Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarsgårds nakenpik till sin motskådespelerska

Svensken tar hem en Golden Globe för rollen i hyllade ”Chernobyl”.
Stellan Skarsgård Foto: HBO
Emily WatsonFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Stellan Skarsgård och Johan Renck har chans på en storslam på Golden Globe-galan i USA i natt. 

Deras ”Chernobyl” är nominerad i fyra kategorier bland tv-bidragen – och Stellan Skarsgård kan jämna ut inbördes ställningen i familjen om han vinner. 

– Det är kul att komma lite i paritet med Alex, säger han till TT.

Galasäsongen i Hollywood drar i gång natten mot måndag svensk tid, när Golden Globe-statyetterna ska delas ut på Beverly Hilton i Los Angeles. 

HBO-serien ”Chernobyl”, som Johan Renck regisserat, är nominerad i fyra kategorier – flest av alla tv-bidrag tillsammans med ”The Crown” och ”Unbelievable”. 

Miniserien handlar om katastrofen i kärnkraftverket Tjernobyl i april 1986 och dess efterspel.

Skarsgård har chans på Golden Globe

Stellan Skarsgård, 67, spelar Boris Sjtjerbina, som var vice ordförande i det sovjetiska ministerrådet och ledde krisarbetet efter haveriet.

– Manuset är otroligt bra. Det är sällan du får så bra manus och det är sällan man får ett manus som faktiskt handlar om något som är väsentligt. Sedan smickrade Craig (Marzin, manusförfattaren, reds anm) mig med att han skrivit rollen för mig, och det var ju gulligt. Smicker går alltid hem, sa Skarsgård till Expressens Mattias Bergqvist efter premiären i våras.

Smicker eller inte – Skarsgårds insats har gett honom en chans att 00plocka hem en gyllene glob. 

– Det är oerhört roligt, sa han till TT i december när nomineringarna blev klara, och lade till: 

– Det är kul att komma lite i paritet med Alex.

Stellans son Alexander Skarsgård fick ju en Golden Globe för två år sedan för sin roll i ”Big little lies”. 

Ska man lita på förhandstipsen i Hollywood lär Skarsgård dock få det svårt att ta hem statyetten för bästa manliga biroll i miniserie – de flesta experter, bland annat i Entertainment Weekly och Holllywood Reporter, ser Andrew Scott i ”Fleabag” som favorit i klassen. 

Skarsgårds återförening med Watson

I ”Chernobyl” återförenas Emily Watson, som spelar vetenskapskvinnan Ulana Chomyuk, med Stellan Skarsgård. De spelade ihop för första gången 1996 i Lars von Triers ”Breaking the waves”. 

– Det är en rätt annorlunda relation i den här. Vi behöll kläderna på. Det var lite pinsamt att ha så mycket kläder på mig framför henne, det var ovant. Men det var kul, vi har inte jobbat ihop på över 20 år, så det var härligt att vara i samma rum som henne igen, sa Skarsgård med ett skratt till Deadline i somras. 

Watson är också nominerad, i klassen bästa kvinnliga biroll i miniserie. 

LÄS MER: Skarsgård: Därför är ”Cherbobyl” viktig

LÄS MER: Recension: ”Chernobyl” håller världsklass

”Skarsgård förtjänade verkligen att vinna”

Expressens tv-krönikör om svensk-succén på Golden Globe galan i natt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.