsnittet berättar statsministern bland annat om kommande flytten till Sagerska palatsen, men också känslorna inför pappans bortgång. 

– Han skulle ha varit jättestolt. Men både för honom och mamma så är det viktigaste att jag är en hederlig och rekordlig person, och att jag har en familj som jag älskar, säger Andersson. 

”Vemod”

För Fredrik Skavlan, 55, har det varit svårt och vemodigt att ta farväl. Han har närmare 300 avsnitt av populära tv-programmet i bagaget.  

– Jag var förberedd på att det skulle bli mer och mer känslosamt, vilket inte har så mycket att göra med att jag tycker att det är så viktigt att vara programledare, utan mer med att jag har haft en väldigt kul arbetsplats. Mer eller mindre samma människor har jobbat tillsammans i dessa 13 år – och då blir man som en liten familj. Så jag tror att många av oss känner en form av vemod – det har varit en väldigt fin resa, säger han till TT inför sista avsnittet. 

Under de senaste 13 åren har pratshowen ”Skavlan” sänts linjärt 21.00 på fredagar , något som anses vara ovanligt i den digitala eran. Genom åren har eminenta gäster slagit sig i fåtöljerna. Bland de största finns Adele, Ulf Lundell, prinsessan Madeleine, Dalai Lama, Greta Thunberg, Håkan Hellström, Malala, för att nämna några. 

I det sista och svåra sista avsnittet kommer också Felix Herngren, aktuell med Netflixserien ”Folk med ångest”. Även Norges humordrottning Else Kåss Furuseth, och belarusiskan Svetlana Tichanovskaja, president Lukasjenkos främsta utmanare om makten, tar plats i studion. 

Friade till kärleken 

När Fredrik Skavlan frågar Felix Herngren om kärlek och äktenskap passar programledaren också på att bjuda på en anekdot från sitt eget liv. I programmet avslöjar Skavlan att han friat till kärleken Maria Bonnevie i Thailand – för 15 år sedan.

– Problemet är att hon sa nej, säger Skavlan och studion brister ut i skratt. 

När sista sändningen lider mot sitt slut vänder sig Skavlan för sista gången till kameran och säger: 

– Och jag måste få säga tack till er där hemma, för det är min sista sändning. Tack för att ni gjort mig sällskap, vecka efter vecka, år efter år. Och för alla stunder jag fått dela mer er, säger han och kastar traditionsenligt manuskorten bakom ryggen. 


Magdalena Andersson om pappan: ”Inte skjuta upp saker”

I "Skavlan" berättade Magdalena Andersson om pappans sjukdom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.